SEGÍTSÉG! Állást keresek. Önéletrajz tippek pályakezdőknek.

by | márc 11, 2022 | Álláskeresési tippek, Karriertanácsok, kiemelt-4, Önéletrajz és motivációs levél

KÉRDÉS: Mit hangsúlyozzak az önéletrajzomban, amennyiben nincs még elég munkatapasztalatom / gyakornoki állásra jelentkezem?

A KARRIER COACH TANÁCSA

Futóknál szokták mondani, hogy nincs rövid táv. Mindenki annyit fut, amennyit az ő szintje enged – meg persze egy kicsit többet, hogy tudjon fejlődni. Karrier tanácsadóként ugyanezt tudom mondani neked, kedves pályakezdő. Neked a tanulmányaid alatt megszerzett tudásod van és az a munkatapasztalat, amit diákmunkásként, mellékállásban, vagy önkéntesként szereztél. Nem utolsó sorban a közösségi tevékenységeid vagy egy diákverseny során kiemelkedő csapatmunkád és eredményeid is nagyban hozzátehetnek erősségeidhez.
A fentieknek köszönhetően már rendelkezel olyan kompetenciákkal, amit hasznosítani tudsz majd egy munkahelyen. Mik is ezek?

Alkalmazkodó készség, hogy egy szervezet részeként elvégezted a rád bízott feladatokat. Megbízhatóság, hogy mindig időben jelentél meg egy munkahelyen (vagy akár egy HÖK megbeszélésen, fontos eseményen). Proaktivitás, amikor épp nem volt feladatod, akkor megkérdezted, hogy miben segíthetsz. Pontosság, a feladatoddal határidőre végeztél. Kommunikációs készség, aminek köszönhetően mind szóban, mind írásban, mind pedig e-mailekben kapcsolatot tartottál a vevőkkel, kollégákkal, partnerekkel, stb..  Problémamegoldás olyan esetekben, amikor váratlan helyzettel találtad magad szemben és megtaláltad rá a megoldást. És ezt még lehetne sorolni.


Mit vihetsz még magaddal? A lelkesedésedet és az elkötelezettségedet a cég terméke, szolgáltatása vagy kultúrája iránt, valamint a hozzáállásodat, ami az elején pótolhatja a tudást. Ezt is tekintsd értéknek magadban, amikor egy állást megpályázol, és ha a másik fél is így tesz, akkor meglesz a közös pont.

Ezzel felvértezve tudsz megírni egy igaz rövid, de tartalmas önéletrajzot, aminek egyetlen célja van: bekerülj a személyes interjúra. Ott pedig már rajtad múlik, hogyan tudod magad úgy prezentálni, hogy téged válasszanak az állásra.

Sok sikert kívánok hozzá!

Szemán Zoltán karrier coach és tanácsadó vagyok, és itt a CV Online blogjában hétről hétre egy-egy témában nyújtok segítséget az álláskeresőknek, karrier váltóknak vagy jelenleg állásban lévő munkavállalóknak - legyenek ők beosztottak vagy vezetők -, akik valamiért nem érzik jól magukat a jelenlegi pozíciójukban. Azoknak, akik vágynak egy olyan állásra, ahol a helyükön érzik magukat, mert munkájukra szinte hivatással tekintenek, támogató közösségben töltik a 4-6-8, illetve az esetleges túlórájukat, valamint mindezért megbecsülik őket.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.