Hogyan írjon az önéletrajzában arról, hogy a Covid miatt bocsájtották el?

by | márc 16, 2022 | Álláskeresési tippek, Karriertanácsok, kiemelt, Önéletrajz és motivációs levél

Az álláskeresők gyakran izgulnak az önéletrajzukban lévő lyukak miatt. Sajnos, még ha igazságtalan is, de vannak olyan cégek, amelyeknél némi hátrányt jelent, ha valaki munkanélküliként pályázza meg az állást. Arra gondolnak ugyanis, hogy biztosan gyenge volt a teljesítménye, és elküldték, ezért túl sokáig volt munka nélkül, és alatt az idő alatt elkényelmesedett. Ha azonban a Covid és a világjárványt követő gazdasági visszaesés miatt bocsátották el, a helyzet egy kicsit más.

Mivel emiatt a példátlan esemény miatt emberek milliói maradtak munka nélkül, a munkaadókat most kevésbé zavarják a munkanélküli álláskeresők. Emlékszem, hogy a 2008-as recesszió idején is hasonló volt a helyzet, és a munkaadók akkor is megértőbbek voltak az elbocsátott emberekkel. Arról nem is beszélve, hogy most szinte minden iparágban jelöltvezérelt a munkaerőpiac, ami azt jelenti, hogy az álláskeresők jó pozícióban vannak, könnyebben eladják magukat, és a munkaadók is elnézőbbek a hiányosságokkal kapcsolatban.

Ha most állást keres, és az foglalkoztatja, hogy vajon érdemes-e az önéletrajzában előre közölnie, hogy a koronavírus miatt bocsájtották el, vagy hosszabb időre lebetegedett, vagy más, a koronavírushoz köthető ok miatt van rés az önéletrajzában, a válaszom az, hogy mindez az ön helyzetétől és személyes döntésétől függ.

Íme, néhány tipp, hogy hogyan írjon a világjárványhoz köthető hiányosságairól.

1. Az önéletrajza legelején foglalja össze a releváns információkat

Az önéletrajza tartalmi részét kezdheti egy „Összefoglalóval”, ami nem más, mint néhány mondat a hátteréről vagy arról, hogy adott esetben mit visz a céghez, például, milyen ismereteket, képességeket, készségeket. Az összefoglaló segítségével a toborzó első benyomása az ön erősségeiről szól, nem pedig a Covid miatt elvesztett állásáról.

Tegyük fel, hogy egy szállodában portásként dolgozott korábban, az volt a feladata, hogy kedvesen fogadja a vendégeket, segítsen nekik az eligazodásban és kiszolgálja az igényeiket, mindezt egy vagy több idegen nyelven. Az összefoglaló részt felhasználhatja arra, hogy alkalmas jelöltként mutassa be magát egy nemzetközi szolgáltatóközpont ügyfélszolgálatos állására. Például így:

„Kedvesen, segítőkészen és főleg türelmesen segítek az ügyfeleknek. Olyan szolgáltatást szeretnék nekik nyújtani, amilyet én is elvárnék másoktól hasonló helyzetben. Beszélek angolul és németül. Nyelvtudásom felhasználásával olyan új lehetőséget keresek, ahol mások jó szolgálatára lehetek.

2. A munkakör megnevezését emelje ki a dátum helyett

Hacsak nem ismer valakit a cégnél, ahová jelentkezik, aki ajánlhatja önt, akkor nagy az esélye annak, hogy a munkáltató első benyomása önről az önéletrajza lesz.

A legtöbb álláskereső időrendi önéletrajzot készít, amely a legfrissebbtől sorolja fel a korábbi tapasztalatokat, és általában tartalmazza az egyes állások kezdő és befejező dátumát. A toborzók leginkább ezt formátumot ismerik, és néhányan szkeptikusan viszonyulnak az alternatívákhoz – különösen azokhoz, amelyekben nincsenek foglalkoztatási dátumok.

Mindenesetre ha jelentős karrierváltás előtt áll, vagy éveken át munka nélkül volt, megfontolhatja az alternatív önéletrajzformátumokat is, de tájékozódjon alaposan, mielőtt belefog, és fontolja meg, hogy akár szakemberrel is érdemes lehet együttműködni.

Ha marad az időrendi cv-nél, akkor a munkaviszonya végének dátumát mindenképpen fel kell tüntetnie. Az emberek felülről lefelé és balról jobbra olvasnak, így az önéletrajzának fentebb és balra lévő elemeit veszik először észre. Ha nem szeretné a dátumra felhívni a figyelmet, akkor az önéletrajz jobb oldalán helyezze el, és használjon kisebb és/vagy dőlt betűtípust – de semmiképpen sem félkövéret. Íme, mutatom:

Ehelyett:

2019. április – 2020. március, XYZ Kft, szállodai portás, Budapest

Mit szólna ehhez?

