KSH: Növekvő foglalkoztatottság és munkanélküliség Magyarországon

by | nov 24, 2023 | Hírek, kiemelt-3

A mai napon megjelentek a KSH friss adatai a foglalkoztatottság és munkanélküliség alakulásáról a 2023 augusztus-október időszakot tekintve. Ezek alapján elmondható, hogy Magyarországon az elmúlt hónapokban nőtt a foglalkoztatottak száma, viszont ugyanígy nőtt sajnos a munkanélküliek száma is.

Növekvő adatok

Hogyan lehet mindez? Úgy, hogy a munkanélküliség növekedésével együtt sok már nem dolgozó ember is újra munkába áll.

Foglalkoztatottság alakulása

A 2023 augusztus-októberi hónapokban a 15–74 éves foglalkoztatottak száma 4 millió 757 ezer főre nőtt. A hazai munkaerőpiacon dolgozók száma 26 ezer fővel, a külföldön dolgozóké 12 ezerrel nőtt, viszont a közfoglalkoztatottaké 8 ezerrel csökkent.

Nemi megoszlást tekintve a férfi foglalkoztatottak létszáma 2 millió 439 ezer főt tett ki, míg foglalkoztatási rátájuk gyakorlatilag változatlan, 79,1% volt. A nőknél ez a szám 2 millió 182 ezer fő volt, a foglalkoztatási ráta pedig 0,6 százalékponttal, 71,0%-ra nőtt.

KSH foglalkoztatottsági ráta

Korcsoport szerint:

  • a 15-24 éves fiatalok korcsoportjában 273 ezer főt foglalkoztattak, foglalkoztatási rátájuk 27,6% volt. 
  • a 25–54 éves népesség körében a foglalkoztatási ráta lényegében nem változott, 88,2% volt,
  • míg az idősebb (55–64 éves) korosztályban 3,5 százalékponttal, 69,7%-ra emelkedett.
Azonnal megpályázható remote - távoli munkavégzéses állások:

InformatikaGyártás/TermelésMűszakiPénzügy/Számvitel | MUTASS TÖBBET >>

Munkanélküliség alakulása

A munkanélküliséget tekintve az elmúlt hónapokban 211 ezer fő volt a munkanélküliek száma, míg a munkanélküliségi ráta 0,7 százalékponttal, 4,3%-ra nőtt.

Nemi megoszlásban a férfi munkanélküliek száma 111 ezer fő volt, munkanélküliségi rátájuk 4,3%-ra emelkedett. Hasonlóan a nőknél is a munkanélküliek száma 100 ezer fő volt, munkanélküliségi rátájuk 4,3%-ra növekedett.

KSH munkanélküliségi ráta

Korcsoporti szerinti megoszlásban:

  • a 15–24 éves munkanélküliek száma 44 ezer fő, munkanélküliségi rátájuk 13,8% volt. Ők teszik ki az összes munkanélküli 20,7%-át.
  • a 25–54 éves korosztály munkanélküliségi rátája 3,7%-ra,
  • az 55–74 éveseké 3,3%-ra emelkedett.

Fontos adat még továbbá, hogy a munkakeresés átlagos időtartama 9,0 hónap volt, a munkanélküliek 36,0%-a legalább egy éve keresett állást, ami elég hosszú időtartam egy álláskereső életében.

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.