Munkavédelmi és munkaruházat: már nem elég a funkció és a praktikum?

by | júl 3, 2023 | Hírek, Kiemelt-2, Szponzorált cikk

Ha munkavédelmi ruházatról beszélünk, mind tudjuk, hogy annak elsődleges funkciója, hogy védje viselőjét a munkavégzés során előforduló potenciális veszélyektől, fizikai és mechanikai behatásoktól. Ugyanígy a munkaruhának is megvan a maga szerepe, például, hogy védje viselője saját ruházatát. De a fő funkciók mellett megjelent az igény a divatra a munkaruházat területén is. Cikkünkben bemutatjuk, hogyan változtak a munkavédelmi és munkaruházatokkal szembei elvárások.

munkaruházat

A munkavédelmi ruházatok legfőbb szerepe természetesen ma is az, hogy megvédje viselőjét a munkavégzés során előforduló veszélyektől. Csak, hogy párat említsünk, ott vannak a munkavédelmi lábbelik, amik szabványtól függően védenek a beázás ellen, átszúródás ellen, vagy a leeső nehéz tárgyak ellen. Továbbá például a munkavédelmi kesztyű, ami védhet magas hő ellen, szúrás és vágás ellen vagy maró hatású vegyi anyagok ellen.

Ugyanez vonatkozik a munkaruházatokra is. Például az éttermi felszolgálók vagy szakácsok saját ruháját védi a kötény a szennyeződésektől és ételfoltoktól, valamint a szagoktól. Vagy ott vannak az egészségügyi ruházatok, amelyeknek higiéniai szempontból van nagy szerepe. A sokzsebes munkásnadrágok pedig amellett, hogy például kopásállóak, praktikusak is, ugyanis szerszámok, eszközök, telefon, toll, iratok stb mind-mind kéznél lehetnek a zsebeknek köszönhetően.

A védelmi és praktikus funkciók mellett azonban ma már ezekkel a ruházatokkal szemben is megnőtt az igény arra, hogy stílusosak, divatosak legyenek. Hogy mit jelent ez pontosan?

A munkavédelmi és munkaruházatok tervezése során a divattervezők egyre nagyobb figyelmet fordítanak a szabásra, az anyagokra és a színekre.

Korábban a munkaruhák inkább laza, bő szabásúak voltak, hogy kényelmet és mozgásszabadságot biztosítsanak. Azonban ma már egyre több olyan munkavédelmi ruházat érhető el, amelyeknél nagyobb hangsúlyt fektetnek a test vonalait követő szabásokra.

Ugyanígy a színek is változtak. Régebben ezek a darabok túlnyomórészt egyszínűek – általában sötét színűek – voltak. Ma viszont már egyre több divatos munkavédelmi ruha érhető el élénk színekben, sőt sokszor különböző mintákkal ellátva.

Végül pedig az anyagok terén sem mindegy, hogy milyenből készül az adott darab. A technológiák fejlődése lehetővé teszi, hogy a munkaruhák könnyebbek, szellőzőbbek és rugalmasabbak legyenek, anélkül, hogy a tartósságot és a védelmet csökkentenék. Ezek az új típusú anyagok lehetővé teszik, hogy a munkaruházat kényelmesebb legyen a viselője számára, de egyben divatosabb megjelenést is kölcsönözzön.

MunkaruhaDivat webáruházban már elérhetők ezek a stílusosan szabott, divatos színekben és fejlett anyagokból készült munkavédelmi és munkaruházatok.

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.