Amikor fontos a tisztán látás – Ezekre figyeljünk, amikor szemüveget vásárolunk!

by | aug 31, 2022 | Állásinterjú

Amikor azt vesszük észre, hogy egyre később ismerjük fel a közlekedési táblákat vagy nehezebben tudjuk elolvasni az előttünk lévő szöveget, valószínűleg új szemüvegre van szükségünk. De honnan fogjuk tudni, hogy milyen szemüveget vásároljunk? Az első és legfontosabb lépés: a szemvizsgálat.

Miért fontos a látásvizsgálat, mielőtt szemüveget választunk?

Sokan gondolják, hogy kész olvasószemüveg lényegében minden sarkon kapható, mégis fontos, hogy még a + dioptriás lencséket is inkább optikustól szerezzük be. Az előre legyártott darabokban általában a két lencse azonos dioptriával rendelkezik (pl. +1.00), ami nem biztos, hogy mindkét szemünknek jó.

Mivel nem biztos, hogy mindkét szemünk ugyanolyan mértékben és tempóban romlik, érdemes a vásárlás előtt részt venni egy optometrista szakember által végzett vizsgálaton.

látásvizsgálat eredménye alapján az optikus tudni fogja, hogy melyik szemünkhöz milyen dioptriás lencsét kell rendelnie. Ha közösen kiválasztottuk a személyre szabott lencsét, már csak egy divatos keret kell hozzá és hamarosan új szemüvegben jelenhetünk meg a munkahelyen.

Miből áll egy látásvizsgálat? 

A szemvizsgálat egy kb. 30 perces folyamat, ami néhány egyszerű lépésből tevődik össze. Ezek mindegyike gyors és teljesen fájdalommentes. A hatlépcsős vizsgálat a következőkből áll:

  • Kórelőzmények, adatok felvétele
  • Objektív látásvizsgálat
  • Szubjektív látásvizsgálat
  • Réslámpás vizsgálat
  • A keret és a szemüveglencse kiválasztása
  • A szemüveg felírása

Fizetős vagy ingyenes szemvizsgálat?

Az ingyenes látásvizsgálat Budapest több optikusánál elérhető. Ezek feltétele általában az, hogy a vásárló annál az optikusnál választ keretet és szemüveglencsét és ott íratja fel magának az új szemüveget, ahol a vizsgálatot végezték. Ezekben az optikákban általában a lencsék és a keretek árai is drágábbak, tehát a látásvizsgálat áraáltalában többszörösen is bele van építve a megvásárolt szemüveg árába.

Ezzel szemben, ahol pénzbe kerül a szemvizsgálat, ott általában arányosan olcsóbbak a szemüvegek és a kontaktlencsék, ugyanis így a vásárló döntheti el, hogy melyik/mennyi szolgáltatásért fizet. Ha csak a látásvizsgálatot szeretné igénybe venni, teljes árat fizet, azonban például az eOptikánál ha ugyanitt 30 napon belül szemüveget vagy kontaktlencsét vásárol, a szemvizsgálat árának egy nagy részét jóváírják a kiválasztott termékből.

Ha mindenképp ingyenes látásvizsgálatot keresünk kötöttségek nélkül, arra az októberi “látás hónapja” a megfelelő időpont, ekkor a legtöbb optika térítés és kötöttségmentesen kínálja a szemüveges látásvizsgálatait.

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.