Álláshirdetési tippek: Mit és hogyan érdemes kiemelni a hirdetésben? És mi az, amire inkább ne térjünk ki?

by | febr 2, 2022 | kiemelt, Munkaadók - HR Blog

Milyen legyen és milyen ne a vonzó álláshirdetés?

Először is ne legyen sablonos! A klasszikus hirdetés, amiből 12 egy tucat:

  • X Kft. keresi új munkatársát
  • Y pozícióba, akinek
  • feladatai lesznek: 5 pontban felsorolva teljesen általánosan megfogalmazott feladatok, majd jönnek az
  • elvárások, ami kitér a végzettségre, nyelvtudásra, tapasztalatra és a személyes jellemzőkre szintén 5 pontban és végül természetesen
  • mindezért versenyképes fizetést nyújtanak.

Hogy ezt el tudd kerülni, mindenek előtt érdemes összeszedni, hogy mitől egyedi a céged? Mitől tér el a többi versenytárstól? Milyen a cégkultúra? Mi a víziója a cégnek, amihez szívesen csatlakozhat valaki? Mi az, ami miatt a jelölt titeket válasszon? Igen, jelenleg a munkaerőpiacon verseny van a jó munkaerőért, így muszáj úgy tekinteni a jelöltre, akit el kell csábítani, meg kell győzni, hogy nálatok kezdjen el dolgozni.

Ezt követően gyújtsd össze azokat a szakmai tapasztalatokat, végzettségeket, képesítéseket, illetve személyes tulajdonságokat, amikkel az ideális jelöltnek rendelkeznie kell, illetve jó, ha legalább 80%-ban megvan neki  – erről később még írok. Ennek alapját képezheti a munkaköri leírás, hogy ki az, aki azt sikeresen be tudja tölteni az abban leírt feladatokat. Ilyenkor érdemes átgondolni, hogy bizonyos pozíciókhoz tényleg szükség van-e diplomára, vagy folyékony angol nyelvtudásra, mert ez szintén olyan szűrők lehetnek, ami kevesebb jelentkezőt eredményezhet, miközben lehet, hogy ezek nélkül is teljesen megfelelően el lehet látni a feladatokat. A kompetenciákat is jó, ha konkrétan fogalmazod meg, mert például nem mindegy, hogy a “kiváló kommunikációs képesség” mire is kell? Személyes vagy telefonos ügyfélszolgálatra? Kimenő, értékesítő, vagy bejövő panaszkezelő hívások kezelésére? Kapcsolattartásra a társosztályokkal, vagy a meglévő partnerekkel további értékesítési céllal? Vagy esetleg kintlévőségek behajtására?

A mit nyújtasz rész is kiemelten fontos, mert a versenyképes fizetés finoman szólva elcsépelt, és valljuk meg őszintén, hogy a bértárgyalásokon nem mindig a döbbenetesen magas összegek miatt kell “újraéleszteni” ájultságukból a jelölteket. Ha a fizetés “csak” piaci, azaz nem tudsz kiemelkedő bérezést biztosítani, akkor a mindig időben érkező utalás – bizonyos pozíciók esetében heti rendszerességgel -, a cafeteria elemei, a pozícióból induló, szintén konkrétan említett karrier-lehetőség, egyéb, vagy a cég által ajánlott továbbtanulási lehetőség is érdekes lehet a leendő kolléga számára.

Végül, de nem utolsó sorban: a kizáró okok, amiknek mindenképpen meg kell felelni, egyébként a feladatokat nem tudja ellátni. Itt utalok vissza az elvárásnak említett 80%-hoz. Igen, jó, ha egy jelölt ilyen mértékben megfelel az elvárásoknak, mert a maradék 20% akár motiváció is lehet a számára, hogy fejlődjön és ezáltal “belenőjön” a pozícióba. Viszont nem mindegy, hogy mi az a hiányzó rész. Egy ügyfelem tevékenysége engedélyhez kötött,  melynek része, hogy a munkatársnak legyen közgazdász mester diplomája. Enélkül nem tudja foglalkoztatni. Ha a közvetlen vezető külföldi, akkor a cég hivatalos nyelvét legalább szakmai középfokon kell beszélni, de lehetnek más, ehhez hasonló követelményei is egy-egy munkakörnek.

Mindezek ismeretében érdemes újra fogalmazni a hirdetést, és ígérem, az eredmény nem marad el. Sikeres toborzást kívánok!

Szemán Zoltán karrier coach és tanácsadó vagyok, és itt a CV Online blogjában hétről hétre egy-egy témában nyújtok segítséget az álláskeresőknek, karrier váltóknak vagy jelenleg állásban lévő munkavállalóknak - legyenek ők beosztottak vagy vezetők -, akik valamiért nem érzik jól magukat a jelenlegi pozíciójukban. Azoknak, akik vágynak egy olyan állásra, ahol a helyükön érzik magukat, mert munkájukra szinte hivatással tekintenek, támogató közösségben töltik a 4-6-8, illetve az esetleges túlórájukat, valamint mindezért megbecsülik őket.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.