Hogyan válasszunk irodai széket?

by | júl 2, 2022 | Kiemelt-2, Munkaadók - HR Blog

A megfelelő irodai szék kiválasztására kiemelt figyelmet kell fordítani, hiszen egy megfelelő termék jelentősen csökkenti a hosszútávú egészségügyi kockázatokat, arról nem is beszélve, hogy kényelmesebb munkavégzést tesz lehetővé.

Mindannyian tudjuk, hogy az emberi test nem ülőmunkára lett megalkotva. Az üléssel járó munkákat is el kell végezni, de cseppet sem mindegy, milyen székben tesszük. Az alábbiakban arra a kérdésre keressük a választ, milyen szempontok alapján találhatjuk meg a számunkra megfelelő irodai széket.

Mindenekelőtt meg kell jegyezni, hogy úgynevezett ergonomikus székre van szükségünk. Azokat az eszközöket illetjük ezzel a jelzővel, amelyek valamilyen módon alkalmazkodni képesek az emberi test egyediségéhez és formájához. Az irodai székek esetében ez azt jelenti, hogy az ergonomikus székek a lehető legtöbb ponton állíthatók. Ugyanakkor azt is érdemes tudni, hogy erre vonatkozóan nem létezik egyértelműen meghatározott szabályrendszer, vagyis a gyártók olyan székeket is ergonomikusnak nevezhetnek, amelyek valójában nem azok. Vagyis tudatos döntésre van szükségünk annak érdekében, hogy megelőzhessük a különböző hát- és derékproblémákat.

Egy minőségi ergonomikus szék sajnos nem olcsó. Bátran le lehet írni, hogy a 10-20 ezres árkategóriában található „ergonomikus” székek valójában nem ergonomikusak. Egy kiemelkedő minőségű termékért mélyen kell a zsebünkbe nyúlni, hiszen ezek inkább 150 ezer felett kezdődnek. Ennél a pontnál sokat felhőkölnek, mégis hogyan lehet ennyi pénzt adni egy székért…? Ugyanakkor azt is figyelembe kell venni, hogy egy ilyen szék 10-20 éven keresztül védi a gerincünk és ízületeink egészségét. Ha végzünk egy egyszerű számítást, és figyelembe vesszük, mekkora a „napi díja” egy ilyen széknek, meg fogunk lepődni.

Egyéb szempontokat is érdemes figyelembe venni, amelyek inkább esztétikai és kényelmi jelentőséggel bírnak. A borítás megválasztása esztétikai szempontnak tűnik, valójában inkább kényelmi kérdés. Mindenképpen érdemes jól lélegző anyagot választani, nem véletlenül vált népszerűvé az úgynevezett mesh anyag. A bőrből készült változatok tartósak és elegánsak, sajnos nem túl kényelmesek, hiszen könnyű megizzadni rajtuk ülve. A közönséges textil is elterjedt megoldás, de jellemzően az olcsóbb kategóriákban alkalmazzák.

Ne feledkezzünk meg a lábakról és a görgőkről sem. Az irodai székek jellemzően rendelkeznek valamiféle görgővel, hiszen ezek képesek megkönnyíteni és kényelmesebbé tenni a mindennapi munkavégzést. Arra viszont figyelni kell, hogy a padlóburkolatnak megfelelő kerekeket válasszunk, vagy biztosítsunk megfelelő alátétet.

Minden egyes szék rendelkezik dedikált teherbírással. Ne feledkezzünk meg erről a tulajdonságról, hiszen a túlterhelés jelentősen csökkenti a szék várható élettartamát.

Ha figyelmet fordítunk a megfelelő irodai szék kiválasztására, figyelembe vesszük a székek alapvető tulajdonságait, az állítható pontok elhelyezését, illetve az esztétikai szempontok, nagy valószínűséggel elégedettek leszünk a termékkel. Mivel a székek megfelelőségére csak aktív használat esetén derül fény, ezért érdemes online rendelni, így legalább 14 napos visszaküldési időszak áll rendelkezésünkre.

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.