SEGÍTSÉG! ÁLLÁST KERESEK. “meséljen magáról!” – mi a jó válasz?

by | jan 7, 2022 | Állásinterjú, Interjú, Karriertanácsok

KÉRDÉS: Az interjúk elején mindig azt kérik, meséljek magamról. Belemehetek személyes témákba, vagy maradjak a karrierutamnál? Milyen a pozitív első benyomás?

A KARRIER COACH TANÁCSA

Az interjúra 3 dologból kell felkészülnöd.

Először is saját magadból. Hol, milyen pozícióban, mi volt a napi rutinod, milyen feladataid voltak, mi volt a felelősségi köröd, ha volt ilyen, akkor milyen projektekben vettél részt, és ami a legfontosabb, hogy mindezt milyen eredményekkel végezted.

Másodsorban a cégből és az megpályázott pozícióból, hogy ott mik a feladatok, milyen háttérrel várnak szakembert.

Végül pedig abból, hogy a te tapasztalataid, illetve az ő elvárásaik hol találkoznak. Így el is jutottunk az interjú két alapkérdéséhez: “Miért téged válasszanak a pozícióra?” illetve “Neked miért lenne egy következő lépés a szakmai karrieredben a megpályázott állás?

Ha ezzel tisztában vagy, akkor érdemes az interjút megelőző napon megnézni az álláshirdetést – javasolni szoktam a megpályázott pozíciók leírásának lementését Word dokumentum formájában egy mappába, nehogy addigra, amíg személyes találkozóra kerül sor, levegyék a hirdetést – és a feladatokat átgondolni úgy, hogy eddigi pályafutásodból gyakorlati példákat tudj rá mondani és eredménnyel tudd alátámasztani.

E hosszabb bevezető után a kérdésre a válasz: ezzel érdemes kezdeni a “meséljen magáról” bemutatkozást, mert ez egyből mutatja a felkészültséged, hogy nem állást keresel, hanem arra a pozícióra pályázol, valamint rögtön kapnak választ a két említett alapkérdésre, a nekik miért te, neked pedig miért ők lennének jó választás.

Természetesen egy jó interjú végén kitérnek a hobbi, vagy az érdeklődési kör témájára, amivel lehet személyesíteni a bemutatkozást, illetve újabb kompetenciákra felhívni a figyelmet, pl. csapatjáték esetén az együttműködési képességre, hosszútáv futásnál a kitartásra, stb.. A legelején viszont maradjon a karrier út, és az azon elért eredmények a téma.

Szemán Zoltán karrier coach és tanácsadó vagyok, és itt a CV Online blogjában hétről hétre egy-egy témában nyújtok segítséget az álláskeresőknek, karrier váltóknak vagy jelenleg állásban lévő munkavállalóknak - legyenek ők beosztottak vagy vezetők -, akik valamiért nem érzik jól magukat a jelenlegi pozíciójukban. Azoknak, akik vágynak egy olyan állásra, ahol a helyükön érzik magukat, mert munkájukra szinte hivatással tekintenek, támogató közösségben töltik a 4-6-8, illetve az esetleges túlórájukat, valamint mindezért megbecsülik őket.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.