Amikor fontos a tisztán látás – Ezekre figyeljünk, amikor szemüveget vásárolunk!

by | aug 31, 2022 | Állásinterjú

Amikor azt vesszük észre, hogy egyre később ismerjük fel a közlekedési táblákat vagy nehezebben tudjuk elolvasni az előttünk lévő szöveget, valószínűleg új szemüvegre van szükségünk. De honnan fogjuk tudni, hogy milyen szemüveget vásároljunk? Az első és legfontosabb lépés: a szemvizsgálat.

Miért fontos a látásvizsgálat, mielőtt szemüveget választunk?

Sokan gondolják, hogy kész olvasószemüveg lényegében minden sarkon kapható, mégis fontos, hogy még a + dioptriás lencséket is inkább optikustól szerezzük be. Az előre legyártott darabokban általában a két lencse azonos dioptriával rendelkezik (pl. +1.00), ami nem biztos, hogy mindkét szemünknek jó.

Mivel nem biztos, hogy mindkét szemünk ugyanolyan mértékben és tempóban romlik, érdemes a vásárlás előtt részt venni egy optometrista szakember által végzett vizsgálaton.

látásvizsgálat eredménye alapján az optikus tudni fogja, hogy melyik szemünkhöz milyen dioptriás lencsét kell rendelnie. Ha közösen kiválasztottuk a személyre szabott lencsét, már csak egy divatos keret kell hozzá és hamarosan új szemüvegben jelenhetünk meg a munkahelyen.

Miből áll egy látásvizsgálat? 

A szemvizsgálat egy kb. 30 perces folyamat, ami néhány egyszerű lépésből tevődik össze. Ezek mindegyike gyors és teljesen fájdalommentes. A hatlépcsős vizsgálat a következőkből áll:

  • Kórelőzmények, adatok felvétele
  • Objektív látásvizsgálat
  • Szubjektív látásvizsgálat
  • Réslámpás vizsgálat
  • A keret és a szemüveglencse kiválasztása
  • A szemüveg felírása

Fizetős vagy ingyenes szemvizsgálat?

Az ingyenes látásvizsgálat Budapest több optikusánál elérhető. Ezek feltétele általában az, hogy a vásárló annál az optikusnál választ keretet és szemüveglencsét és ott íratja fel magának az új szemüveget, ahol a vizsgálatot végezték. Ezekben az optikákban általában a lencsék és a keretek árai is drágábbak, tehát a látásvizsgálat áraáltalában többszörösen is bele van építve a megvásárolt szemüveg árába.

Ezzel szemben, ahol pénzbe kerül a szemvizsgálat, ott általában arányosan olcsóbbak a szemüvegek és a kontaktlencsék, ugyanis így a vásárló döntheti el, hogy melyik/mennyi szolgáltatásért fizet. Ha csak a látásvizsgálatot szeretné igénybe venni, teljes árat fizet, azonban például az eOptikánál ha ugyanitt 30 napon belül szemüveget vagy kontaktlencsét vásárol, a szemvizsgálat árának egy nagy részét jóváírják a kiválasztott termékből.

Ha mindenképp ingyenes látásvizsgálatot keresünk kötöttségek nélkül, arra az októberi “látás hónapja” a megfelelő időpont, ekkor a legtöbb optika térítés és kötöttségmentesen kínálja a szemüveges látásvizsgálatait.

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!