Tudatos gondolkodással az élethivatás felé

by | nov 15, 2023 | Karriertanácsok, kiemelt-4

Életed során leginkább az a kérdés foglalkoztat: mi végre vagy itt, mi a feladatod, azaz mi is az életfeladatod, élethivatásod? Keresed a válaszokat, és néhol elbizonytalanodva, néhol magabiztosan választasz, miközben vágysz arra, hogy a tudásodat megoszthasd, a képességeidet kamatoztasd.

meditáló nő

Keresed azt az élethivatást, amely mélyebb értelemmel ruházza fel mindennapi tevékenységeidet és munkával töltött idődet. Valami, amiben kiteljesedhetsz, örömödet lelheted, és szenvedéllyel végezheted. Ha nagyobb léptékű vágyaid vannak, akkor olyan tevékenységet végezhetsz, és olyan értékeket adhatsz át, amelyekkel nyomot hagysz a világban.

Az Élethivatás túlmutat a munkán és a karrieren

Az élethivatás messze nem csak egy munkakört vagy karrierutat jelent. Ez az a tevékenység, tulajdonképpen már életút, amely valóban örömet okoz, és amelyet szenvedéllyel végzel. Az élethivatás az az érzés, amikor eszedbe sem jut munkaként gondolni arra, amivel éppen foglalkozol, hanem nap mint nap boldogan és örömmel veszed a kihívásokat, és az elvégzendő feladatokat.

Miközben lehetőségek sokasága vesz körül, előfordulhat, hogy mégsem találod a neked valót. Vagy éppen ellenkezőleg: túl sok mindent találsz neked valónak. Közben mélyen legbelül megbújhat az a félelem is, hogy a világ változásával párhuzamosan a szakmák és a szükséges szaktudások is változnak, és mennyire köteleződj el egyik vagy másik irányba.

Ahogy fentebb írtam, az élethivatás az a munkakör felett áll. Teljesen mindegy, hogy milyen pozícióban vagy, milyen néven illeted, amikor azzal foglalkozol, amit szeretsz. Tehát érdemesebb befelé merülni és arra odafigyelni, hogy rátalálj a téged felvillanyozó, inspiráló tevékenységekre.

Az Élethivatás keresése és megtalálásának fontossága

Az élethivatásod megtalálása mind a mentális, mind a fizikai egészséged szempontjából fontos, mivel hozzásegít az életed teljességének megéléséhez. Amikor kényszerből, nemszeretemből végzel valamit, az kihat lelki egészségedre és az egészségedre egyaránt. Frusztrált, fáradt, stresszes leszel, és nem találod a helyed az életben. Keresel, kutatsz, mert érzed, hogy több van benned és többet akarsz.

Elindulsz, hogy megismerd magad, felfedezd, ki vagy, és az önismeret által rátalálj az életfeladatodra. Ezen út során olyan területekre jutsz el, amelyek rámutatnak az erősségeidre, megismertetik veled önmagad, és megtalálod azokat a tevékenységeket, amelyek fontosak az életedben. Ez az az út, amelyet akár az élet értelmének is nevezhetsz.

Sokszor nem is veszed észre, hogy te már tulajdonképpen azzal foglalkozol, amihez tehetséged van, mert olyan könnyedén megy az számodra, hogy jelentéktelennek, érdektelennek tekinted, és azon vagy, hogy találj valami olyat, ami magasztosabb, fontosabb.

Amikor ezt megérted és elfogadod, az segíti az életed kiegyensúlyozottabbá tételének elérését is, hiszen amint szenvedéllyel és céllal töltöd fel napjaidat, akkor az energiával tölt el, és könnyedebbé teszi az életedet.

Abban a pillanatban a céltalanság átvált céltudatossá, és máris pontosan tudod majd, mivel töltsd az óráidat, és hogyan teremts értéket. Ez szárnyakat ad, energizál és örömtelivé teszi a napjaidat. Ebben a sugárzásban sütkérezve mások is feltöltődnek és lendületet, szárnyakat kapnak.

célbaérő nyíl

Hogyan segíti a tudatos gondolkodásmód az Élethivatás felismerését és kibontakoztatását?

A tudatos gondolkodásmód elsajátítása az élethivatás felismerésének és kibontakoztatásának kulcsa. Ennek első lépése az, hogy megismered önmagad. Tisztába jössz az igényeiddel, elismered a vágyaidat, és megéled az álmaidat. Hangsúlyt fektetsz arra, hogy megtaláld magadban az erőforrásokat, és azokat a tevékenységeket, amelyek élvezetesek számodra.

Tudatos gondolkodóként szembenézel azzal a kérdéssel, hogy milyen területeken vagy képes a legnagyobb hatást elérni, és melyek azok a tevékenységek, amelyek boldoggá tesznek. Ahogy már említettem, az élethivatás gyakran olyan területekkel függ össze, amelyekkel már eddig is találkoztál. Nagy valószínűséggel minden olyan feladat, amit eddig végeztél, és minden tapasztalat, amit megszereztél, már az élethivatásod felé irányított téged, csak még nem látod az összefüggéseket.

Amikor felismered, hogy az élethivatásod hogyan kapcsolódik a munkádhoz, az hozzájárul a munkád élményszerűvé tételéhez, és növeli a motivációdat. Ezáltal elkötelezettebbé és kiegyensúlyozottabbá válsz, aminek hatására növekszik a hatékonyságod és a siker potenciálod.

Mivel már tisztában vagy önmagaddal, tudatában vagy a képességeidnek, és számba vetted az eddigi tevékenységeidet, már könnyebben azonosítasz olyan lehetőségeket is, amelyek összhangban vannak az élethivatásoddal. Akár egy saját vállalkozás elindítása, akár egy új karrierirány megkezdése, akár a jelenlegi munkahelyedről való elmozdulás lehet új célod.

Gyakorlati lépések az Élethivatás felé

1. Önismeret fejlesztése: Tölts időt azzal, hogy jobban megismerd magad, érdeklődési területeidet, szenvedélyeidet és erősségeidet.
2. Kutatás és kísérletezés: Fedezz fel új területeket, próbálj ki különböző tevékenységeket, hogy megtaláld azt, ami igazán vonz.
3. Kapcsolatok és mentorok: Keresd azokat az embereket, akik számodra vonzó élethivatással rendelkeznek, és tanulj tőlük.
4. Hosszú távú tervek: Alkoss hosszú távú célokat és terveket, hogy minél közelebb kerülj az élethivatásod beteljesítéséhez.
5. Tarts ki: Az élethivatás megtalálása hosszú folyamat lehet, kacskaringós utakra vihet, mégis bízz benne, hogy az út elvezet.

A Bőséges Manna csoportomban hétről hétre újabb inspiráló történeteket, ötleteket hozok, hogy kiműveld magad az élet játékában, és az élethivatásod által kiteljesedett életedet éld.

Gürtler Szilvia vagyok, ICF minősített professzionális coach. A tudatos, megoldás-orientált gondolkodásmód elsajátításával az élethivatásod beteljesítésében, és a bevételeid többszörözésében segítelek. Hiszem, hogy az örömmel végzett tevékenység, amelyben kibontakoztathatod a képességeidet, az túlmutat a munka fogalmán, és egyfajta elhívást jelent. Célom, hogy minél többen megtaláljátok azt az élethivatást, amely egyensúlyt teremt az életetekben.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.