Segítség, kirúgtak! Hogyan éljük túl a munkahelyünk megszűnését?

by | nov 28, 2022 | Karriertanácsok, kiemelt-3

Megszűnt a munkahelyed. Kirúgtak. Lezárult a biztos(nak gondolt) jövedelem-csap. Összeomlottál, és zűrzavar uralkodik benned. Merre tovább?

segítség, kirúgtak

Ha kirúgtak, először hibáztatsz

Mint ahogy minden lezárás valami újnak a kezdete is egyben, ez a történés is nagy valószínűséggel egy új fejezet nyitánya az életedben. Most még talán szomorú vagy, hibáztatod a főnöködet, a céget, amely így bánt veled, a gazdasági helyzetet, amely mindennek az okozója, és bárki-bármi mást, aki-ami épp eszedbe jut.

    Önsajnálat helyett állj meg egy pillanatra

    Pillants rá a helyzetre, és válaszold meg magadnak őszintén az alábbi kérdéseket:

    • Tényleg szerettél itt dolgozni?
    • Azt a munkát végezted, amire mindig vágytál?
    • Jó érzésekkel mentél be dolgozni?
    • Izgatottan vártad a hétfőt, hogy újra tevékeny lehess?
    • Örömmel élted meg a napokat a munkatársaiddal?

    Ha egyetlen kérdésre is nemmel válaszoltál, akkor a biztonság iránti vágyad munkál benned, és nem a munkahely elvesztése iránti bánat. Ha igenekkel válaszoltál, akkor valóban a munkahelyhez, a munkádhoz kötődtél.

      Ha kirúgtak egy valódi gyászfolyamaton fogsz végig menni

      Mindenképp veszteséget élsz át, amelynek – hasonlóan a gyászhoz – megvan a maga feldolgozási folyamata. Engedd magadnak megélni ezt a folyamatot, hogy újjászületve, tudatosabban nyithasd meg életed következő fejezetét.

      1. fázis: Sokk, elutasítás, tagadás

      Az első pillanat élménye a sokk. Hogy lehet, hogy ez éppen veled történik meg, ilyen nincs, ez nem igaz, valami félreértés van, te nem ezt érdemled stb… A sokk hatására időnként érzelmileg kiüresedettnek, máskor érzelmekkel telítettnek érzed magad.

      Teendő: engedd magadon átsuhanni mind az érzelmek széles skáláját, mind a bénultság érzését. Így történik meg a feldolgozás benned, ami szükséges ahhoz, hogy a következő fázisra lépj. Előfordulhat, hogy ellenállásba kerülsz, és a felmondási időszakot apatikusan viseled.

      2. fázis: Düh, harag

      Egy hullámvasúton ülsz. Elkezded keresni a felelőst, mindazért, ami történt. Lehet, hogy kifelé irányul a dühöd, ám az is lehet, hogy magadat hibáztatod. Ha nem úgy reagáltál volna, ha másképp cselekedtél volna, akkor ez biztos nem következik be. Vagy: az új főnök mindig is utált, várható volt ez a végkimenetel, netán láttad, hogy dilettáns módjára irányítják a céget, ezért ment csődbe stb…

      Teendő: Tudd, hogy akár pillanatról pillanatra válthatják egymást benned a szomorúság, harag, megkönnyebbülés, félelem érzései. Teljesen rendben van, hagyd, hogy ezek megjelenjenek, majd távozzanak belőled. Ne próbáld elfojtani őket, éld meg őket, mert ezek visznek előre a feldolgozásban.

      3. fázis: Alkudozás

      Keresed a módját a helyzet visszaállításának. Megmenteni a céget egy új megrendeléssel, vagy átnyúlni a főnök feje felett, és a nagyfőnökkel beszélni, netán egy új pozícióba átmenni a cégen belül.

      Teendő: mivel célod az elkerülhetetlen megtörténtének elodázása, késleltetése, ezért legyél tisztában azzal, hogy ez a fázis is a folyamat része, és lásd, hogy ez nem az igazi kívánságod, csak egy további lépcsőfok a tudatosulás felé.

      4. fázis: Tudatosulás, átdolgozás

      Ebben a fázisban már elkezded számba venni az erősségeidet, és a lehetőségeidet. Új utak bontakoznak ki számodra, és megindul az elengedés folyamata. Itt már kezded tisztábban látni, hogy merre van az előre, és tudatosítod az értékességedet.

      Teendő: Elkezdheted összeírni a képességeidet, az értékeidet, számba venni azt, hogy mit is akarsz igazán tenni. Összeállíthatod az önéletrajzodat, kiegészítheted a frissítésekkel, és végig mehetsz a múlt fázisain, miközben felidézed az eredményeidet, a sikereidet. Lassacskán ez az utolsó munkahely is a múlt ködébe vész, miközben viszed magaddal az itt szerzett tapasztalataidat.

      5. fázis: Belenyugvás

      Mire ide eljutsz, már elcsitulnak az érzelmeid, a dühöt felváltja egyfajta megértés, és a veszteség iránt érzett fájdalmad is csillapodik. Tudomásul veszed, ami történt, és teljes szívvel az új felé fordulsz.

      Teendő: Aktív álláskeresésbe foghatsz, immáron letisztult benned az elválás, a veszteség folyamata. Készen állsz az újra, és megteremtheted a következő időszak irányát.

      Ha kirúgtak, tudatossággal rövidítheted a veszteség megélését

      Mindezen szakaszokon az elbocsátást követően is keresztül mehetsz, ám a folyamat megindulhat előzőleg is, amikor érik benned a váltás feszültsége. Tarthat napokig, hetekig, vagy akár hónapokig, attól függően, mennyire tudatosan kezeled a helyzetet, és milyen mélyen érint érzelmileg, vagy egzisztenciálisan.

      Ha ismered a feldolgozási fázisokat, akkor könnyedebben haladsz végig a folyamaton, és tudatosabban alapozod meg az új életedet. Mert az új már ott van, kopogtat, és amint meglátod, te magad örülsz majd a legjobban, mennyi új lehetőség nyílik meg előtted.  Hiszen amikor visszatekintettél, akkor már láttad, hogy minden egyes váltással újabb kapukon léptél át, és haladtál a kibontakozásod útján.

      Keresd a múltban a sikereket, bízz magadban

      Törekedj arra, hogy minél szebben, minél jobb érzésekkel, minél több tisztelettel, és örömmel zárd le az elválás időszakát, hogy ezekkel az érzésekkel indíts az új helyeden. Bízz magadban, lásd tisztán az értékeidet, és képviseld az érdekeidet magabiztosan.

      Sok sikert!

      Gürtler Szilvia vagyok, ICF minősített professzionális coach. A tudatos, megoldás-orientált gondolkodásmód elsajátításával az élethivatásod beteljesítésében, és a bevételeid többszörözésében segítelek. Hiszem, hogy az örömmel végzett tevékenység, amelyben kibontakoztathatod a képességeidet, az túlmutat a munka fogalmán, és egyfajta elhívást jelent. Célom, hogy minél többen megtaláljátok azt az élethivatást, amely egyensúlyt teremt az életetekben.

      Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

      Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.