40 felett nem lehetsz sikeres?! Badarság!

by | jan 30, 2020 | Karriertanácsok

Amikor beírtam a legismertebb keresőbe, hogy „Mi megy jobban 40 év felett?” az első két oldalon az alábbi találatokat kaptam:

  • 40 felett: megéri-e gyereket vállalni?
  • Ettől a 12 tárgytól szabadulj meg 40 év felett
  • 40 dolog, amit még 40 felett sem tudtál a szexről
  • 40 felett káros ételek
  • Ezekre a szűrővizsgálatokra figyeljenek 40 év feletti férfiak.
  • Ez történik a testünkkel 40 felett! (Elkezdünk öregedni, sajnos …)
  • Ha elmúltál már 40 éves jobban jársz, ha azonnal felhagysz…
  • Hogyan keress állást, ha már elmúltál 40-45 éves?
  • És a legjobb, amit egy biztosítónak köszönhetünk: Kérem, vigyázzanak: a kapuk záródnak!

Tényleg záródnak a kapuk? A témában tovább kutatva már a „40 év felett siker”-re kerestem rá, és több találat közül elsőként a Tudatos Vezetés blogon olvastam egy felettébb érdekes kutatást, melyet a Harvard Business Review készített. Ebben arra keresték a választ egy nagy amerikai mintán, hogy mennyire igaz az általánosan elterjedt vélekedés, miszerint a fiatalok tudnak sikeres technológiai startup-okat alapítani.

Első körben arra jutottak, hogy alapításkor az amerikai cégtulajdonosok átlagéletkora 42 év, amiben benne volt mindenféle vállalkozó, de meglepetésre, amikor a tipikusan technológiai cégekre szűrtek rá, akkor is erre az eredményre jutottak. Ezen belül iparáganként tapasztalhatók eltérések, így például az informatika terén egy kicsit alacsonyabb, 40 év körüli az átlagéletkor, míg mondjuk a biotechnológiánál 47-hez közeli. De a lényeg nem változott.

Megnézték azt is, hogy a legsikeresebb startup-okat, azaz a top 1%-ot milyen életkorban alapították, és több szempontból is (az első öt év létszámbővülése, forgalomnövekedése, illetve eredményes exit-ek) azt találták, hogy átlagosan 45 éves volt az alapító.

A blog bejegyzés végén persze nem azt akarták sugallni, hogy a fiatalok ne alapíthatnának sikeres vállalkozásokat, csak arra akartak kilyukadni, hogy a “fiatal startupper” egy mítosz, amit leginkább az ismert figurák történetei erősítenek fel. Tehát a középkorúaknak ne legyen olyan érzésük, hogy lekéstek volna valamiről! Hiszen aki vette a fáradságot, dolgozott és szakmai tapasztalatot szerzett pályafutásának első két évtizedében, azt igen jól tud hasznosítani a következő években egy vállalkozás keretein belül.

És hogy tényleg nem záródnak a kapuk, álljon itt néhány ellenpélda olyanokról, akik a fenti életkoron jelentősen túljutva váltak sikeres üzletemberekké, vagy akár világhírű sztárokká.

  • Samuel Jackson hollywoodi sztárnak a karrierje igazán csak 43 évesen indult be, miután 1991-ben szerepet kapott
  • Vera Wang műkorcsolyázó és újságíró volt, mielőtt 40 évesen belépett a divat világába. Ma ő az egyik leghíresebb női divattervező a világon.
  • Stan Lee 39 évesen alkotta meg első képregényét, a Fantasztikus Négyest, majd hozta létre a Marvel univerzumot, aminek olyan karaktereket köszönhetünk, mint a Pókember vagy az X-Men.
  • Henry Ford 45 évesen építette meg a forradalminak bizonyuló T Modellt.
  • Charles Darwin 50 évesen írta meg A fajok eredete című művet, amely örökre megváltoztatta a tudományt.
  • Julia Child 50 éves koráig a média- és reklámiparban dolgozott, ekkor azonban elkészítette első szakácskönyvét – ebből készült a Julie&Julia – két nő egy recept című film -, amely egy csapásra a legnépszerűbb sztárséfek közé emelte.
  • Ray Kroc 52 éves koráig mezei értékesítőként kereste kenyerét, amikor 1954-ben megvette a McDonald’s márkanevet.
  • Harland Sanders, ismertebb nevén Sanders ezredes 62 éves korában alapította meg a KFC-t, melyet 12 évvel később 2 millió dollárért adott el.

És a listát még lehetne folytatni. Mind a kutatások eredményei, mind pedig a fent említett példákból kiindulva érdemes a 40-es éveid környékén érkező válságot újratervezési lehetőségként megélni! Neked eddig alakult a karriered, vagy tudatosan tervezted? Hogy értékeled az eddig megszerzett szakmai tapasztalatod, készséged, képességed és kompetenciád? Mi lehet számodra – vállalkozásban vagy egy szervezeten belül – az a tevékenység, ami értékteremtő és egyben motiváló? Ez adhatna egy újabb lendületet a következő évekre. Gondold át!

Nem érdemes általánosításokba bocsátkozni, hogy 40 felett már nem lehet elhelyezkedni! Az nem segít! Nézd meg inkább, hogy te mit tudsz tenni annak érdekben, hogy állást találj! Nálad mi hiányzik hozzá? Önismeret és önbizalom? Egy attraktív és informatív önéletrajz? Naprakész álláspiaci információk? Esetleg visszajelzés az interjúról? Gondold át!


Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget? A Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, vagy használd keresőnket, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat, vagy készítsd el Gyors Profilod, mellyel akár 3 perc alatt is elkészülhetsz (tényleg így van, teszteltük is)!

Ha szeretnéd időnként emailben megkapni az aktuális cikkeinket, iratkozz fel a hírlevelünkre!

Vezetéknév:
Keresztnév:
E-mail:
Igen, szeretnék feliratkozni a Cvonline.hu hírlevelére.

Szemán Zoltán karrier coach és tanácsadó vagyok, és itt a CV Online blogjában hétről hétre egy-egy témában nyújtok segítséget az álláskeresőknek, karrier váltóknak vagy jelenleg állásban lévő munkavállalóknak - legyenek ők beosztottak vagy vezetők -, akik valamiért nem érzik jól magukat a jelenlegi pozíciójukban. Azoknak, akik vágynak egy olyan állásra, ahol a helyükön érzik magukat, mert munkájukra szinte hivatással tekintenek, támogató közösségben töltik a 4-6-8, illetve az esetleges túlórájukat, valamint mindezért megbecsülik őket.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.