Álommeló: a tied micsoda?

by | jún 12, 2023 | Hírek, Karriertanácsok, kiemelt-4

Volt már olyan, hogy úgy találtál rá az álom melóra, hogy nem is feltétlen azt kerested? Amikor egyszerűen csak jelentkeztél egy álláshirdetésre, nem is gondolva arra, hogy milyen lehetőségeket tartogat számodra?

Talán olyan helyzetben voltál, hogy bevételre volt szükséged, vagy egyszerűen csak váltani akartál a régiből, és mentél tovább a következőbe, minden különösebb elvárás, igény nélkül.

álommeló Detti

Fotó: RTL

Honnan jön az álommeló?

Olyan helyzetben is találhattad magad, amikor azt gondoltad, hogy az álom állásra jelentkezel, aztán kiderült, hogy mégsem egészen az, mint amire gondoltál.

Amilyen az élet, néha egyik attitűdből alakul a másik, és bizony előfordul, hogy az álom meló rémálommá válik, és olyan is, amikor nem várt események sorozata juttat el az álom meló megtalálásáig.

Hasonló folyamatokon ment át Vajtó Detti is, aki az Álommeló című, RTL csatornán sugárzott reality műsor döntőseként a második helyezésig jutott.

Detti életében megérett a változtatás ideje. 15 év Multi Level Marketing tapasztalattal a háta mögött, egy hosszabb pihenési idő után elérkezettnek látta, hogy körülnézzen a piacon, és valami újba kezdjen. Épp csak pislantott kettőt, amikor forgószélként ragadták magával az események. Hogy mi történt?

Azt mesélje el ő maga:

“Nagyjából fél éve arra fókuszáltam, hogy megtaláljam a szerelem projektem. Valami olyat, amivel értéket tudok teremteni, ami által másoknak adhatok. Megkerestek több cégtől is, ám valahogy egyik ajánlat felé sem éreztem hívást. Aztán valaki rám írt Instagramon, hogy a karakterem alapján úgy látják, megfelelő asszisztens lehetnék Balogh Levente mellé. Egy olyan lehetőséget ajánlottak, ahol speciális kiválasztási folyamaton megyek keresztül, amit kamerával rögzítenek.”

“Tudod, ez azért is érdekes, mert 15 éve nem nézek TV-t, még készülékem sincs, Fogalmam sem volt, hogy mi ez a program. Azt a kifogásomat, hogy nem asszisztensi pozícióra vágyom, pedig azzal szerelték le, hogy ez valami egészen más, mint amit egy alap asszisztens munkájának gondolok, jöjjek, meglátom majd.”

Ezért aztán az esélytelenek nyugalmával mentem el a castingokra. Aztán amikor a harmadik fordulón is túljutottam, kezdtem izgulni, és érezni, hogy ennek már számomra is tétje van.

    álommeló Vajtó Detti

    Fotó: RTL

    Kihívások által alakulunk

    Elgondolkodtam egy pillanatra. Hányszor van úgy, hogy csak jelentkezünk, elindulunk egy úton, és fogalmunk sincs, az merre visz bennünket. Nem is szentelünk különösebb figyelmet az eseményeknek, mindaddig, amíg be nem vonz bennünket valami ellenállhatatlan erő. És amikor beszippantott, ott találkozunk az igazi kihívásokkal, megmérettetésekkel, amelyekben edződünk, tapasztalunk és magunkat is egyre jobban megismerjük. Pontosan ez történt Dettivel is, bár kissé rendhagyóbb módon, mint ahogy azt megszokhattuk.
    “Világéletemben nagyon keményen dolgoztam. Mivel jutalékos rendszerben dolgoztam, hozzászoktam ahhoz, hogy minden hónapot újra és újra felépítsek. Azt gondoltam magamról, hogy nagy teherbírású vagyok, ám még engem is próbára tett az a tempó, amit a műsor hat hete alatt diktáltak nekünk. Heti hat napon keresztül, napi tizenkét órában forgattak, miközben szaktudásunkat, képességeinket próbára tevő feladatokat kaptunk. Voltak köztük számomra könnyedebbek és voltak olyanok is, amikhez kevesebb affinitásom volt. Ezeknél leginkább magamra hagyatkoztam, és idővel kitaláltam, hogyan lehet megoldani. Csapatmunka, egyéni munka egyaránt volt, így kommunikációs, és szocializációs képességeimnek is nagy hasznát vettem.”

