Továbbjutás a 0. körön – Min akad meg a toborzói szem a pályázat során?

by | febr 11, 2022 | Álláskeresési tippek, kiemelt-3, Önéletrajz és motivációs levél

Amikor egy állásra jelentkezünk, értelemszerűen az önéletrajzunk minden esetben az első, amivel egy HR-es, toborzó kolléga találkozik. Éppen ezért az igazán figyelemfelkeltő önéletrajzhoz szeretnénk néhány tippet adni, ami biztosan fokozza a kíváncsiságot, ezáltal bejuttat az első körös interjúalanyok közé.

Az első és legfontosabb, az átláthatóság és a tagoltság! Ez már első ránézésre is kellemesebb hatást kelthet. Bátran lehet használni az internetes sablonokat is, lényeg a letisztult és komoly megjelenés.
Több éves tapasztalattal rendelkezőknél sem preferált a több oldalas önéletrajz, két oldalban érdemes maximalizálni a terjedelmet.
Pályakezdők esetén természetesen elég egy oldalas önéletrajzot készíteni, főképp a tanulmányokkal, készségekkel, nyári munkával vagy főiskolai gyakorlattal kiegészítve.

Stílusát tekintve inkább a modern és hivatalos CV, ami első ránézésre pozitívabb, szemben egy túlszerkesztett vagy túldekorált változattal. A pályázó személyiségét is valamennyire tükrözheti az önéletrajz külleme, például ha valaki extrovertált, akkor választhat figyelemfelkeltőbb megjelenést, ellenkező esetben visszafogottabb változatot érdemes alkalmazni.

A magunkról alkotott személyes anyag elengedhetetlen része az önéletrajz kép. A mások által készített vagy akár egy „profi” fotó összehasonlíthatatlanul előnyösebb, mint egy önmagunkról készített selfie. A tapasztalt szakemberek képesek elvonatkoztatni, nem ez alapján ítélik meg a pályázót, viszont egy jól megválasztott képpel, mégis pozitívabb összképet tudnak alkotni az illetőről.

Az elérhetőség mellett szükséges, hogy fel legyen tüntetve a lakóhely. Egyre jellemzőbb, hogy a pontos cím nem jelenik meg önéletrajzban, de egy város/kisváros, esetleg Budapesten belüli kerület feltüntetése mindenki helyzetét egyszerűsíti a keresés során.

Ezzel össze is állt a bevezető rész, ezek után érdemes a tapasztalatokkal kezdeni, időrendben visszafelé, és különösen azokat a feladatokat részletezni, amik a megpályázott pozíció szempontjából is fontosak lehetnek. A tapasztalatok után kapjanak helyet a tanulmányok, abból is a legmagasabb iskolai végzettség a lényeges, diplomások esetén nem muszáj visszamenni gimnáziumig vagy általános iskoláig, ha mégis, akkor csak ezeknek a lényegi részét említeni.
Ezek után következhetnek az idegennyelvi és személyes készségek. Utóbbinál érdemes a személyes kompetenciákra és készségekre fókuszálni, a szakmai erősségek pedig úgyis visszaköszönnek az önéletrajzban vagy a későbbi interjún.

A hobbi feltüntetése egyre kevésbé népszerű, természetesen megemlíthetjük, de inkább személyes érdeklődés / érdeklődési körök alapján írjunk róla pár kulcsszóban.

Ami nem egy hagyományos önéletrajz „hozzávaló”, mégis sokat jelenthet a kiválasztással foglalkozó munkatársnak, egy mondatban a célkitűzés, szakmai motiváció az önéletrajz elején vagy végén szerepeltetve, hogy milyen irányban gondolkozol, merre mennél tovább, milyen szakmai hozzáállással végzed a napi tevékenységeid? Ez sokat elárul a hozzáállásodról és egyben ki is tűnhetsz vele.

Amit már sokszor hangsúlyoztunk, de továbbra is fontos tanács, hogy mindenképp érdemes az adott pozícióhoz igazítani az önéletrajzot, visszatükrözni benne az álláshirdetésekben szereplő kulcsszavakat, első ránézésre ezek a szavak jól kiszűrhetőek egy hosszabb leírásban is.

Az önéletrajz mellett még a kísérőlevél és a motivációs levél is sokban hozzátehet a pályázathoz. Éppen ezért a kísérőlevelet próbáljuk minél jobban egyedivé tenni és pozícióra szabni.
Ami a motivációs levelet illeti, célszerű abban az esetben is küldeni, ha ez nem feltétel a pályázat során.
Ezzel veszteni valónk nincs, csak jobban kiemel a tömegből, és nagy pluszt adhat a versenyben, továbbá, ha az önéletrajz a fenti tanácsok alapján kíváncsivá tette a toborzót, szívesen olvas többet a potenciális jelöltről, illetve személyes célkitűzéseiről.

Sok sikert kívánunk!

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.