Felkészülni, vigyázz, kész… Állásinterjú!

by | jún 22, 2020 | Karriertanácsok

Nyugodtan mondhatjuk, hogy az álláskeresés egyik legfontosabb mérföldköve az állásinterjú. Már kaptál valamennyi bizalmat a cég részéről az önéletrajzod alapján és itt a lehetőség, hogy személyesen is meg tudd mutatni magad. Gyakorló toborzóként elmondhatom, hogy akit behívunk, arra tényleg kíváncsiak vagyunk és bízunk abba, hogy a behívottak között meg is találjuk az ideális jelöltet. De mit is nézünk-néznek egy személyes interjún és hogyan lehet felkészülni egy teljesen ismeretlen beszélgetésre. Merthogy a legtöbb jelölt azt gondolja, hogy egy teljesen ismeretlen helyen, helyzetbe fogja találni magát. Pedig ez lehet másként is…

Személyes interjú egyeztetése

Az első lépés, hogy legtöbbször felhívnak és egyeztetnek Veled egy időpontot. Ha azt gondolod, ez egy szimpla időpont egyeztetés, akkor tévedsz! Itt szerzik a toborzók az első benyomást Rólad. Szóval, ha állást keresel, akkor mindig udvariasan vedd fel a telefont és a bejövő ismeretlen hívásoknál (is) mondd be érthetően a nevedet! A „Tessék”, „Hallo” és társai nem túl udvarias nyitás a másik oldal számára és vannak olyan pozíciók, ahol ezzel a nyitással ki is zártad magad a további folyamatból.

Készülj fel, hogy a legtöbb esetben az időpont egyeztetés egyben telefonos előszűrés is. A legfontosabb szempontokra vonatkozó kérdések és a gyors személyes benyomás alapján max. 5-6 jelöltnek adnak időpontot. Tehát, amikor állást keresel, legyél nagyon felkészült. Mint toborzó, szeretem azt, amikor egy jelölt tudja, melyik pozíció kapcsán hívom és nem kell elölről mindent elmondanom. Ezt azt sugallja, hogy a másik tudatosan, önmaga számára is megfelelő pozíciót keres és nem vaktában adogatja be az önéletrajzát.

A legtöbb esetben előjön a bérkérdés, ezért is jó, ha tudod, melyik pályázathoz milyen bérigényt írtál vagy ha nem is írtál semmit, itt már tudnod kell, mit vársz el anyagilag. Kérdezheted, hogyan várható el ez Tőled, hiszen még nem is ismered a pontos körülményeket. Viszont a cégeknek van egy keretük, amit nem igazán tudnak túllépni, tehát a bérigény megadása felgyorsítja a folyamatot. Neked sem lenne jó, ha hosszú interjú-sorozat után derülne ki, hogy nem megfelelő számodra a bér. Azt javaslom, ha előjön ez a kérdés telefonon, azt az összeget, tól-ig keretet mond, amivel elégedett lennél.

Mit néznek az állásinterjúkon és hogyan tudsz felkészülni?

A meglévő szakmai és egyéb készségek és képességek mellett leginkább az a kérdés, mennyire tudsz majd beilleszkedni a cég életébe és a leendő csapatodba. Szóval nem elég, ha jó vagy szakmailag, fontosak a láthatatlannak (elköteleződés, motiváció) tűnő tényezők is.

Hogyan tudod magad megmutatni minden oldalról?

  1. Készülj fel a szakmai tapasztalatidból!
    Erre biztos, hogy rá fognak kérdezni. Tudom, most azt gondolod, hogy magadról könnyű beszélni, de most nem csak beszélned kell, hanem úgy bemutatnod magad, hogy a másik fél azt gondolja, hogy csak Téged tud az adott munkakörben elképzelni. Ezért olyan gyakorlati példá(ka)t hozz fel, amely hitelesen kapcsolódik az önéletrajzodhoz (akár benne is van); van eredménye vagy tanulsága és a leendő cég számára is vonzó/hasznos lehet.
  2. Készülj fel a nem szakmai képességeidből is!
    Alá kell tudnod támasztani egy-egy történettel, példával, hogy mit jelent a Te oldaladról, hogy jó kommunikációs készséggel rendelkezel. Ha jól írtad meg az önéletrajzodat, akkor azt ott ismertetett szituációt itt is előveheted és bemutathatod részletesebben. Minden felsorolt képességből legyen egy-egy elővehető példád, így nem fogsz zavarba jönni, ha nem csak egyet kell ismertetni.
  3. Készülj fel a cégből!
    Keress kapcsolódást a céges értékek és a számodra fontos értékek között! Ha több jó jelölt van, az fog dönteni, kiben látják, hogy jobban tud kapcsolódni a cég kultúrájához. Hiszen ez az, amit kívülről nem lehet befolyásolni. Ha könnyen találsz kapcsolódást, akkor erőlködés nélkül lesz közös témád az interjú alatt, ami erős helyzeti előnyhöz juttathat a többiekkel szemben.
  4. Készülj kérdésekkel!
    Ha felkészülsz a cégből, a pozícióból, utána jársz részletesen, milyen termékekkel-szolgáltatásokkal rendelkezik a leendő munkaadód, hol helyezkedik el a saját piacán, könnyebben tudsz majd kérdéseket feltenni. Nem beszélve, hogy ezek alapján könnyebben „szakmázhatsz” a leendő vezetőddel, kollégákkal, így sokkal professzionálisabb benyomást kelthetsz a többi jelöltnél.
    A másik, hogy a kérdések fogják mutatni, hogy érdekel a cég és a feladat is. A személyes értékek és a megfelelő kérdések pedig láttatni fogják, hogy motivált vagy az állás elnyerésére.

A kiválasztási folyamat minimum egy két interjút tartalmaz, amely tartalmazhat egyéni és csoportos interjút is. Illetve a jelenlegi pandémiás helyzet miatt előfordulhat, hogy telefonon, Skype-on keresztül zajlik az interjú. A különböző típusú interjúkról és a hozzá kapcsolódó gyakorlati tippekről a következő részben lesz szó.

Új lehetőségeket keresek

Karriertanácsadóként állásváltóknak és álláskeresőknek segítek megtalálni azt a hivatást, amelyben megtalálják önmagukat és megkapják a kellő elismerést munkájukban. Hiszem, hogy a munka és az öröm nem kizárja, hanem kiegészíti egymást. Miben tudok Neked segíteni? Közösen tudatosítjuk, milyen értékekkel rendelkezel, amelyekkel könnyeben tudsz elhelyezkedni, és gyakorlatban támogatlak az állások felkutatásában, a pályázati anyagok megírásában, interjúra való felkészítésben és social media jelenlétedben. 17 éve dolgozom különböző nagyságú cégekkel, akiknek segítettem megtalálni a számunkra megfelelő munkatársat. Itt a CV Online oldalán írásaimmal beviszlek a „színfalak” mögé és beavatlak a HR-esek kulisszatitkaiba, hogy milyen elvek és gyakorlat mentén választják ki a számukra megfelelő munkatársat.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.