Új szakma keresése – állásból új pozícióba

by | ápr 14, 2020 | Karriertanácsok

Ha nem is mindenkinél, de többünknél előfordul, hogy életünk bizonyos pontján megállunk, és elgondolkodunk a hogyan továbbon – ebben az esetben maradjunk a szakma területén, magyarul a munkával kapcsolatban, bár ilyen fordulópont máshol is előfordulhat. Ennek oka lehet egy bizonyos kor elérése – a 40. életév betöltése mondhatni divatosan egy ilyen pont lehet, amikor a B oldal kezd el sercegni -, de egy régen várt, de elmaradt kinevezés, egy szervezetátalakítás miatti leépítés, vagy ritkább esetben egy világjárvány is.

Karrierváltás

Karrierváltás

Ez vezethet egy szimpla munkahelyváltáshoz, ahol esetleg még magasabb pozíciót is sikerül elérni, esetleg egy vállalkozás kezdetéhez, mint az én esetemben, vagy egy új szakmába vágáshoz, ami eddig csak egy álom volt.

Természetesen ezen álom elérése sok mindentől függ, de ami a legfontosabb, hogy nem mindegy, hogy valaki aktuálisan munkavállalóként szövi terveit, és készül elő a váltásra, vagy álláskeresőként tervez új iparágban, másik pozícióban elhelyezkedni. 

Állást keresek

Az előző esetre jó példa egy hozzám karrier coachingra jelentkező 36 éves hölgy, aki multinacionális cégnél középvezetőként dolgozott, de a vezetőség által kitűzött célok eléréséhez a napi 8 órából elég volt számára 3-4 óra aktív munkavégzés, és miután nem látott szakmai fejlődési lehetőséget cégen belül, így váltani szeretett volna. Ezt a hátterét megismerve megkérdeztem tőle, hogy ha se végzettség, se pénz, se eddig szerzett szakmai tapasztalat nem számítana, akkor mivel foglalkozna, mi lenne az ő hivatása? Azt felelte, olyan tevékenység, ami valahogy kapcsolódik a környezetvédelemhez, azt szívvel-lélekkel tudná csinálni. De úgy vélte, hogy ezt így, már közelebb a 40-hez, mint a 30-hoz, mindenféle releváns végzettség és tapasztalat nélkül, képtelenségnek tartja.

Első körben az időt értékeltettem át vele, hiszen, ha nem emelik a nyugdíj korhatárt – ami a jelenlegi kilátások szerint gazdaságilag megalapozott döntés lenne a nem is olyan távoli jövőben – akkor is majdnem annyi időt kell még dolgoznia, mint amennyit eddig élt. Ezen elgondolkodva beismerte, hogy még nem késett le akár egy „újrakezdésről”. így már más nézőpontból tekintett rá.

A végzettség volt a következő pont, amit átbeszéltünk, és rögtön tisztáztuk is, hogy egy Környezetmérnök végzettséget sem a Műszaki Egyetem szintű oktatás, sem pedig az azzal eltöltött intenzív 3 év miatt nem választaná, így maradt a Környezetvédelmi technikus képzés, ami 2 éves, és vállalható elfoglaltsággal jár. Itt már felmerült az is, hogy a jelenlegi munkáltatójánál fennmaradó munkaidőnek egy részében akár készülhet is majd a vizsgákra, így nem biztos, hogy ennek tükrében érdemes lenne munkahelyet váltania.

Ami kérdésként felmerült még, az a releváns szakmai gyakorlat, ami egy elhelyezkedésnél szinte alapfeltétel. Ezzel kapcsolatban abban maradtunk, hogy olyan cégeknél keres akár önkéntes, akár mellékállású lehetőséget , melyek környezetvédelemmel foglalkoznak, hogy mire a két év letelik, és megszerzi a technikusi képesítést, akkorra már gyakorlati tapasztalattal tudja elkezdeni az álláskeresést.

Hogy az ügyfelemnek teljes legyen a meglepődése – hiszen ahelyett, hogy álláskeresési- és interjútechnikákat vettünk volna, egy szívéhez közel álló hivatáshoz beszéltük át az oda vezető utat – még egy környezetvédelemmel foglakozó cégeknek szervezett konferenciát is találtunk néhány héttel későbbi időpontban, amire szakmai kíváncsisága mellett a kapcsolatépítés reményében rögtön be is jelentkezett.

Persze, nem mindenkinek van lehetősége, hogy állásból lépjen új pozícióba, erről szól a következő cikkem, kiélezve a jelen helyzetre.

Regisztrálok / állást keresek

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget? A Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, vagy használd keresőnket, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat, vagy készítsd el Gyors Profilod, mellyel akár 3 perc alatt is elkészülhetsz (tényleg így van, teszteltük is)!

Szemán Zoltán karrier coach és tanácsadó vagyok, és itt a CV Online blogjában hétről hétre egy-egy témában nyújtok segítséget az álláskeresőknek, karrier váltóknak vagy jelenleg állásban lévő munkavállalóknak - legyenek ők beosztottak vagy vezetők -, akik valamiért nem érzik jól magukat a jelenlegi pozíciójukban. Azoknak, akik vágynak egy olyan állásra, ahol a helyükön érzik magukat, mert munkájukra szinte hivatással tekintenek, támogató közösségben töltik a 4-6-8, illetve az esetleges túlórájukat, valamint mindezért megbecsülik őket.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.