Online állásinterjú: Hogyan készülj fel rá?

by | nov 3, 2022 | Állásinterjú, kiemelt-4

Ami eddig csak egy lehetőség volt, mint a kiválasztási folyamat része, vagy annak támogatása céljából beillesztett lépés, az a jelen helyzetben kötelező elem lett, és bár nem vagyok jós, de azt gondolom, hogy a jövőben egyre nagyobb szerepe lehet az online felületeken lebonyolított interjúknak. Élő példa erre egy barátom esete, aki egy vezető kiválasztás során 4 körben is online állásinterjú keretében vett részt Zoomon, míg végül személyesen találkozott a HR vezetővel, hogy megbeszéljék az ajánlat részleteit.

Az online állásinterjú egyik előnye az időmegtakarítás

Hogy miért csak az ajánlat megbeszélésekor találkoztak személyesen? A vírus terjedése ellen hozott lépések mellett az idő is nagy szerepet játszik, ugyanis így számára is és a kiválasztással foglalkozó tanácsadónak, HR-esnek – esetében a régiós igazgatónak – is nettó egy órájába került egy-egy beszélgetés. Tehát időt spóroltak.

De hogy is érdemes felkészülni egy ilyen interjúra?

Azt mondanám, ha lehet, még alaposabban, mint a személyesre. Hogy miért? Mert a személyes kommunikációban már gyakorlott vagy, ha némi izgalommal is, de sikeresen tudsz válaszolni az ott feltett kérdésekre, míg ugyanezzel a tapasztalattal már nem biztos, hogy rendelkezel online is, amikor egy laptop előtt a kamerába beszélve kell elmondanod a feltett kérdésekre a választ. Ezen szokatlan körülmények miatt kell még magabiztosabbnak lenned, és figyelned a részletekre.

Az online állásinterjú előtt először is még alaposabban gondold át az interjúk két alapkérdését

Az egyik, hogy miért téged válasszanak az adott pozícióra, a másik, hogy te miért gondolod azt, hogy az a feladatkör lenne a következő lépés a karrieredben. Az erre való felkészülésben keress olyan feladatokat, projekteket, melyek relevánsak lehetnek annak bemutatására, hogy milyen gyakorlatot szereztél eddigi szakmai pályafutásod során. Ha mindezt történetmeséléssel, az interjúztató számára is érthető, három betűs rövidítések, és szakszavak nélkül tudod elmesélni, valamint a végén az általad elért eredményeket is megemlíted, akkor sikeres lesz az interjú.

online állásinterjú

Másodszor pedig helyezz hangsúlyt az online állásinterjú körülményeire

Egyrészt a helyszínnel kapcsolatban, mely lehet egy iroda, vagy egy szoba, ahol nem túl személyes körülmények között – a háttér legyen egy fal, vagy egy könyvespolc, esetleg egy festmény – kényelmesen tudsz válaszolni a kérdésekre.

Másrészt pedig a technikai kérdésben. Egy ismerősöddel, barátoddal próbáld ki azt az online fórumot – Zoom, Teams, Google meet, stb. -, amin folyik majd a beszélgetés. Töltsd le az alkalmazást, nézd meg, hogy a felületen hol, mit tudsz beállítani, ne az interjú közben kelljen kapkodnod, esetleg még feszültebbé téve az eredetileg is drukkos helyzetet. Nézd meg a fénybeállítást!

Te kapd szembe a fényt, és ne a hátad mögött legyen, mert akkor úgy fogsz a képernyőn kinézni, mintha egy Kékfény riportban szerepelnél: csak egy fekete alakot fognak látni. A laptop magasságát is érdemes beállítani, hogy pont szemmagasságban vegyen, és a távolság is megfelelő legyen, hogy ne csak egy nagy arcot lehessen látni a másik oldalon.

Az öltözködésre is kitérek, mert fontos. Úgy öltözködj fel, mintha személyes interjúra mennél, nem kell túlöltözni, de egy business casual megjelenés nem csak jó benyomást kelthet, hanem abban te is komolyabban tudsz kommunikálni, még ha épp az otthoni környezetben is vagy. Természetesen az elegancia ne menjen a komfortod kárára, mert akkor többet veszítesz vele, mint nyersz, de mindenképp látszódjon, hogy külsőleg is készültél a beszélgetésre, és nem csak épp felkaptál valamit.

A szemkontaktus helyett ebben az esetben ajánlom, hogy a kamerába beszélj, amit némi gyakorlás után sikeresen tudsz abszolválni, mert így fog majd úgy tűnni, hogy hozzájuk beszélsz, és nem magad elé. Ezt egy online előadásom alkalmával sikerült gyakorolnom 45 percig, ezért tudom, ami az elején furcsának tűnik a végén megszokható.

Az online állásinterjú mindkét fél számára friss terep

Ha mindezzel elkészültél, akkor jöhet az interjú! Ne izgulj, a másik oldalon sem évek óta online interjúztató emberek ülnek, másrészt pedig tudják, hogy ez a helyzet nem a megszokott, így a jelölt “teljesítményébe” bele fogják számítani a szokatlan környezet okozta stresszt. Sok sikert!

Szemán Zoltán karrier coach és tanácsadó vagyok, és itt a CV Online blogjában hétről hétre egy-egy témában nyújtok segítséget az álláskeresőknek, karrier váltóknak vagy jelenleg állásban lévő munkavállalóknak - legyenek ők beosztottak vagy vezetők -, akik valamiért nem érzik jól magukat a jelenlegi pozíciójukban. Azoknak, akik vágynak egy olyan állásra, ahol a helyükön érzik magukat, mert munkájukra szinte hivatással tekintenek, támogató közösségben töltik a 4-6-8, illetve az esetleges túlórájukat, valamint mindezért megbecsülik őket.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.