Elakadás: Hogyan találjunk vissza az álmainkhoz?

by | febr 15, 2023 | Karriertanácsok, kiemelt-4

Olyan életről álmodunk, amely tele van lehetőségekkel, amelyben szabadok vagyunk, megvalósítjuk önmagunkat, és amelyben azt csinálunk, amit akarunk, miközben szárnyalunk, és jól érezzük magunkat. Mégis sokszor gátat szab az elakadás.

elakadás

Az elakadás okai

Beleragadunk olyan dolgokba, amelyek közel sincsenek ahhoz az álomhoz, amit megálmodunk. Olyan messze vannak attól a szabad léttől, amelyre vágyunk, hogy azt sem látjuk, merre vezet az út. Így hát benne maradunk a megszokottban, az ismertben.

Azzal bántjuk magunkat, hogy nem engedjük megélni a sikert, az örömöt, és a jólétet magunknak. Azt tanultuk, hogy nekünk valamit tennünk kell azért, hogy mindezeket megélhessük.

Azt hisszük, hogy okosnak, ügyesnek, precíznek, tökéletesnek kell lennünk. Akkor jár nekünk valami, ha megdolgozunk érte, ha szenvedünk az odáig vezető úton, és ha kellően nehéz ahhoz, hogy értékelni tudjuk.

Nem láttuk a szüleinken, hogy ők megélnék a boldogságot, örömet. Nem láttuk a barátainkon, a rokonainkon, hogy ők jól éreznék magukat a bőrükben. Ezért azt hisszük, hogy ha ők nem élik, akkor nekünk sem jár

    Az elutasítástól való félelem is lehet az elakadás oka

    Az is előfordul, hogy ha mégis megtesszük, és kiszakadunk a régi megszokásokból, a nem működő modellekből, akkor elutasítanak minket. Elutasítanak a szeretteink, a barátaink, a kollégáink, és távoznunk kell onnan, ahol hitünk szerint elfogadnak, és szeretnek.

    Miközben vágyunk a szabad életre, félünk attól, hogy egy másik élet részesei leszünk. Félünk az ismeretlentől, mindattól, hogy mi történik majd életünk következő állomásán.

      Beleragadunk a rutinba

      Fizetjük a számláinkat, a betevő falatunkat, és olyan dolgokat vásárolunk, amelyekre semmi szükségünk nincsen.  Elhisszük, hogy nekünk azok a dolgok kellenek, mert elhitették velünk, ezáltal viszont beleragadunk egy olyan mókuskerékbe, amiből nincs kiszállás, hiszen önmagát generálja. Vagy ha kiszállás van, az tulajdonképpen kiszakadás sokszor. És ez félelemmel tölthet el.

      A kiszakadás olyan dolgokat hozhat felszínre, amelyeket nem tudunk még feldolgozni, nem ismerünk. És ha nem ismerjük, akkor az a képzetünk róla, hogy csak rosszabb lehet, mint ami eddig volt. Holott, ha benne ragadunk a meglévő életünkben, akkor esélye sincs annak, hogy azt a szabad, gazdag, önazonos életet éljük, amiről álmodunk, mert az az élet csakis a mókuskeréken és a megszokotton túl vár.

      Miért fontos számodra, hogy elakadás helyett új lehetőségeket keress?

      1. Egészséges maradsz

      A belső vívódások egy idő után külső fizikai elemben is megnyilvánulnak, és a tested jelzi, hogy a lelked nincs egységben az elméddel. Elindul a feszülés, mert a szíved ismeri ugyan a lelked vágyát, mégsem követi azt, mert engedi, hogy az elméd határozzon és vezessen.

      1. Megtartod a lelkesedésed

      Ha nem a vágyaid szerinti életet éled, egy idő után kezded elveszíteni azt a tüzet, energiát és lendületet, amely fiatalon benned volt, és amely arra motivált, hogy megváltsd a világot. Messze kerülsz attól az önvalódtól, akinek sosem volt kérdés, hogy jobbá teszed ezt a világot.

      1. Támogató közeget találsz

      Ha olyan emberekkel veszed körül magad, akik visszahúznak, nem támogatják szárnyaló elképzeléseidet, akkor egy idő után te is visszazuhansz a reménytelenségbe, a kilátástalanságba. Előbb-utóbb elhiszed majd azt, amit mások mondanak neked, és lemondasz lelked vágyáról.

      Nehéz mozdulnod, mert az évek során tele lettél félelmekkel, megfelelésekkel.  Még talán úgy is érzed, ha kiszakítod magad a megszokottból, akkor magadra maradsz.

      Hogyan lépj tovább, ha elakadtál?

      Kapcsolódj önmagadhoz.

      Találj rá arra a munkára, amelyet szenvedéllyel végzel.

      – Találd meg azt a tevékenységet, amelyben örömödet leled.

      – Lelj rá arra a közegre, ahol jól érzed magad.

      Bátorság, kockázat és a félelem legyőzése

      Lehet, hogy igyekszel megtervezni minden egyes jövőbeni pillanatodat. Könnyen lehet, hogy azt is igyekszel kitalálni, mi minden történhet veled az úton, és azon vagy, hogy erre a sok mindenre felkészülj. Ám ez szinte lehetetlen. Ne tántorítson el a bizonytalanság. Nézz szembe a félelmeiddel, és menj a magad útján. Indulj el arra, amerre a fényt látod: önmagad felé.

      Ne félj kockáztatni, mert az ambíció és a bátorság hozza meg azt, hogy kiszakadhatsz mindabból, ami már nem tesz boldoggá, és ami már nem tölt el örömmel.

      Elakadás helyett merj lépni!

      Mert a szabad élet a megszokottan túl van. Ne állítsd meg önmagadat többé, senki kedvéért.

      Engedd, hogy szárnyalhass, hogy megélhesd önmagad!

      Gürtler Szilvia vagyok, ICF minősített professzionális coach. A tudatos, megoldás-orientált gondolkodásmód elsajátításával az élethivatásod beteljesítésében, és a bevételeid többszörözésében segítelek. Hiszem, hogy az örömmel végzett tevékenység, amelyben kibontakoztathatod a képességeidet, az túlmutat a munka fogalmán, és egyfajta elhívást jelent. Célom, hogy minél többen megtaláljátok azt az élethivatást, amely egyensúlyt teremt az életetekben.

      Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

      Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.