Pontosság a királyok erénye…

by | aug 17, 2020 | Karriertanácsok

… – mondták régen, ami azt veszem észre, hogy rohanó világunkban kezd kikopni a szokásokból. Azért nem teljesen, mert néhány hónapja egy vezető ügyfelem, aki elegáns öltönyében 2 perc parkolási nehézség miatti késésért háromszor kért elnézést, mert számára elfogadhatatlan, hogy nem pont időben érkezik valahova. Tőle függetlenül azt veszem észre, hogy egyre többeknek nem okoz gondot, ha nem érnek oda egy megbeszélt találkozóra, hiszen ott van a kezünkben a kütyü, amivel mindent (is) tudnak intézni, így egy SMS – pff… az már old school – Viber, Messenger, Chat vagy valamilyen üzenetben simán beírják, hogy bocs, kések pár percet.

Mielőtt a kedves olvasó azt gondolná, hogy a cikk írójára minden alkalommal Willy Fog, a világkörüli utazó pontossága jellemző, akkor téved, de nagyon törekszik rá az „inkább 10 perccel korábban, mint 5 perccel később” atyai tanítás végett is. De ez csak az egyik alap, a másikról hamarosan szó lesz.

Sok önéletrajzban olvasható, hogy pontos, precíz, megbízható, miközben a jelölt 10 percet úgy késik az interjúról, hogy ezt nem jelzi előre, legyen az ok parkolás, dugó, vagy épp egy leszakadt villamos vezeték. Nem beszélve azokról, akik mindenféle üzenet vagy visszamondás nélkül el sem jönnek a beszélgetésre, és egy későbbi keresésre sem válaszolnak, de ez már egy másik eset. Természetesen előfordulhat, hogy valami közbejön, és csak némi csúszással tudsz érkezni a megbeszélt helyre. Ha ez egy interjú, akkor érdemes felhívni a tanácsadót/HR-est/szakmai vezetőt, épp melyik szakaszában vagy a kiválasztási folyamatnak, hogy késel, és várhatóan mennyit. Ez azért fontos, mert nem tudhatod, hogy mondjuk egy 15 perces később érdemes-e még találkoznotok az egyébként 30 percesre tervezett interjúra, amikor utánad is be van osztva egy újabb jelölt, esetleg egy meetingre kell mennie, vagy jobb, ha egy másik időpontot egyeztettek. Persze erre lehet azt mondani – volt is rá példa -, hogy de hát nem tudjuk a HR.es számát.

A pályázat során, amikor visszajelzést kapsz arról, hogy az önéletrajzod alapján behívnak egy interjúra, kérj róla egy visszaigazoló e-mailt, hogy mikor, hol és kivel találkozol, illetve körülbelül mennyi időt vesz igénybe az interjú. Ezt a félreértések elkerülése végett érdemes kérni, illetve így rendelkezni fogsz minden információval, hogy felkészülhess rá. Egy „Köszönöm, megkaptam, ott leszek, szép napot!” visszajelzés jól jön a másik oldalon is, nyugtázva, hogy átment az információ, és számíthatnak rád. Ezek alapján tudsz utazási időt tervezni, hogy mikor kell elindulnod, és az e-mailben ott lesz a telefonszám, amit érdemes elmenteni a mobilodba vészhelyzet esetére. És már meg is oldódott a probléma. Legalábbis azon része, hogy tudod, kit kell hívni.

A pontosság/késés kérdését sokféleképpen lehet magyarázni, egyesek szerint nem illik megvárakoztatni a másikat, mert az tiszteletlenség vele szemben. Mások ennél finomabban fogalmaznak, szerintük azért jó pontosan érkezni, nehogy lekéss valamiről. A lényeg viszont az – amellett, hogy ezzel a gyakorlatban alá tudod támasztani az önéletrajzodban leírt pontos, precíz, megbízható személyiség jegyeket -, hogy ezzel építed az Énmárkádat. Én, az atyai intelem mellett ez az, amire figyelek. Mert, ahogy mondani szokták: az Énmárka az, amit rólad mondanak, miután kimentél a szobából, ami egy interjút követően nem mindegy, milyen. Persze, az Énmárka nem csak az időben érkezésről szól egy kiválasztási folyamat során, de hogy miről még, arról a következő héten írok.

A címben említett mondás pedig így hangzik Márai Sándor szavaival:

„A pontosság nem csak a királyok udvariassága, hanem minden felelős rangját ismerő ember kötelessége.”

 

Új lehetőségeket keresek

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget? A Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, vagy használd keresőnket, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat, vagy készítsd el Gyors Profilod, mellyel akár 3 perc alatt is elkészülhetsz (tényleg így van, teszteltük is)!

Szemán Zoltán karrier coach és tanácsadó vagyok, és itt a CV Online blogjában hétről hétre egy-egy témában nyújtok segítséget az álláskeresőknek, karrier váltóknak vagy jelenleg állásban lévő munkavállalóknak - legyenek ők beosztottak vagy vezetők -, akik valamiért nem érzik jól magukat a jelenlegi pozíciójukban. Azoknak, akik vágynak egy olyan állásra, ahol a helyükön érzik magukat, mert munkájukra szinte hivatással tekintenek, támogató közösségben töltik a 4-6-8, illetve az esetleges túlórájukat, valamint mindezért megbecsülik őket.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.