    Az önbizalom adja meg a stabilitást

    Egy-egy olyan kihívás, amiben megmérettetünk, bizony nagyfokú stresszel is jár. Bizonytalanná válhatunk a tudásunkban, és elfoghat a kétség még abban is, amiben pedig kiválónak hittük magunkat. Hát még ha megerősítést, vagy bátorítást sem kapunk közben. Te hogy élted ezt meg? – kérdezem Dettit.

    “Nagyon kemény érzelmi stresszt éltem meg. Az időkorlát és a versenyhelyzet egyaránt megviselt. A feladatok úgy voltak összeállítva, hogy alig akad olyan ember, aki le tudja fedni az összes területet. Igyekeztem konzisztensen, állandó színvonalon teljesíteni, bár nehezen érintett, hogy semmiféle visszajelzést nem kaptam. Az egész program úgy volt felépítve, hogy a pszichés teherbírásunkat is próbára tegye. Semmi érzelem, semmilyen apró jelzés, semmi visszacsatolás nem érkezett a döntnökök felől, így elképzelésem sem volt arról, mennyire elégedettek a munkámmal.”

    Detti

    Fotó: RTL

    Tudatosság segít át a nehéz helyzeteken

    Nagyon erős stabilitást és tudatosságot igényel, hogy ilyenkor is talpon maradj. Hogy tudd, értékes vagy, jó vagy abban, amit csinálsz, és a belső értékrended legyen az iránytűd, ahelyett, hogy mások elvárásaihoz igyekszel alkalmazkodni. Hogy amikor odaadod az idődet és a tudásodat valaki másnak, akkor is kitarts az értékességed mellett. Miképpen sikerült Dettinek a belső erejét megtartani?

    “A reggeli rutinom segített át ezeken a helyzeteken. Fél órával korábban keltem, hogy elvégezhessem a meditációm. Utána pár percet vizualizáltam, és nagyon komolyan figyeltem befelé. Ez megerősített és egyfajta felkészültséget adott, a nap eseményeire, így bátran képviseltem magamat. Azt adtam, és azt mutattam meg, amit képes voltam elvégezni, és mivel tudtam, hogy értékes vagyok, bátran megmondtam, amikor valamihez nem értettem.”

    Ragaszkodj önmagadhoz, és meglesz az álommeló

    Nekem is hasonló tapasztalataim vannak, és ezt az mutatom és javaslom minden ügyfelemnek is. Az őszinteség, és az önmagunkért való kiállás a kulcsa annak, hogy olyan pozícióba kerüljünk, amire vágyunk, és jól érezzük magunkat nemcsak a bőrünkben, hanem a környezetünkben is. Ne a saját elképzeléseinkhez ragaszkodjunk körömszakadtunkig, hanem engedjük szabadon történni az eseményeket. Önmagunkhoz viszont ragaszkodjunk, így biztos, hogy oda jutunk, ahova elindultunk. Nagyjából így összegez Detti is:

    Ha nem is konkrétan az lett az álom melóm, amiért a műsorban elindultam, mégis sokkal közelebb vagyok az álom melómhoz. Bennem is letisztult, hogy mit akarok, és az, hogy megmutathattam mindazt, amit tudok, sok-sok kaput nyitott meg előttem. Hálás vagyok ezért a lehetőségért, és köszönettel fogadom, ahova eljutok általa.

    Gürtler Szilvia vagyok, ICF minősített professzionális coach. A tudatos, megoldás-orientált gondolkodásmód elsajátításával az élethivatásod beteljesítésében, és a bevételeid többszörözésében segítelek. Hiszem, hogy az örömmel végzett tevékenység, amelyben kibontakoztathatod a képességeidet, az túlmutat a munka fogalmán, és egyfajta elhívást jelent. Célom, hogy minél többen megtaláljátok azt az élethivatást, amely egyensúlyt teremt az életetekben.

    Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

    Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.