CV TIPPEK PÁLYAKEZDŐKNEK. Hogyan lesz munkatapasztalatom, ha nem vesznek fel munkatapasztalat nélkül?

by | máj 9, 2022 | kiemelt, Önéletrajz és motivációs levél

Önéletrajzot írni nem egyszerű. Hát még akkor, ha pályakezdő vagy. Ha már nem gyakornoki munkát keresel (de azt is lehet), akkor felmerül a kérdés: hogyan lesz munkatapasztalatom, ha nem vesznek fel munkatapasztalat nélkül? (Egyébként én ezt a kérdést fel is tettem az első munkahelyemen az állásinterjún és fel is vettek.) De ahhoz, hogy egyáltalán bekerülj egy interjúra, nézzük át, milyen önéletrajzzal lesz esélyed!

Miről szól egy jó önéletrajz? Ez nem csak pályakezdőknek szól, de nem lehet elégszer hangsúlyozni:  Az önéletrajznak a célja, hogy meggyőzze az olvasót (recruiter, fejvadász, HR asszisztens, stb), hogy Te egy jó munkaerő vagy és Te el tudod nagyon jó minőségben végezni az elvárt feladatokat. Ebből a megközelítésből nem kell, hogy minden (is) szerepeljen a CV-ben, de a releváns információkat nem szabad kihagynod. És mint pályakezdőnek ki kell iktatnod a „nincs munkatapaszalata” érzést. Hogyan lehetséges ez?

Bevezető mondat célkitűzés helyett

Először is írj egy ütős bevezető mondatot, hogy ki vagy Te és milyen képességeid vannak. A legjobb, ha minél több metszéspont van a Te és a pályázatban szereplő képességek között. És a legfontosabb: igaznak kell lennie. Soha ne írj olyat az önéletrajzodba, ami nem igaz! Egy gyakorlott toborzó legkésőbb az első telefonbeszélgetésen kiszúrja. A célkitűzést pedig hagyd el! Ha még nem volt komolyabb munkahelyed, bármit írsz is, nem lesz hiteles. Hiszen elsősorban az első állásod szeretnéd megszerezni. Ezt pedig Te is és az olvasó is tudni fogja, így ezt felesleges kihangsúlyozni.

Általános elemek

Ha szeretnél, tehetsz képet az önéletrajzodba. Ebben az esetben ne a tabló- vagy diplomaképedet csatold, hanem menj el és csináltass egy business fotót! A tablóképek nem szoktak jól sikerülni, nem beszélve arról, hogy pont azt szeretnénk háttérbe szorítani, hogy most jöttél ki az iskolából. És ne feledd, nem szükséges fotót csatolnod!

Tanulmányok, számítógépes programok, alkalmazások, nyelvismeret mindenképpen szerepeljen az önéletrajzban. Ha kiemelkedő tanulmányi eredményed volt, azt valamelyik képességhez csatoltan írd le bátran! Így az olvasóban ez jó teljesítmény érzését kelti.  

Munkatapasztalat helyett

A legfontosabb kérdés, hogyan hidald át, ha még nem dolgoztál? A kérdés az, hogy tényleg nem dolgoztál? Önkéntes -, társadalmi-, nyári munka, gyakorlat? Ezekről mind lehet írni, DE csak akkor, ha van köze a kiírt feladathoz. Pl. logisztikai asszisztens pozícióhoz simán beírhatod, ha dolgoztál raktárban vagy kereskedelemben (főleg, ha megismertél néhány folyamatot). A legjobb, ha tudsz referenciát csatolni az adott feladathoz, munkához. Ha nincs kapcsolódási pont, akkor inkább hagyd ki a diákmunkákat, mert gyengíti a már meglévő kompetenciáidat.

Keress olyan tapasztalatot, amelyen keresztül be tudod mutatni a képességeidet! Ha sportoltál (főleg versenyszerűen), akkor mutasd be, milyen képességekre volt szükséged ehhez.

Ha jársz vagy tanultál olyan közösségben, amely valamilyen módon kapcsolódik a meghirdetett pozíció képességeihez, akkor ezt is megjelenítheted.

Közösségi médián elért sikereidet is beírhatod. Ha mikro influencer vagy, akkor gondold végig, milyen képességek juttattak idáig és ha van egyezőség a pályázattal, mindenképpen írd bele! (Ugyanígy, ha van blogod.)

Ha írtál egy jó szakdolgozatot, ami kapcsolódik a pályázathoz, emelj ki belőle egy-két kulcsgondolatot! Mutasd meg, hogy innovatívan gondolkodsz, tudsz egy kis pezsgést hozni a keresett területre.

Szokták ajánlani, hogy írjuk be a hobbinkat a CV-be. Itt is azt tudom mondani, ha valamilyen kiemelkedő, nem hétköznapi hobbid van és kapcsolódik a kiírt követelményekhez, csak akkor jelenjen meg. A „szeretek olvasni” típusú megemlítést felejtsd el, még akkor is, ha így van. Nem emel ki a többi jelölt közül és arra utal, hogy nem vagy túl kreatív. Egyetlen esetben lehet ez érdekes, ha könyvvel foglalkozó pozícióra jelentkezel.

Formai elemek

Ellenőrizd le az önéletrajzod, mielőtt beadod. Név, adatok, a cég és a pozíció neve legyen pontos. Nincs annál nagyobb hiba, ha egy másik cégnek szánt jelentkezést adsz le. A legtöbb toborzó kimondottan figyeli, hogy van-e az önéletrajzban elírás, helyesírási hiba. Ez egy első szűrő szokott lenni.

A formai résznél pedig lehet egy kicsit feltűnőbb az önéletrajzod, de ezt nem színes betűkkel vagy vegyes betűstílussal érheted el. Egy sima, visszafogott színű keret is megteszi, a betűtípus és betűméret pedig maradjon meg a jól és könnyen olvasható kereten belül. Nem kell, hogy túl designos legyen a CV, mert az már inkább hátrányt fog jelenteni.

És végezetül: Az elő önéletrajz megírásához bátran kérhetsz segítséget, akár karrier tanácsadótól is. Az önéletrajz megírása is egy olyan képesség, amelyet lehet fejleszteni. Gyakorlott álláspályázat-írók segítségével sokkal nagyobb lesz az esélyed egy interjúra bekerülni. Idővel pedig már Te magad is fogsz tudni hatékony CV-t írni.

Remélem, tudtam segíteni. Kívánom, hogy találd meg a számodra ideális állás és céget!


Karriertanácsadóként állásváltóknak és álláskeresőknek segítek megtalálni azt a hivatást, amelyben megtalálják önmagukat és megkapják a kellő elismerést munkájukban. Hiszem, hogy a munka és az öröm nem kizárja, hanem kiegészíti egymást. Miben tudok Neked segíteni? Közösen tudatosítjuk, milyen értékekkel rendelkezel, amelyekkel könnyeben tudsz elhelyezkedni, és gyakorlatban támogatlak az állások felkutatásában, a pályázati anyagok megírásában, interjúra való felkészítésben és social media jelenlétedben. 17 éve dolgozom különböző nagyságú cégekkel, akiknek segítettem megtalálni a számunkra megfelelő munkatársat. Itt a CV Online oldalán írásaimmal beviszlek a „színfalak” mögé és beavatlak a HR-esek kulisszatitkaiba, hogy milyen elvek és gyakorlat mentén választják ki a számukra megfelelő munkatársat.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.