Fenntartható karriercélok: újévi fogadalmak, amelyek nemcsak az életedet változtatják meg, de a világot is

by | dec 11, 2023 | Karriertanácsok, kiemelt-4

Év végéhez közeledve Te is azok közé tartozol, akik tervezik az újévi fogadalmakat? Eldöntötted már, hogy mit teszel máshogy januártól, miben változol, milyen új szokást vezetsz be, hogyan teszed jobbá az életedet? És azt is eltervezted, hogy jövőre a karrieredben vagy a munkahelyeden is változtatni fogsz? Mi lenne, ha jövőre a munkád és az ahhoz kapcsolódó változások nemcsak a saját életedre, hanem a körülötted lévő világra is hatással lennének?

a bolygó körülölelése

A fenntarthatóság a kulcsszó, amely összeköti a személyes fejlődést és a bolygó iránti felelősséget. Lássuk, hogyan teheted fenntarthatóvá a munkahelyeden a jövő évedet és a karrierutadat!

Zöld munkahelyi szokások

Számtalan módon teheted a mindennapokat környezetbarátabbá az irodában: kevesebb papírt és környezetbarát irodaszereket használsz, átállsz környezetbarát tisztítószerekre, csökkented a hulladékot, ami pedig termelődik, azt szelektíven gyűjtöd. Átálltok az energiatakarékos izzókra és eszközökre, az új beszerzéseknél már ezt a szempontot is figyelembe veszitek. Lekapcsolod a villanyt, kihúzod a nem használatos töltőket, csak olyan eszközt használsz standby módban, ami sűrűn szükséges, a többit csak tényleges használatkor kapcsolod be.

Van, amit a fentiek közül magad is megtehetsz, van, amihez a vezetőséget is be kell vonnod – ez viszont egy jó lehetőség, hogy felhívd magadra a figyelmet, hogy számodra fontosak a fenntarthatósági szempontok. Ez egy remek beszélgetés kezdete lehet arról, hogy a cég is hogyan lépjen előre a zöldebb működés felé.

Közlekedés

Nagyon nagy jelentősége van az ökológiai lábnyomod szempontjából, hogy milyen közlekedési eszközöket választasz. Gondold újra ezt is jövőre.

Az autó helyett, amikor megteheted, használj tömegközlekedést, kerékpárt vagy ha lehet, akkor sétálj. Ezzel az egészségedet is támogatod és akár a napi mozgást is letudhatod egyben (egyszerre két pipa az újévi szokások listáján 😊).

Ha vidékre mentek kollégákkal, használjatok telekocsit. Ha van a környezetedben, próbáld ki a car-sharinget. Lehet, hogy rájössz, nincs is szükséged saját autóra, mert a fővárosban például remekül lehet használni ezeket a szolgáltatásokat.


fenntartható csomagolás

Étkezés

Tudtad, hogy az élelmiszerrel kapcsolatos lábnyomod majdnem 30 %-át adhatja a teljes ökológiai lábnyomodnak (beleértve az élelmiszertermelés, szállítás és fogyasztás összes környezeti hatását; a Global Footprint Network által végzett kutatások szerint)?

A legegyszerűbb változtatás, amit megtehetsz, hogy csökkented az élelmiszerpazarlást. Ezzel máris sokat teszel a környezetért. Ha beiktatsz húsmentes vagy vegán napokat is a hetedbe, azzal szintén jelentősen csökkentheted a környezetterhelést. Meg fogsz lepődni, milyen érdekes, és változatos lehet a vegán konyha is. Kísérletezzetek együtt a kollégákkal, próbáljatok ki új, zöldséges ételeket.

Ha lehet, ne használj egyszer használatos evőeszközöket és csomagolást az ebédedhez. Vigyél magaddal kanalat, villát, kést, és használj többször használatos csomagolást, amennyiben szükséges.

Azonnal megpályázható remote - távoli munkavégzéses állások:

InformatikaGyártás/TermelésMűszakiPénzügy/Számvitel | MUTASS TÖBBET >>

Fenntartható karrierút

A Forbes egyik cikke szerint a következő években világszerte 5 millió új, fenntarthatósághoz köthető munkahelyet hoz létre a zöld átállás.

Ha úgy érzed, most nem vagy a helyeden, gondolkodj el, hogyan alakítsd a karrieredet olyan területek irányába, amelyek támogatják a fenntarthatóságot (például zöld iparágak, környezetvédelmi projektek). Nagyon széles palettából választhatsz, rengeteg szakemberre lesz szükség az energetikában, az iparban, az innovatív technológiák terén, de a mezőgazdaság vagy az építőipar is át fog alakulni a közeljövőben.

A mesterséges intelligenciát is sok területen lehet majd használni a fenntarthatóság szolgálatában. Tehát biztosan találsz az érdeklődésednek megfelelő új irányt. Most időben vagy, hogy akár egy új, jövőálló szakmát sajátíts el. Szeretnél a többiek előtt járni? Lépj most, kezdj tanulni!

Önkéntesség és közösségi munka

A fenntartható vállalkozások számára a társadalmi felelősségvállalás alapvető. Mutasd meg Te is ezt az oldaladat. Karolj fel valamilyen társadalmilag hasznos témát, és járj el havonta néhány órát segíteni nekik. Vagy támogass olyan szervezeteket, akik tesznek az élhetőbb társadalomért, segítik a rászorulókat. Tényleg nagy hatást lehet elérni kis lépésekkel is.

Az önkéntes tevékenységek és közösségi munka a karrierépítésben is a hasznodra válhat, akár az előmeneteledet is segítheti. De az biztos, hogy jó érzéssel fog eltölteni.

Legyen a következő év zöldebb és fenntarthatóbb. A karrieredben és az életedben is. Válaszd meg jól az újévi fogadalmaidat és tegyél lépéseket a sikereid és a jobb, élhetőbb holnap felé.

Keress hasonló gondolkodású társakat és motiváljátok egymást az úton. Hidd el, hogy hálás leszel Magadnak jövő decemberben, amikor visszanézel az évedre!

Pék Anikó vagyok, a CreArt Consulting alapítója. Vállalkozásoknak segítek abban, hogy fenntartható, környezetbarát módon működjenek, és ezáltal a versenyképességüket is növeljék. Mivel fontos számomra a téma, ezért egyéni ügyfelekkel is foglalkozom, akik szintén szeretnének fenntartható módon élni. Ebbe beletartoznak a hétköznapi tevékenységek, a pénzügyek, a karrier vagy a fejlődés is. Hiszek benne, hogy ha ezek mind rendben vannak, akkor energiában, anyagilag és lélekben is harmóniába kerülsz.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.