Karrierváltás vagy munkahelyváltás?

by | júl 13, 2020 | Karriertanácsok

 „Váltanom kellene, de fogalmam sincs, mit szeretnék csinálni.”
„Belefáradtam, nem találok már kihívást a munkahelyemen, nem motivál már semmi.”
„Lassan már akkor is felmondok, ha nem találok másik munkát.”

 

Ismerősek a fenti mondatok?

A karriertanácsadásra érkezők gyakran hasonló gondolatokkal, és a karrierváltás szándékával jelentkeznek be. Jelenlegi munkájukkal elégedetlenek, váltani szeretnének, de az irányban bizonytalanok, merre tovább, mit is váltsanak:

 • munkahelyet
 • munkakört
 • vagy egy teljesen új pályát?

Egy ilyen döntés időt, energiát, és sokszor anyagi ráfordítást is igényel, ami aztán évekre meghatározza a mindennapokat, ezért általában nem kis stressz kíséri már a fontolgatás időszakát is. Mi a jó döntés, hogyan is döntsük el, hogy merre tovább?

Íme egy egyszerű gyakorlat a döntés előkészítéséhez:

Vegyél elő egy lapot, és oszd fel két oszlopra!

Gondolj a jelenlegi munkádra és írd fel, összegezd:

 • mi az, amit szeretsz benne
 • mi az, amivel elégedetlen vagy

Pár szempont, amire mindenképp térj ki az értékelés során:

 • a feladatok (milyen feladatokból állnak a munkanapok, találsz-e benne örömöt, kihívást, inspirációt?)
 • a vezetőség (milyenek a hierarchikus viszonyok, milyen a kapcsolatod a vezetőiddel, milyen vezetővel tudod kihozni magadból a legtöbbet?)
 • a cég értékei (milyen típusú vállalat, milyen értékeket képvisel a cég, és ehhez te hogyan viszonyulsz?)
 • az anyagiak (milyen a bér, és a juttatások, mennyire vagy ezzel elégedett?)
 • a lehetőségek (hosszútávon milyen fejlődési lehetőséget látsz itt, van kitől tanulnod? hogyan illeszkedik ez a munka a hosszútávú terveidhez?)
 • a fizikai környezet (milyen maga az épület, a felszereltség, neked mi a fontos ebben? a fizikai közelség, a munkába járás hossza is ide tartozhat)

Ez az „önvizsgálat” nem csak a munkakör tényszerű elemzéséről szól, azt is legalább olyan fontos tisztázni, hogy a munkahelyi adottságokhoz, körülményekhez te magad hogyan viszonyulsz. Hiszen a jó döntéshez elsősorban önmagadat kell jól ismerni.

Ezek mentén a szempontok mentén kirajzolódhat, mik a váltás motivációi nálad, és ez vezethet el a továbblépés irányához is.

Ha pl.: a feladatokkal alapvetően elégedett vagy, találsz benne kihívást hosszútávon is, de a cég tevékenységével, értékeivel nem tudsz azonosulni, elegendő lehet a munkahelyváltás is, hasonló munkakörben egy olyan vállalatnál, aminek a profilja a személyes értékeiddel összeegyeztethető (ha pl.dohányipari vállalatnál dolgozol, de fontos érték számodra az egészséges életmód, feszültséget fogsz megélni, ha a munkáddal olyan célhoz járulsz hozzá, ami a saját értékrendeddel ütközik).

Ha pl.: a cég maga szimpatikus, a vezetőséggel, kollégákkal is jó a kapcsolat, az anyagiak is rendben vannak, de a munkahelyi feladatok váltak rutinszerűvé, és ebben nincs fejlődési lehetőséged, érdemes egy új munkakörben gondolkodni akár cégen belül, akár egy másik vállalatnál. Ez sem jelent minden esetben pályamódosítást, sok esetben inkább „pályakorrekcióról” beszélünk, amikor pályán vagy szektoron belül keresünk olyan munkakört, ami az egyéni érdeklődéshez és szempontokhoz jobban illeszkedik.

A váltást szinte minden esetben az a cél mozgatja, hogy szeretnénk szeretni a munkánkat, ez pedig csak úgy lehetséges, ha az önismeret a kiindulópontja: a saját adottságaid, képességeid, érdeklődésed, munkával kapcsolatos értékeid, szükségleteid, mert az erre alapozott döntés hordozza magában az önmegvalósítás lehetőségét.

 

Regisztrálok / állást keresek

 

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget? A Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, vagy használd keresőnket, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat, vagy készítsd el Gyors Profilod, mellyel akár 3 perc alatt is elkészülhetsz (tényleg így van, teszteltük is)!

Tanácsadó szakpszichológusként több, mint 10 éve segítem a hozzám fordulókat magánéleti, és karrierben jelentkező elakadásaik során. A karrier tanácsadás során kiemelten fontosnak tartom az önismeret szerepét, legyen szó karrierváltásról, pályaválasztásról, vállalkozóvá válásról, vagy a karrier tervezéséről. Kiemelt szakterületeim a kiégés, a stresszkezelés, és a kritikus élethelyzetek pszichés támogatása.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.