A távmunka előnyei

by | márc 9, 2020 | Karriertanácsok

Ha nincs szükséged rendszeres kontaktushoz egy-egy kollégával az eredményes munkavégzéshez, és alapvetően elég jóban vagy magaddal ahhoz, hogy jó társaságot is jelents saját magadnak 🙂 akkor az otthoni munkavégzés igazán remek lehetőség számodra. 

Home office / távmunka előnyei

Home office / távmunka előnyei

Ehhez természetesen nem kell introvertáltnak lenned, elég, ha alkalmanként  szeretsz egyedül belemélyedni egy-egy feladatba, legyen az kreatív alkotás, adminisztráció, vagy épp egy szoftver fejlesztése.

Itt el is érkeztünk a másik alapvető ponthoz, hogy kevesebb a zavaró tényező, mint az irodában Az irodában jöhet egy telefon, vagy egy kolléga, és emiatt megakadhatsz a munkádban, ami a Magyar Távmunka Szövetség 2016-os kutatása alapján, egy munkanap során akár 60-100 perc munkaidő kiesést is jelenthetnek.

Ha több időt és nyugodtabban tudsz dolgozni, akkor a hatékonyság is nő, ami egy irodában – nem is beszélve az open officeról, amiról már évekkel ezelőtt kimutatták, hogy az ilyen nyitott térben dolgozók hatékonysága 30-40%-kal alacsonyabb – nem feltétlenül így van.

Aztán ott van még az utazással eltöltött idő, így nem kell dugóban az autóban ülnöd sem pedig csúcsidőben a tömegközlekedéssel bejutnod az irodába, amivel akár 1-2 órás is meg lehet spórolni naponta. Az így felszabadult időben több mindent el tudsz intézni napközben, például ügyeket intézni, vagy főzni, és persze a családra is több időd marad, például ha már van gyereked, nem okoz számodra gondot a kicsik óvodába, iskolába fuvarozása sem.

Ha otthoni munkára adod a fejed, szükséges, hogy kellő önmotivációval és tudatossággal rendelkezz ahhoz, hogy ne okozzon számodra problémát az időbeosztás, és a határidők betartása akkor sem, ha nem ellenőrzik folyamatosan a munkádat. Ez rád van bízva, egy eredményorientált munkáltató esetében a lényeg, hogy időben végezz vele. Természetesen feladattól függően ezt akár egy szoftver segítségével mérhetik is, vagy van lehetőség közösen végzett munkára egy megosztott képernyőn online.

A számodra ideális környezet sem elhanyagolható, hiszen a saját lakásodban kell dolgoznod, amit te rendeztél be, és nem kel engedélyt kérni egy-egy átalakításhoz. Persze, ennek az otthonos érzésnek meg vannak a hátrányai is, ezért javasolt egy irodai sarok/szoba berendezése, hogy könnyebben menjen az office üzemmódba váltás fejben – és aztán persze vissza a magánéletbe a munkanap végén.

Persze, mindennek az alapja az önismeret, így a home office akkor megfelelő a számodra, ha a fenti előnyökkel élni tudsz, én nem visszaélni, mint ahogy a legtöbb munkáltató gondolja. A Home Office a munkáltató szemszögéből című cikkemben  a munkaadók szemszögéből mutatom meg az otthoni munkavégzést.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget? A Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, vagy használd keresőnket, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat, vagy készítsd el Gyors Profilod, mellyel akár 3 perc alatt is elkészülhetsz (tényleg így van, teszteltük is)!

Szemán Zoltán karrier coach és tanácsadó vagyok, és itt a CV Online blogjában hétről hétre egy-egy témában nyújtok segítséget az álláskeresőknek, karrier váltóknak vagy jelenleg állásban lévő munkavállalóknak - legyenek ők beosztottak vagy vezetők -, akik valamiért nem érzik jól magukat a jelenlegi pozíciójukban. Azoknak, akik vágynak egy olyan állásra, ahol a helyükön érzik magukat, mert munkájukra szinte hivatással tekintenek, támogató közösségben töltik a 4-6-8, illetve az esetleges túlórájukat, valamint mindezért megbecsülik őket.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.