Így tegyél minél jobb benyomást a jelöltekre

by | ápr 25, 2022 | kiemelt, Munkaadók - HR Blog

Hogyan tegyünk minél jobb benyomást a jelöltekre? Mivel szerezhetünk előnyt a munkaerőért folytatott versenyben?

Egyszerű: válaszolj a jelentkezésekre akkor is, ha nem releváns a jelölt tapasztalata vagy épp másik mellett döntesz.
Igen, bármilyen furcsa is, de már ennyivel ki lehet emelkedni a munkavállalók közül.

Persze ezt még lehet szofisztikálni, hiszen gondolj bele, hogy a potenciális új munkatárs a kiválasztási folyamat során szerzi első benyomásait a cégről, azaz az interjúztatás az Employer Branding része. És mint tudjuk, nincs második lehetőség az első benyomásra. Nem jó heteket várni egy-egy interjú között. Az sem vet jó fényt a szervezetre, ha nincs folyamatos kommunikáció a jelölttel, nem beszélve arról, ha nem illetékes – vezetők esetében túl junior – kolléga interjúztatja őket.

Bármilyen hihetetlen is, de volt olyan megbízóm, aki az első körös interjú után egy olyan, 3 órás AC-t (Assessment Center – kiválasztási központ) állított össze, hogy azok a jelöltek, akik a végén nem nyerték el az állást, ők is megköszönték, hogy részt vehettek ezen, mert sokat tanultak belőle. Mi ez, ha nem jó PR a cégnek? Apropó PR. HR-PR. Vannak olyan vállalatok, cégek, ahova nagyon vágynak a jelöltek. Hogy miért? Mert egy olyan képet tudtak magukról kialakítani, hogy ott nagyon jó dolgozni – és persze ez kívülről is látszik. Van víziójuk, amihez könnyű csatlakozni.

Olyan munkakörülményeket teremtenek, hogy mind az irodában, mind pedig Home Officeban – ez utóbbi már nem a bónusz része, hanem egy teljesen elfogadott lehetőség arra, hogy valaki, mint munkavégzés helyét válassza – szívesen végezze a feladatait a kolléga.

Van szakmai fejlődési lehetőség, tényleges teljesítményértékelés – ami nem csak a vezetők vagy a céges HR-es kollégák által kipipált, de alapjaiban felesleges aktus – és belső karrier út, amit rendszeresen, időről időre nem csak a szakmai felettesével, hanem az ezért felelős HR-es kollégával is átbeszélnek. Nem is említve a fizetést és a juttatásokat, amik egy külön fejezetet megérnének.

Természetesen itt nem arról van szó, hogy mindenből sokat kell adni a munkavállalónak, hanem egyrészt teljesítmény arányosan – itt utalnék  vissza a teljesítményértékelés egyik hasznos outputjára -, másrészt a lojalitását növelendő rendszerben. Illetve emelett van még az egészségbiztosítás, aminek köszönhetően a gondoskodás érzése mellett szükség esetén a gyors és szakszerű egészségügyi ellátást is megkapja a kolléga.

Igen, lehet mondani, hogy ez utóbbi “felsorolás” inkább a jelenlegi munkatársakra vonatkozik, nem a címben említett jelöltekre. Igaz, viszont ehhez két gondolatot fűznék: az egyik, hogy az új kollégák felvételének 0. pontja a jelenlegi munkatársak megtartása. Ha ők nem érzik jól magukat, magas a fluktuáció, akkor az új szakember sem fog sokáig maradni. A másik pedig az, hogy így alakulhat ki a cégről a gondoskodó, munkatársakra figyelmet fordító és az egyéni és céges célokat egyaránt figyelembe vevő kép, ami alapján joggal várhatják a vezetők, tulajdonosok, hogy a megfelelő háttérrel rendelkező jelöltek küldjék be pályázataikat, akár a jelenlegi munkatársak ajánlásával az épp aktuálisan nyitott pozíciókra.

Aztán kezdődhet is a jól megtervezett kiválasztási folyamat – végén a visszajelzéssel.

Szemán Zoltán karrier coach és tanácsadó vagyok, és itt a CV Online blogjában hétről hétre egy-egy témában nyújtok segítséget az álláskeresőknek, karrier váltóknak vagy jelenleg állásban lévő munkavállalóknak - legyenek ők beosztottak vagy vezetők -, akik valamiért nem érzik jól magukat a jelenlegi pozíciójukban. Azoknak, akik vágynak egy olyan állásra, ahol a helyükön érzik magukat, mert munkájukra szinte hivatással tekintenek, támogató közösségben töltik a 4-6-8, illetve az esetleges túlórájukat, valamint mindezért megbecsülik őket.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.