5+1 Tipp az egyensúly fenntartására a munka és a családi kötelezettségek között az ünnepi időszakban

by | dec 19, 2023 | Karriertanácsok, kiemelt

Ismerős az az érzés, amikor ráeszmélsz, hogy nem vetted meg a zöldséget az ünnepi menühöz, de már minden bolt zárva van a munkaszüneti nap miatt? Ne aggódj, valószínű nem vagy ezzel egyedül! Ahogy közelednek az ünnepek, egyre inkább sűrűsödnek be a programok és a teendők, amellett, hogy a napi munkamennyiség ugyanannyi marad vagy lehet még növekedik is. 

munka az ünnepek alatt

Könnyű belegabalyodni, elfelejteni a dolgokat, amikor a különböző családi kötelezettségek – ajándékok beszerzése, ünnepi ebéd megfőzése – nem várhatnak, közben helyt kell állni munkafronton is. Az alábbi 5+1 tipp segíthet abban, hogy az ünnepek alatt a család és a pihenés kerüljön fókuszba, az utolsó pillanatos riport elküldés vagy ajándék hajhászás helyett.

1. Írj listát!

Érdemes megelőzni a teljes káoszt és készíteni egy listát arról, milyen plusz kötelezettségek várnak Rád az ünnepi időszak alatt. Keresd ki előre az egyes ajándékokat, írj össze recepteket, hogy a véghajrában, már csak a „Hozzávalók” részt kelljen átfutni.

2. Tervezz!

Mindennek a kulcsa a megfelelő tervezés és ütemezés. Írd össze egy naptárba vagy határidő naplóba a munkahelyi és az otthoni teendőket. Így láthatod, hogy egyes napok mennyire telítettek, belefér-e a kötelező munkahelyi feladatok mellett egy gyors ajándék vásárlás vagy aznapra inkább a pihenést válaszd.

3. Kérj segítséget!

Fontos felhívni a figyelmet arra, hogy a legtöbb esetben, nem egy ember feladata, hogy minden tökéletes legyen az ünnepek alatt. Bátran kérj segítséget a környezetedtől és emlékeztesd magad arra, hogy nem neked kell az egész lakást egyedül kipucolni.

munka az ünnepek alatt

4. Tedd le a munkát időben!

Könnyű mondani ugye? Az első három pont megvalósításával, valószínű ez is sikerülhet! Azokban az időszakokban, ahol erősen meginoghat a munka-magánélet egyensúly, figyelnünk kell saját határainkra. Persze előfordulhat, hogy az ünnepek előtt besűrűsödnek a feladatok, de a ló túloldalára sem jó átesni.

5. Mondj nemet!

Az egyensúly fenntartása érdekében, annyit vállalj, amennyit bírsz, legyen szó munkahelyről vagy magánéletről. Lehet, hogy jól hangzik az év végi extra bónusz, ha 2 nap alatt még 3-szor annyi munkát bevállalsz, mint egyébként, de megéri?
Azonnal megpályázható remote - távoli munkavégzéses állások:

InformatikaGyártás/TermelésMűszakiPénzügy/Számvitel | MUTASS TÖBBET >>

+1: Nem baj, ha nem tökéletes!

Pihenj! Itt nem csak az alvásra kell gondolni, hanem a mentális és lelki pihenésre is. Képzeljünk el két konkrét helyzetet:

  • A” esetben a céges karácsony másnapján elküldted az utolsó emailt is még pont időben, minden ajándék tökéletesen becsomagolva várja a vendégeket, kész a 3 fogásos vacsora, ablakok megtisztítva, az egész lakás csillog-villog és minden készen áll arra, hogy meghitten töltsd az ünnepeket, DE. Annyira elfáradtál, hogy nem tudsz kimozdulni az ágyból, mintha lázas is lennél, folyik az orrod és egyszerűen a szervezeted megálljt parancsolt.
    •  „B” verziónál a céges karácsonnyal zártad az évet és végre ma ébresztő nélkül keltél. Az ajándékzacskók szépen egymás mellett sorakoznak, a lakás nagyrésze tiszta, a leves még fő, közben kíváncsian várod, hogy milyen desszerttel, süteménnyel lepnek meg a rokonok. Alig várod, hogy találkozhass a rég nem látott családtagokkal és tudod, hogy a következő pár napban feltöltődhetsz jó élményekkel, szeretettel és azzal töltheted az idődet, amivel szeretnéd, hiszen pont így tervezted.

      Te idén melyiket választod?

    Szakterületem az egészségmegőrzés, és -helyreállítás egyéni, csoportos és vállalati szinten egyaránt. Eredményeim objektív élettani mutatók változásában - például: vérkép, vérnyomás, testösszetétel - mérhetőek, melyhez megvalósuló egészségcélok társulnak. Rendszeresen adok elő konferenciákon, rendezvényeken, ahol az egészség edukáció mellett, friss adatokkal alátámasztott sikertörténeteket ismerhet meg a hallgatóság, valamint kollégámmal együtt kétszeres Best Poster Award (SELYE START 2022, SELYE SYMPOSIUM 2023) győztesek vagyunk. - Pszichológus, tanácsadó, MINDiet

    Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

    Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.