Bármilyen munka jó?

by | szept 14, 2020 | Karriertanácsok

Azaz, hogyan találd meg a motivációdat nemszeretem munkádban?

Terveim szerint az állásinterjúkról írtam volna, de közbe szólt az aktuális vírus helyzet. Egyre többször hallom, hogy bármilyen munkát elvállalnék, még olyat is, amit nem szeretek. Mi lesz hosszútávon a céljaimmal, terveimmel, motivációmmal?

A karriertanácsadók azt hangsúlyozzák, – ahogy általában én is- hogy érdemes olyan munkát keresni, amiben örömünket leljük, mivel abban sokkal motiváltabb leszünk és könnyebben lehetünk sikeresek benne. Az ideális állapot az lenne, ha szeretjük, amit csinálunk, jók vagyunk benne és meg is fizetik. Nem beszélve arról, hogy hosszútávon is szükség van arra, amit csinálunk. De mi van akkor, ha nem tudunk elhelyezkedni ilyen munkakörben? Hagyjuk a többi munkát, álláshirdetést, ahová esetleg jó eséllyel pályáznánk, de nem szeretjük? Szeretnék néhány tévhitet eloszlatni a nemszeretem munkával kapcsolatban.  

Lehet a pénzért dolgozni!

Ha most olyan munkát választasz/végzel, amit azért csinálsz, mert nincs több tartalékod vagy túl szeretnél élni egy válságos időszakot, akkor ez teljesen rendben van. Mire kell figyelned? Először is tudnod kell, miért csinálod! Ebben az esetben az lesz a motivációd, hogy ki tudod fizetni a számlákat, a képzéseidet, diákhiteled, stb. És ez fontos szempont, nem szabad lebecsülnöd ezt a szükségleted.  Amíg nem érzed anyagilag valamennyire biztonságba magad, a munkád szeretetét felülírják az anyagiak. Figyelj arra, hogy adj határidőt magadnak, hogy meddig csinálod! Akár időben, akár összegben, akár egy cél elérésében. Erre fókuszálj és nem ragadsz benne ebbe az átmenetinek szánt helyzetbe.

Lehet rövid távra tervezni!

Lehet egy munkát rövid távon végezni, nincs ezzel semmi gond. De a rövid távú munka kapcsolódjon a hosszú távú terveidhez, legyen vele célod (anyagiak miatt, egy jobb ajánlatra várva, stb)! A munka kapcsolódhat a hosszú távú tervekhez egy szakmai terület és/vagy képesség fejlesztésén keresztül. Ami talán még fontosabb, hogy találj olyan tevékenységet, ami munka után kikapcsol, feltölt, hogy bírd a munkanapokat! És itt is legyen határidőd, meddig csinálod! Hosszú távon akár egészségügyi problémákat is okozhat, ha olyan munkát végzel, amit nem szeretsz.

Keresd meg, mit tudsz szeretni a nemszeretem munkában!

Lehet, hogy nem szereted a futár munkát, de most ez add neked megélhetést! Mi lehet ebben a jó? Például napközben nem kell otthon ülnöd, ha nyitott vagy, érdekes embereket is megismerhetsz, nem beszélve arról, hogy örömöt viszel az emberek napjaiba. Éhesen nagyon tudunk örülni egy pizzának! Koncentrálj pozitív dolgokra és könnyebben tudod végigcsinálni a munkanapot!

Foglalkozz magaddal!

Töltődj! Keresd meg, mi az, ami kikapcsol! Ha pl. fárasztanak a munkatársak, akkor ebédelj egyedül vagy fordítva! Ha meg tudod tenni, naponta legalább húsz percet csinálj valamit, amit igazán szeretsz és lazíts! Tudatosítsd magadba minden nap, miért csinálod a munkád, így meg tudod tartani a fókuszt.

Fejleszd magad! Keress a munkádban olyan területet, ahol tudsz fejlődni és későbbiekben fel tudod használni! Törekedj arra, hogy jobb eredményt tudj elérni az előző napinál! Tanulj valami újat a munkád során! Futárként megfigyelheted az embereket, nonverbális kommunikációjukat, stílusukat stb. Igyekezz olyan tapasztalatokat szerezni, amit később a saját karrierutadban fel tudsz használni.

Új lehetőségeket keresek

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget? A Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, vagy használd keresőnket, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat, vagy készítsd el Gyors Profilod, mellyel akár 3 perc alatt is elkészülhetsz (tényleg így van, teszteltük is)!

Karriertanácsadóként állásváltóknak és álláskeresőknek segítek megtalálni azt a hivatást, amelyben megtalálják önmagukat és megkapják a kellő elismerést munkájukban. Hiszem, hogy a munka és az öröm nem kizárja, hanem kiegészíti egymást. Miben tudok Neked segíteni? Közösen tudatosítjuk, milyen értékekkel rendelkezel, amelyekkel könnyeben tudsz elhelyezkedni, és gyakorlatban támogatlak az állások felkutatásában, a pályázati anyagok megírásában, interjúra való felkészítésben és social media jelenlétedben. 17 éve dolgozom különböző nagyságú cégekkel, akiknek segítettem megtalálni a számunkra megfelelő munkatársat. Itt a CV Online oldalán írásaimmal beviszlek a „színfalak” mögé és beavatlak a HR-esek kulisszatitkaiba, hogy milyen elvek és gyakorlat mentén választják ki a számukra megfelelő munkatársat.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.