Elbocsátottak a koronavírus miatt? Ezeket a lépéseket tedd meg!

by | máj 7, 2020 | Karriertanácsok

2009-ben a válság idején nagyon nehéz volt állást találni, akkor a Munkaügyi Központ statisztikája szerint az átlagos keresési idő 18 hónap volt. Aztán lassan helyreállt a gazdaság, és az elmúlt éveben munkaerőhiány lépett fel, amikor is voltak olyan pozíciók, melyeket csak direkt kereséssel, azaz egy másik cégnél dolgozó munkavállaló levadászásával lehetett betölteni. Egészen idén márciusig, amikor is ismét fordult – vagy inkább azt mondanám, még fordul – a munkaerőpiac.

Az, hogy ez a 2009-es válsághoz képest mennyivel lesz „jobb” vagy rosszabb, annak vizsgálatát és előrejelzését meghagyom a közgazdászoknak, én ebben a cikkben abban szeretnélek segíteni, hogy mit tegyél abban az esetben, ha megszűnt az állásod és jelenleg újat kell keresned.

Az új pozíció kereséséről egy előző cikkemben írtam itt a CVonline-on, most néhány praktikus lépést osztok meg veled:

Először is, ha a legutóbbi munkáltatóddal sikerült – már amennyire lehet – humánusan elválnotok egymástól, akkor az összes papíroddal összeszedve kezdd el intézni az álláskeresési járadékot – ezt régen munkanélküli segélynek hívták, azt gondolom, ez egy kicsit támogatóbban hangzik. Ezt szerencsére nem csak személyesen, hanem online is meg tudod tenni. Ha van ügyfélkapud, akkor azon keresztül, ha nincs, akkor a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat honlapján www.nfsz.munka.hu illetve e-mailen a megfelelő nyomtatványok kitöltésével és elküldésével is tudsz kérelmet benyújtani. Az igaz, hogy ha legutóbbi munkahelyeden 45 napnál tovább voltál foglalkoztatva, akkor a munkaviszony megszűnése után még 45 napig él a társadalombiztosításod – azaz a TB-d -, de emellett más előnyökkel is jár, ha regisztrált álláskereső vagy. Először is 90 napig jár a támogatás – aminek összegét akkor is megkapod, ha ez idő alatt elhelyezkedsz -, illetve budapesti lakosként egy új rendelet értelmében az ingyenes tömegközlekedés. Emellett pedig képzésekre jelentkezhetsz, vállalkozóvá válási-, illetve lakhatási támogatást igényelhetsz, szóval megéri. A vírus helyzet miatt megnövekedett forgalom miatt szükség lesz a türelmedre, mert az ügyintézés elhúzódhat.

A tudatosságot jó az otthoni kasszánál is bevezetni, ami számba veszi a jelenlegi megtakarításokat, a bevételeket és a várható kiadásokat. Egy állami pénzügyi szervezet vezetője szerint minden családnak arra kell törekednie, hogy a kiadásai ne haladják meg a bevételeiket, és a kettő közötti összeget pedig érdemes félretenni… Nem hiszem, hogy e tanács hallatán több ezer háztartásban oldódott volna meg a családi költségvetés kérdése, viszont az tény, hogy ennek számbavétele az első lépés lehet, hogy a kiadásokat lehetőség szerint racionalizáld.

Természetes az, hogy a jelen helyzetben, amikor elvesztetted az állásod és csak találgatások vannak arról, hogy mikor is lesz vége a járványnak, mikor indulhat újra a gazdaság, nehéz pozitív jövőképet látni. Ennek ellenére fontos, hogy törődj magaddal, azaz az egészségeddel! Azon kívül persze, hogy maszkot viselsz, amikor vásárolni mész, lehetőség szerint sportolj valamit. Azon kívül, hogy jót tesz a szervezetednek a mozgás, hiszen javítja a vérkeringésed, ezáltal a belső szerveknek több vér jut, és sorolhatnám még a pozitív biológiai hatásait, stressz levezetésre és kiválóan alkalmas, így több energiával, viszont kevesebb feszültséggel tudsz nekiállni az álláskeresésnek.

Találd ki mi lesz a következő lépésed! Ajánlom, hogy legyen egy napi/heti beosztásod, mert nem lehet hetente 7 nap, napi 8 órát állást keresni! Fontos, hogy a pályázatok mellett legyen dedikált időd a pihenésre, sportolásra, családra és olyan tevékenységre, ami feltölt, legyen az akár barkácsolás, vagy kertészkedés. Esetleg valamilyen képzés. És itt el is érkeztem a következő ponthoz. Nem csak a Munkaügyi Központ nyújt képzési lehetőségeket, hanem az Interneten is van rengeteg, jelen helyzetben akár ingyenes tréning vagy tanfolyam, amivel szakmailag, vagy nyelvtudásban fejlesztheted magad – ami az interjún jó pont lehet -, vagy csak a hobbidat tudod magasabb szinten csinálni, az is pozitív hatással lehet rád.

Mindenkinek vannak határai. Most nem a komfortzónára gondolok, hanem arra, ha valamiben nem boldogulsz egyedül. Ne félj segítséget kérni! Most van az az idő, amikor érdemes egymás felé fordulni, megkérdezni, hogy te miben tudsz a másiknak segíteni, és neked miben jönne jól egy azon a területen nagyobb tudás, ismeret, tapasztalat. Ne feledd, hogy hozzád hasonlóan mások is szeretnek segítő jobbot nyújtani barátaiknak, ismerőseiknek, rokonaiknak, mert jó érzés. Ennek eredménye nem csak az lesz, hogy képes leszel átlépni a határaidat és tovább tudsz menni a célod felé, hanem közelebb is kerültök egymáshoz.

A célod pedig ne az legyen, hogy bármit keresel, csak fizessenek. Ez sem rövid, sem hosszú távon nem működő stratégia. Ez a téma külön egy cikket megér, de most röviden a lényeg, hogy ha írsz nekem egy e-mailt a szeman.zoltan@karrier-coach.hu címre, küldök neked álláskeresési csomagot, ami lépésről lépésre végig vezet, hogy is tudod megtalálni a számodra megfelelő pozíciót még ebben a helyzetben is, amihez kitartást és jó egészséget kívánok!

Regisztrálok / állást keresek

 

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget? A Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, vagy használd keresőnket, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat, vagy készítsd el Gyors Profilod, mellyel akár 3 perc alatt is elkészülhetsz (tényleg így van, teszteltük is)!

Szemán Zoltán karrier coach és tanácsadó vagyok, és itt a CV Online blogjában hétről hétre egy-egy témában nyújtok segítséget az álláskeresőknek, karrier váltóknak vagy jelenleg állásban lévő munkavállalóknak - legyenek ők beosztottak vagy vezetők -, akik valamiért nem érzik jól magukat a jelenlegi pozíciójukban. Azoknak, akik vágynak egy olyan állásra, ahol a helyükön érzik magukat, mert munkájukra szinte hivatással tekintenek, támogató közösségben töltik a 4-6-8, illetve az esetleges túlórájukat, valamint mindezért megbecsülik őket.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.