SEGÍTSÉG! ÁLLÁST KERESEK. “meséljen magáról!” – mi a jó válasz?

by | jan 7, 2022 | Állásinterjú, Interjú, Karriertanácsok

KÉRDÉS: Az interjúk elején mindig azt kérik, meséljek magamról. Belemehetek személyes témákba, vagy maradjak a karrierutamnál? Milyen a pozitív első benyomás?

A KARRIER COACH TANÁCSA

Az interjúra 3 dologból kell felkészülnöd.

Először is saját magadból. Hol, milyen pozícióban, mi volt a napi rutinod, milyen feladataid voltak, mi volt a felelősségi köröd, ha volt ilyen, akkor milyen projektekben vettél részt, és ami a legfontosabb, hogy mindezt milyen eredményekkel végezted.

Másodsorban a cégből és az megpályázott pozícióból, hogy ott mik a feladatok, milyen háttérrel várnak szakembert.

Végül pedig abból, hogy a te tapasztalataid, illetve az ő elvárásaik hol találkoznak. Így el is jutottunk az interjú két alapkérdéséhez: “Miért téged válasszanak a pozícióra?” illetve “Neked miért lenne egy következő lépés a szakmai karrieredben a megpályázott állás?

Ha ezzel tisztában vagy, akkor érdemes az interjút megelőző napon megnézni az álláshirdetést – javasolni szoktam a megpályázott pozíciók leírásának lementését Word dokumentum formájában egy mappába, nehogy addigra, amíg személyes találkozóra kerül sor, levegyék a hirdetést – és a feladatokat átgondolni úgy, hogy eddigi pályafutásodból gyakorlati példákat tudj rá mondani és eredménnyel tudd alátámasztani.

E hosszabb bevezető után a kérdésre a válasz: ezzel érdemes kezdeni a “meséljen magáról” bemutatkozást, mert ez egyből mutatja a felkészültséged, hogy nem állást keresel, hanem arra a pozícióra pályázol, valamint rögtön kapnak választ a két említett alapkérdésre, a nekik miért te, neked pedig miért ők lennének jó választás.

Természetesen egy jó interjú végén kitérnek a hobbi, vagy az érdeklődési kör témájára, amivel lehet személyesíteni a bemutatkozást, illetve újabb kompetenciákra felhívni a figyelmet, pl. csapatjáték esetén az együttműködési képességre, hosszútáv futásnál a kitartásra, stb.. A legelején viszont maradjon a karrier út, és az azon elért eredmények a téma.

Szemán Zoltán karrier coach és tanácsadó vagyok, és itt a CV Online blogjában hétről hétre egy-egy témában nyújtok segítséget az álláskeresőknek, karrier váltóknak vagy jelenleg állásban lévő munkavállalóknak - legyenek ők beosztottak vagy vezetők -, akik valamiért nem érzik jól magukat a jelenlegi pozíciójukban. Azoknak, akik vágynak egy olyan állásra, ahol a helyükön érzik magukat, mert munkájukra szinte hivatással tekintenek, támogató közösségben töltik a 4-6-8, illetve az esetleges túlórájukat, valamint mindezért megbecsülik őket.