Utálom a munkámat – Mit tegyek?

by | febr 17, 2020 | Karriertanácsok

Ismersz olyan embert, aki nincs megelégedve azzal, amivel a kenyerét keresi? Hallottál már olyat más szájából, hogy utálja a munkáját? Biztos vagyok benne, hogy igen. Sajnos ez egyre gyakoribb gond a dolgozók körében. Mi lehet ennek az oka, és hogyan juthatunk túl a nehézségeken?

Azt javaslom, hogy amennyiben ilyen helyzetbe kerültél, és nem látsz rá esélyt, hogy megszeresd újra a munkád, először magadban kezdj el keresni. Nem azt mondom, hogy a hiba benned van. Arra szeretnélek rávezetni, hogy ha váltani akarsz, akkor először találd meg azt, ami tényleg örömet okoz, és szívesen is csinálnád. Természetesen igyekezz a realitás talaján maradni. Ha profi tengeri horgász akarsz lenni, az Magyarországon nehezen megvalósítható. De az ember abban a legproduktívabb, amit szeret csinálni. Ha tudod, hogy a szakmádban maradnál, és csak a jelenlegi munkahelyed okozza a gondot; talán ez az egyszerűbb helyzet.

Mi az, amiről úgy érzed, hogy akadályoz a munkádban? A cég rendszere, esetleg egy kolléga, vagy a főnök? Pontosan kell tudnod a valódi okot. Ha megvan, akkor a következőket teheted:

Párbeszéd

Amennyiben egy konkrét személy az, aki a fásultságodat okozza, beszélj vele. Ez nem könnyű, pláne ha sértettnek érzed magad. De hiszem, hogy minden emberrel meg lehet beszélni a problémákat. Törekedj a tárgyilagosságra, ne kezdj személyeskedni. Konkrét példákkal készülj, amiket alá is tudsz támasztani. Így a másik fél is látni fogja, hogy nem csak veszekedni akarsz, hanem megoldást keresel a tényleges problémára.

Párbeszéd felettes jelenlétében

Ezt a megoldást csak akkor javaslom, ha ketten végképp nem tudjátok tisztázni a dolgot. Alapfeltétel, hogy a jelen lévő vezető legyen teljesen objektív, és ne álljon egyikőtök pártjára sem.

Érdekes lehet: Hogyan kérj fizetésemelést?

Munkahelyváltás

Ha a probléma nem személyes, hanem egyszerűen csak nem szívesen végzed el a napi feladatokat, fásultnak érzed magad; elképzelhető, hogy kiégtél. Ez nem a legjobb szó erre az állapotra, mert nem jelenti azt, hogy végleg elvesztetted a motivációdat. Gyakran ez egy átmeneti állapot. Változásra van szükséged. Merj keresni más állást. Valaki egyszer azt mondta, hogy az őrültség definíciója az, amikor valaki ugyanazt csinálja és más eredményt vár tőle. Ha nem tudsz kibékülni a jelenlegi helyeddel, kezdj el állást keresni. Ehhez rengeteg tippet és jó tanácsot találsz az oldalunkon is; ezen kívül teljesen más úgy keresgélni, ha mellette biztos munkahelyed van. Ne kövesd el azt a hibát, hogy meggondolatlanul felmondasz, és esetleg két szék közé esel.

Érdekes lehet: Munkahelyi kiégésből álláskeresés?

Kapcsolódj ki

Az esetek zömében a kedvetlenséget és motiválatlanságot a pihenés hiánya okozza. Mikor voltál utoljára valóban pihentető szabadságon? Egy kutatás szerint két teljes hétre minimum szükség van ahhoz, hogy az ember feltöltődjön és kipihenje magát. Próbálj beiktatni egy hosszabb szabadságot, és amikor visszatérsz a munkába, vizsgáld meg újra, hogy fent állnak-e még a korábbi gondok.

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.