SEGÍTSÉG! Állást keresek. Önéletrajz tippek pályakezdőknek.

by | márc 11, 2022 | Álláskeresési tippek, Karriertanácsok, kiemelt-4, Önéletrajz és motivációs levél

KÉRDÉS: Mit hangsúlyozzak az önéletrajzomban, amennyiben nincs még elég munkatapasztalatom / gyakornoki állásra jelentkezem?

A KARRIER COACH TANÁCSA

Futóknál szokták mondani, hogy nincs rövid táv. Mindenki annyit fut, amennyit az ő szintje enged – meg persze egy kicsit többet, hogy tudjon fejlődni. Karrier tanácsadóként ugyanezt tudom mondani neked, kedves pályakezdő. Neked a tanulmányaid alatt megszerzett tudásod van és az a munkatapasztalat, amit diákmunkásként, mellékállásban, vagy önkéntesként szereztél. Nem utolsó sorban a közösségi tevékenységeid vagy egy diákverseny során kiemelkedő csapatmunkád és eredményeid is nagyban hozzátehetnek erősségeidhez.
A fentieknek köszönhetően már rendelkezel olyan kompetenciákkal, amit hasznosítani tudsz majd egy munkahelyen. Mik is ezek?

Alkalmazkodó készség, hogy egy szervezet részeként elvégezted a rád bízott feladatokat. Megbízhatóság, hogy mindig időben jelentél meg egy munkahelyen (vagy akár egy HÖK megbeszélésen, fontos eseményen). Proaktivitás, amikor épp nem volt feladatod, akkor megkérdezted, hogy miben segíthetsz. Pontosság, a feladatoddal határidőre végeztél. Kommunikációs készség, aminek köszönhetően mind szóban, mind írásban, mind pedig e-mailekben kapcsolatot tartottál a vevőkkel, kollégákkal, partnerekkel, stb..  Problémamegoldás olyan esetekben, amikor váratlan helyzettel találtad magad szemben és megtaláltad rá a megoldást. És ezt még lehetne sorolni.


Mit vihetsz még magaddal? A lelkesedésedet és az elkötelezettségedet a cég terméke, szolgáltatása vagy kultúrája iránt, valamint a hozzáállásodat, ami az elején pótolhatja a tudást. Ezt is tekintsd értéknek magadban, amikor egy állást megpályázol, és ha a másik fél is így tesz, akkor meglesz a közös pont.

Ezzel felvértezve tudsz megírni egy igaz rövid, de tartalmas önéletrajzot, aminek egyetlen célja van: bekerülj a személyes interjúra. Ott pedig már rajtad múlik, hogyan tudod magad úgy prezentálni, hogy téged válasszanak az állásra.

Sok sikert kívánok hozzá!

Szemán Zoltán karrier coach és tanácsadó vagyok, és itt a CV Online blogjában hétről hétre egy-egy témában nyújtok segítséget az álláskeresőknek, karrier váltóknak vagy jelenleg állásban lévő munkavállalóknak - legyenek ők beosztottak vagy vezetők -, akik valamiért nem érzik jól magukat a jelenlegi pozíciójukban. Azoknak, akik vágynak egy olyan állásra, ahol a helyükön érzik magukat, mert munkájukra szinte hivatással tekintenek, támogató közösségben töltik a 4-6-8, illetve az esetleges túlórájukat, valamint mindezért megbecsülik őket.