Szállodai portás, XYZ Kft., Budapest, 2019. április – 2020. március

Ez egy optikai apróság, de mint ön is láthatja, hatásos. És nem titkolt el semmit, nem írt valótlant, egyszerűen csak másképpen csomagolta a tényeket.

3. Tegyen említést arról, hogy mivel töltötte az idejét, miközben munka nélkül volt

Tudom, hogy egy idő után már nehéz pozitívan állni az álláskereséshez, különösen ha hosszabb ideje van munka nélkül, mégis az a tapasztalatom, hogy azok az álláskeresők, akik fenntartják és kommunikálják a lelkesedésüket és fejlesztik magukat, miközben nem dolgoznak, sokkal sikeresebben jutnak túl a munkanélküli időszakon.

Minden olyan eseményen való részvétel, ahol tudatni tudjuk másokkal, hogy éppen állást keresünk (pl. konferencia, szakmai program, helyi közösségi esemény, önkéntes segítségnyújtás), vagy otthoni tevékenységek, pl. házfelújítás, kertrendezés, barkácsolás vagy önképzés – pl. egy online tanfolyam elvégzése –, hiányszakmára való átképzés vagy alkalmi munkák, szabadúszó projektek, partnerünk vállalkozásindításának támogatása, mind -mind olyan lehetőségek, amelyekkel olyan új képességeket és készséget fejleszthetünk, amelyek értékesebb és kívánatosabb munkavállalóvá tehetnek bennünket.

Ha ezek között van olyan, amely hasznos lehet a megpályázott új munkakörben, akkor írjuk bele bátran az önéletrajzunkba. Karriertörténetének legelső blokkjában van erre lehetősége, mutatok egy példát:

Ételkiszállítás logisztikai koordinálása önkéntesként, 2020. július – jelenleg

Házfelújítás és kertrendezés alkalmi munkák, 2020. március–június

Ha elvégzett egy online tanfolyamot is közben, akkor a Végzettségek rész első bejegyzéseként feltüntetheti, például:

Online tanfolyam, A felhasználói élmény tervezése (UX design), Udacity, 2022. január – jelenleg

Online tanfolyam, Angol (B2-es szint), XY Nyelviskola, 2021. szeptember – 2021. december

Ezekből a felsorolásokból jól látszik, hogy tettük a dolgunkat, aktívak voltunk, egy sor új élménnyel gazdagodtunk, végső soron többek lettünk, és emberként mindenképpen érettebbek és értékesebbek.

4. Írhat a helyzetéről a motivációs levélben is

Egy másik lehetőség, hogy az önéletrajzban szereplő részletek megadása mellett vagy helyett a kísérőlevélben említi meg a munkanélküliségét. Választhat, hogy az információt a levél végére teszi, esetleg a levél elejére. Mivel a levélben nagyobb a rugalmasság és a kreativitás lehetősége, mint az önéletrajzban, több lehetőség is van arra, hogy kontextust adjon a helyzetének. Íme, egy lehetőség, ahogyan a motivációs levelében beszélhet az elbocsátásáról:

„Karrierem nagy részében a vendéglátóiparban dolgoztam. Legutóbbi munkáltatóm a Covid–19 miatt bezárta az éttermét, így engem is elbocsátott. Szívesen dolgoznék benzinkúton. Az önöké nagyon közel van a lakóhelyemhez, ezért szívesen mennék önökhöz. Szorgalmas, szolgálatkész ember vagyok, akire hosszú távon számíthatnak a shopban és a kúton egyaránt.”

Ha nagyobb ívű pályamódosításra készül, az elbocsátás megemlítésével megmagyarázhatja, hogy tapasztalatai esetleg más iparágból származnak, mint az állás, amelyre pályázik. Írhat ilyesmit is:

„Karrierem nagy részét rendezvényszervezéssel töltöttem, a Covid–19-hez kapcsolódó bezárások azonban engem is érintettek. Volt időm átgondolni, honnan hová jutottam a szakmai pályafutásom során, és úgy gondolom, eljött az idő, hogy más, számomra izgalmas, új területen is kipróbáljam magam. Erős vezetői és szervezési kompetenciáimmal magas színvonalon tudnám ellátni az önök meghirdetett … szerepkörét.” 

Ne feledje azonban, hogy míg sok munkáltató – különösen azok, amelyek írásbeli kommunikációt igénylő munkakörökbe keresnek munkatársat, alaposan elolvassák a motivációs leveleket, mások egy pillantást sem vetnek rá. Ezért mindig készüljön fel arra, hogy az állásinterjún rákérdezhetnek, hogy miért szeretne váltani, és miért pont az adott céghez menne dolgozni. Következő írásomban azt járjuk körbe, hogyan beszéljen az állásinterjún arról, hogy a Covid miatt bocsátották el.

Ha ön munkahely- vagy karrierváltással kapcsolatos témákban keres éppen segítséget, vessen egy pillantást a karriershop.hu-n található termékeimre és szolgáltatásaimra, őszintén remélem, hogy megtalálhatja közöttük, amit éppen keres.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.