Kipontozódtál? Kiégés a munkavállalók körében

by | nov 22, 2023 | Karriertanácsok, Kiemelt-2

Napjainkban egyre több figyelem övezi a kiégés jelenségét. Számtalan egyszerűen elérhető online teszt segíthet abban, hogy könnyen hozzáférhető módon, pár kattintással megtudhassa Emberünk, hogy vajon csak elfáradt, vagy ténylegesen kimerült-e. Mint a legtöbb hasonló kérdőív (Webbeteg kiégés/burnout teszt), ez is megoldást nyújthat az első lépéshez, a felismeréshez.

elfáradt nő

A kiégés előszobájában

Maga a kiégés egyre gyakrabban üti fel a fejét, főleg munkahelyi környezetben, melynek oka lehet a sajnos sokak által ismert és tapasztalt túlterheltség.

Érezted-e korábban azt, hogy sokkal több feladatot kapsz, mint amit fizikálisan képes vagy teljesíteni egy 8 órás munkaidő alatt? Vagy tovább kell bent maradnod az irodában, melyet nem is biztos, hogy túlórának számolnak? Csak elintézik annyival, hogy ha jobban dolgoznál, ez beleférne? Ekkor kezdődhetnek az első jelzések, melyet a tested és az agyad elkezd küldeni, hogy figyelmeztessen a közelgő bajra. Na de mik is ezek az „üzenetek”?

A kiégés kétféle arca

A kiégés jelei közé tartozik a szinte teljes fizikális-, és érzelmi kimerültség. Előbbi talán kissé könnyebben detektálható, hiszen ezzel járhat a folyamatos álmosságérzet, a gyengeség, végtagremegés, koncentrációhiány.

Utóbbi azonban egy fokkal nehezebben észlelhető, mivel nem csak a kiégéssel hozható kapcsolatba. Ide tartozhat az ingerültség, érzelmi megnyilvánulások hirtelen és szélsőséges megjelenése, levertség, lehangoltság, motiválatlanság.

Amint tudatosan elkezd Emberünk keresgélni, felmérni, hogy hogyan van Ő valójában, elkezdheti kideríteni, hogy mi is lehet ezeknek a reakcióknak az oka. Milyen helyzetekben, helyeken fokozódnak ezek a tünetek. Hiszen a hosszantartó és állandó jelenlétük igenis tünetnek minősül.

Online tesztek a felismerésért

Mindezek feltárására számos teszt elérhető online, ezek közül a fentebb említett is megfelelő lehet, a pontozást maga az oldal elvégzi, így emiatt is nyugodt lehet, hiszen ha már él Emberünkben az a gyanú, hogy itt már többről van szó, mint egy szimpla „nem aludtam eleget az este” dologról, itt megtalálhatja az okokat. Éppen ebben rejlik a mindennapokban az a nehézség, hogy összekeverhetik a „közönséges” fáradtságot egy veszélyesebb, ilyen mértékű kimerültséggel.

A gyógyulás útja

És akkor lássuk, miket tehet, vagy tehetne Emberünk, hogy visszafordítsa vagy megállítsa a folyamatot. Az első lépés, ahogy korábban említettem, a probléma megfogalmazása, és a pontos diagnózis feltárása.

Ezt követően különböző lehetőségekkel élhet Emberünk. Választhatja azt, hogy tudatosan keretezi, hogy a munkaidőben milyen lehetőségei vannak, hogyan tudja ő maga befolyásolni ezt, hol van (vagy éppen nincs) kontrollja az események felett. S ahol van ráhatása, változtasson úgy, ahogy az számára fenntartható, jól működhet hosszútávon.

gyógyulás

Ha viszont azért alakult ki Emberünknél a kiégés, mert nem boldog a munkájában, nem az az ő valódi hivatása, kereshet más opciókat, követheti az eredeti vágyait (amennyiben lehetősége van rá). Választhatja azonban azt is, hogy külső segítséget keres, ugyanis épp a gyakori előfordulása miatt egyre több pszichológus specializálódott a kiégés kezelésére, így ez is megoldást jelenthet.

A legnehezebb azonban az első lépés megtétele, így a cikk elolvasása után vissza is pörgethet az elejére, és kitöltheti a kérdőívet, hogy tisztább képet kaphasson a valódi problémájáról.

Munkám során egészségmegőrzéssel és egészség-helyreállítással foglalkozom. Legtöbb kliensem egészségügyi-, és életvezetési nehézségeinek köszönhető panaszainak megoldása érdekében fordul hozzám. Eredményeim közé tartozik a vérnyomás tartós csökkentése, az alvásminőség javítása, az inzulinbevitel mérséklése, a kiégés kezelése és egyéb prevenciós beavatkozások sikeres vezetése. Tapasztalatimról rendszeresen beszámolok hazai és nemzetközi konferenciákon. A Selye János Doktorandusz Szakkollégium Magatartásorvoslási Kutatócsoportjának vezetőjeként kutatási területem az egészséges teljesítmény diagnosztikája és fejlesztése. Kollégáimmal két egymást követő évben nyertük meg a Best Poster Award-ot (SELYE START 2022; SELYE SYMPOSIUM 2023) tudományos és gyakorlati teljesítményünk elismeréseként. - Pszichológus, tanácsadó, MINDiet

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.