Újraindítás

by | jún 17, 2020 | Karriertanácsok

Lassan újra beindulnak a gyártósorok, visszatérnek az irodába a dolgozók a home officeból, időkorlát nélkül vásárolhatunk, és a szülők is megkapják a gyerekeikkel közösen megszerzett évvégi bizonyítványt. De vajon minden úgy megy tovább, ahogy abbamaradt?

A bolond repülő, egy 1928-as fekete-fehér rajzfilm, amiben először jelent meg Mickey és Minnie egér, valamint Carabelle tehén, de ez nem csak emiatt maradt emlékezetes. Épp ez a rajzfilm ment a BBC-n, amikor megszakadt az adás, és bejelentették, hogy elkezdődött a második világháború, majd amikor véget ért, visszatért az adás, és ugyanabban az órában, ugyanott folytatódott a mese, ahol 1939-ben megszakították. Ez a világ leghosszabb adásszünete.

A vírusos időszak nem volt ilyen hosszú, viszont érdemes megnézned, hogy milyen változásokat hozott/hozhat az életedben a karanténban felszedett kilókon kívül. Mert nem biztos, hogy ugyanott folytatódik, mint ahogy abbamaradt. Például a munkádban. Átgondoltad-e az eddigi pályafutásodat, megszerzett szakmai tapasztalatodat, elért eredményeidet? Ha igen, hogy látod, jó helyen vagy a jelenlegi munkakörödben? Azt csinálod, amit szeretsz, ami boldoggá tesz? Mindig a következő feladatra, projektre és azok megoldásaira koncentrálsz? Van előrelépési lehetőséged? Tudsz fejlődni, hogy elérd a kívánt tudást, pozíciót, fizetést? Ez az a munkakörnyezet, csapat, vezetőség, ami motivál, hogy a legjobbat hozd ki magadból? Értékelik, megbecsülik a munkád, és nem csak egy utalást kapsz a hónap végén? Ennél a cégnél látod magad a következő 5 esetleg 10 évben?

Vagy nem gondolkodtál ezen? Örülsz, hogy meg van a munkahelyed és vissza tudsz menni az irodába dolgozni. Nem okoz gondot a munkavégzés, és mindig el tudsz jönni időben a munkahelyedről. Ellátod a feladataidat, amiben nem sok változatosság van, de legalább biztos. Igaz, az interjún folyamatos szakmai fejlődési lehetőségeket és továbbképzéseket ígértek, amikből épp csak a munkavégzéshez feltétlenül szükségesek valósultak meg. A közös gondolkodásokba és döntésekbe sem vonnak be, hiába lenne véleményed, építő ötleted, csak megkapod, hogy mit is kell csinálnod, még ha az nem is biztos, hogy szakmailag megalapozott. Home officera már nincs lehetőség, a főnök szereti, ha mindenki bent ül az irodában, aminek nem örülsz, de legalább nincs messze.

Ha valamelyik kérdésre nem a válasz, vagy az állítások közül többen is magadra ismersz, a jó hír az, hogy van lehetőség a változtatásra. Igen, most is. Az, hogy milyen a munkaerőpiac, az mindig egy makroszintű állapot, nem jó, ha az befolyásol! Neked egy, azaz egy állásra van szükséged, ahol megkapod mindazt a feladatkört, támogatást, megbecsülést és munkakörnyezetet, ahol a legjobbat hozhatod ki magadból. Ha most, a karantén időszak után nincs sok energiád ezzel aktívan foglalkozni, néhány kisebb lépéssel is nyithatsz az új lehetőségek felé. Elsőként mindenképpen frissítened kellene a CV-det, ami ne csak a különböző pozíciókban ellátott feladataidat, hanem azok eredményét is tartalmazza – ahogy erről az önéletrajzírásról szóló cikkemben már szó volt. Ha kész, akkor ezt, illetve ennek angol verzióját, érdemes feltöltened a Linkedinre, illetve állásportálok adatbázisába, ahol mind a munkaerő-közvetítő cégek, mind pedig munkáltatók gyakran keresnek jelölteket, új kollégákat. Ezzel lehetőséget adsz magadnak a váltásra, hogy egy új pozícióval kapcsolatban rád találjanak, felhívjanak, és elindulhass egy kiválasztási folyamaton, hátha egy jobb állással tudnád folytatni ezt a semmiképpen sem szokásosnak mondható évet.

 

Új lehetőségeket keresek

 

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget? A Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, vagy használd keresőnket, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat, vagy készítsd el Gyors Profilod, mellyel akár 3 perc alatt is elkészülhetsz (tényleg így van, teszteltük is)!

Szemán Zoltán karrier coach és tanácsadó vagyok, és itt a CV Online blogjában hétről hétre egy-egy témában nyújtok segítséget az álláskeresőknek, karrier váltóknak vagy jelenleg állásban lévő munkavállalóknak - legyenek ők beosztottak vagy vezetők -, akik valamiért nem érzik jól magukat a jelenlegi pozíciójukban. Azoknak, akik vágynak egy olyan állásra, ahol a helyükön érzik magukat, mert munkájukra szinte hivatással tekintenek, támogató közösségben töltik a 4-6-8, illetve az esetleges túlórájukat, valamint mindezért megbecsülik őket.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.