Hogyan profitálhatunk az önkéntes munkából?

by | febr 5, 2020 | Karriertanácsok

Éppen állást keresel? Vagy szeretnéd megtalálni, hogy milyen állás illene hozzád? Karriert szeretnél váltani? Ebben az esetben az önkéntesség egy megoldás lehet. Az önkéntességgel nem csupán segítséget nyújthatunk másoknak, hanem emellett értékes tapasztalatokhoz is juthatunk, amik akár egyenes utat biztosítanak a vágyott munkához. Az önkéntes munkával hasznosan tölthetünk ki üres időszakokat, ugyanakkor kapcsolati hálónkat is bővíthetjük. A titok abban rejlik, hogy a megfelelő önkéntes munkát találjuk meg magunknak.

Az önkéntes munka is munkatapasztalat

Bár önkéntes munkáért nem jár konkrétan fizetés (külföldi önkéntesség esetében általában támogatásként szokták aposztrofálni, amiben benne van az étkezési hozzájárulás és a szállás költségeinek fedezése), attól függetlenül ugyanolyan munkának számít, és használható tapasztalatokhoz juthatunk általuk. Az önkéntesség emellett nagyszerű lehetőség arra, hogy kipróbáljuk magunkat különböző területeken, új pozíciókban. Ezáltal egy kevésbé felelősségteljes munkakörnyezetben szerezhetünk tapasztalatokat és kaphatunk esetleg lehetőséget arra, hogy bebizonyítsuk rátermettségünket. Az önkéntes munkák többsége segít az olyan készségek fejlesztésében, mint kommunikáció, motiváció és csapatmunka, így jó referenciául szolgál a jövőbeli állásjelentkezések alkalmával.

Az önkéntesség az egyik legjobb módszer a kapcsolati hálónk bővítésére

Az önkéntesség lehet a kulcs a szakmai kapcsolatok kiépítésére. Elsősorban, mert új emberekkel találkozhatunk. Azáltal, hogy sok új élmény ér minket és új embereket ismerhetünk meg, sok új tapasztalattal és élménnyel bővülhetünk. Az önkéntesség során nagyon sok olyan kötetlen eseményen vehetünk részt, ahol újabb fontos kapcsolatokra tehetünk szert. Sok vállalat és szervezet veszi ki a részét az ilyen jellegű projektekből és fogadnak önkénteseket. Ez egy adok-kapok dolog, hiszen amellett, hogy ez egy nagyszerű lehetőség lehet egy önkéntes számára, ugyanúgy a fogadó szervezet/vállalat is sokat kamatoztathat egy lelkes önkéntes munkájából. A munka során lehetőségünk adódhat magasabb beosztású kollegákkal is találkozni, ami mindenképpen hasznos tapasztalat lehet számunkra. Végezzük el lelkiismeretesen a ránk bízott feladatot, mert sosem lehet tudni, hogy ki figyel fel a munkánkra.

Hogyan válasszunk önkéntes munkát?

Számtalan lehetőségünk van arra, hogy önkéntes munkát végezzünk, ezért érdemes minél körültekintőbben keresnünk, hogy tényleg olyat találjunk, ami hozzánk illő. Gondoljuk át, hogy mit várunk az önkéntességtől. A legígéretesebb élmények során együtt dolgozhatunk számunkra érdekes emberekkel és új képességekre tehetünk szert. Legyünk meggyőződve róla, hogy az önkéntes munka, amit választottunk, kihívást jelenthet számunkra. Sokan olyan területre mennek dolgozni, ahol a már meglévő tudásukat kamatoztathatják, de miért ne próbálnánk ki magunkat egy újabb területen, ezzel is újabb tapasztalatokat szerezve. Válasszuk meg tehát az önkéntes munkát bölcsen. És ha nem vagyunk megelégedve, akkor nyugodtan tegyük szóvá. A legtöbb önkéntességgel foglalkozó szervezet készséggel áll majd rendelkezésünkre, hogy segítsék a boldogulásunkat.

Hol találhatunk önkéntes lehetőségeket

Ha egyszer elhatároztuk, hogy önkéntes munkát szeretnénk vállalni, akkor már csak azt kell kitalálnunk, hogy hogyan álljunk neki a keresésnek. Gondolhatunk nagyobb szervezetekre, úgy mint a Vörös Kereszt vagy az Amnesty International, de mehetünk kisebb szervezetekhez is.

Az önkéntesek többsége külföldön próbál szerencsét, ami kiváló lehetőség a tapasztalatok bővítésére. Az EU Európai Szolidaritási Testület programja kínál fiataloknak külföldi önkéntes lehetőségeket.  Ha egyszer belevágtunk és jól átgondoltuk, hogy mit és miért akarunk dolgozni, akkor egy életre szóló élményben lehet részünk, ami a karrierünkre is döntő hatással lehet! Ha tehát átmeneti időszakot élünk meg és nem tudjuk, hogyan léphetnénk tovább, az önkéntesség lehet az egyik megoldás számunkra.

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.