A távmunka előnyei

by | márc 9, 2020 | Karriertanácsok

Ha nincs szükséged rendszeres kontaktushoz egy-egy kollégával az eredményes munkavégzéshez, és alapvetően elég jóban vagy magaddal ahhoz, hogy jó társaságot is jelents saját magadnak 🙂 akkor az otthoni munkavégzés igazán remek lehetőség számodra. 

Home office / távmunka előnyei

Home office / távmunka előnyei

Ehhez természetesen nem kell introvertáltnak lenned, elég, ha alkalmanként  szeretsz egyedül belemélyedni egy-egy feladatba, legyen az kreatív alkotás, adminisztráció, vagy épp egy szoftver fejlesztése.

Itt el is érkeztünk a másik alapvető ponthoz, hogy kevesebb a zavaró tényező, mint az irodában Az irodában jöhet egy telefon, vagy egy kolléga, és emiatt megakadhatsz a munkádban, ami a Magyar Távmunka Szövetség 2016-os kutatása alapján, egy munkanap során akár 60-100 perc munkaidő kiesést is jelenthetnek.

Ha több időt és nyugodtabban tudsz dolgozni, akkor a hatékonyság is nő, ami egy irodában – nem is beszélve az open officeról, amiról már évekkel ezelőtt kimutatták, hogy az ilyen nyitott térben dolgozók hatékonysága 30-40%-kal alacsonyabb – nem feltétlenül így van.

Aztán ott van még az utazással eltöltött idő, így nem kell dugóban az autóban ülnöd sem pedig csúcsidőben a tömegközlekedéssel bejutnod az irodába, amivel akár 1-2 órás is meg lehet spórolni naponta. Az így felszabadult időben több mindent el tudsz intézni napközben, például ügyeket intézni, vagy főzni, és persze a családra is több időd marad, például ha már van gyereked, nem okoz számodra gondot a kicsik óvodába, iskolába fuvarozása sem.

Ha otthoni munkára adod a fejed, szükséges, hogy kellő önmotivációval és tudatossággal rendelkezz ahhoz, hogy ne okozzon számodra problémát az időbeosztás, és a határidők betartása akkor sem, ha nem ellenőrzik folyamatosan a munkádat. Ez rád van bízva, egy eredményorientált munkáltató esetében a lényeg, hogy időben végezz vele. Természetesen feladattól függően ezt akár egy szoftver segítségével mérhetik is, vagy van lehetőség közösen végzett munkára egy megosztott képernyőn online.

A számodra ideális környezet sem elhanyagolható, hiszen a saját lakásodban kell dolgoznod, amit te rendeztél be, és nem kel engedélyt kérni egy-egy átalakításhoz. Persze, ennek az otthonos érzésnek meg vannak a hátrányai is, ezért javasolt egy irodai sarok/szoba berendezése, hogy könnyebben menjen az office üzemmódba váltás fejben – és aztán persze vissza a magánéletbe a munkanap végén.

Persze, mindennek az alapja az önismeret, így a home office akkor megfelelő a számodra, ha a fenti előnyökkel élni tudsz, én nem visszaélni, mint ahogy a legtöbb munkáltató gondolja. A Home Office a munkáltató szemszögéből című cikkemben  a munkaadók szemszögéből mutatom meg az otthoni munkavégzést.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget? A Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, vagy használd keresőnket, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat, vagy készítsd el Gyors Profilod, mellyel akár 3 perc alatt is elkészülhetsz (tényleg így van, teszteltük is)!

Szemán Zoltán karrier coach és tanácsadó vagyok, és itt a CV Online blogjában hétről hétre egy-egy témában nyújtok segítséget az álláskeresőknek, karrier váltóknak vagy jelenleg állásban lévő munkavállalóknak - legyenek ők beosztottak vagy vezetők -, akik valamiért nem érzik jól magukat a jelenlegi pozíciójukban. Azoknak, akik vágynak egy olyan állásra, ahol a helyükön érzik magukat, mert munkájukra szinte hivatással tekintenek, támogató közösségben töltik a 4-6-8, illetve az esetleges túlórájukat, valamint mindezért megbecsülik őket.