Az életvezetési és stresszkezelési tréningek hatása a munkahelyi teljesítményre

by | jún 21, 2023 | kiemelt, Munkaadók - HR Blog

Növekvő teljesítmény – csökkenő fluktuáció. Hogyan?

Relaxációs youtube videók, társasjáték est a barátokkal, egy pohár bor a nap végén és még napestig sorolhatnám mennyi mindent teszünk annak érdekében, hogy kikapcsolódjunk es csökkentsük a mindennapi stresszt. Na de mit tehet a munkáltató annak érdekében, hogy egy stresszmentes, jól működő, egészséges dolgozókból álló munkahely valósulhasson meg? Vajon milyen hatással vannak a stresszkezelési tréningek a munkahelyi teljesítményre?

stresszkezelési tréningek

Az egyéni és szervezeti megközelítés szerepe és a fizikai környezet átalakítása

A munkahelyi egészségfejlesztés legfőbb küldetése, hogy az egyén képes legyen önmaga gondoskodni saját egészségéről, melyhez a tudatosítás, edukáció és életmódváltó programok mellett, a munkahely egy támogató környezetet biztosít az egészség fejlesztéséhez a munkavállaló számára (Juhász, 2000).

Az egyéni megközelítés legfőbb célja, hogy a munkavállaló megküzdési stratégiáit fejlessze, ellenállóbb legyen és javuljon az életmódja. A szervezeti megközelítésének kiemelt célja, hogy ahelyett, hogy a kialakult stressz és annak következményeit kezelné, a hangsúlyt a stresszorok csökkentésére és a stressz megelőzésre helyezi.

Ennek egyik kulcsfontosságú összetevője a fizikai munkakörnyezet átalakítása. Ergonómiai szempontokat figyelembe véve, úgy alakítják ki a munkahelyet, hogy az a legideálisabb legyen a munkavégzéshez.

Gondoljunk csak bele, mennyire lehet kiegyensúlyozott munkát végezni, ha a lámpa folyamatosan villog a plafonon, vagy ha túl zsúfolt és hangos irodában kellene végeznünk a feladatainkat nap, mint nap. Az egyén és a szervezet együttműködésének szempontjából a legfőbb cél a hatékonyság növelése, melyhez megfelelő vezetőség, munkaerő, társas közeg kialakítása is szükséges.

Az egészségfejlesztés eszközei között kiemelkednek a stresszkezelési tréningek

Az egészség fejlesztéséhez több módszer is a munkavállaló rendelkezésére állhat, ha a vállalati értékrendszerben szerepel az egészség és a munkáltató felismeri saját felelősségét az egészséges életmód segítésében.

Relaxációs technikákkal a test és az izomzat ellazítása lehetséges, amely segít a zavaró izomfeszültségek oldásában. Továbbá a különböző mindfulness technikák, belső koncentráció és imaginációs gyakorlatok is segíthetnek. Az izomzat és a test karbantartása okán, a rendszeres testmozgás is ajánlott, amely szintén javíthat a munkavállaló egészségi állapotán.

Különösen kiemelendő a pszichére mért pozitív hatása, például növeli a kontrollérzetet, melynek köszönhetően csökkenhet a depresszió mértéke. A stresszkezelő-tréningek kifejezetten a keletkezett munkahelyi stressz oldására szolgálnak. Sokszor egy-egy relaxációs technika megtanítását jelenti, de akár komplex, csomagban átadott, többféle módszert és anyagot tartalmazó tréning is létezik.

Eredmények (De Greef & van den Broek, 2004)

Az egészséges munkahelyi környezet és a stresszkezelési tréningek hatása a teljesítményre

A munkahelyen végbemenő változások, végső soron a munkavállaló jólléte mellett, a vállalati célok megvalósulását is szolgálják. Az ergonómiai és munkakörnyezeti szempontok változásával, a zavaró környezeti tényezők hatása lecsökken, így jobb munkakörülmények alakulnak ki.

A szerkezeti struktúra, csapatépítő programok, közös szabadidős tevékenységeknek köszönhetően, mely akár a közös testmozgás is jelenthet, kialakul egy ideális társas légkör a vállalaton belül. Mindez segít a jobb szervezeti munka megvalósulásában. Egyéni szinten egészséges attitűdök alakulnak ki a szervezet felé és a szervezetben elfoglalt pozíció, munkakör iránt.

A különböző jutalmi rendszerek kialakítása elősegíti a motiváció növekedését az adott projekt iránt, amely nagyobb elköteleződést vonhat maga után. Végül, de nem utolsó sorban, a munkavállaló életstílusa egészségesebbé válik, amely növeli az egyéni és szervezeti eredményeket egyaránt.

Egészséges munkavállaló = hatékonyabb munkaerő

A szervezet szempontjából nagy előnyt jelent, ha a munkavállaló egészséges testileg, lelkileg és mentálisam is. Az egészséges életmódra való áttérést követően, egyre kevesebb lesz a hiányzás, a betegszabadság, amely lényeges anyagi megtakarítást jelent a szervezetnek.

Kívülről is javul a vállalat megítélése, nő a fogyasztói elégedettség, valamint képes a szervezet megtartani egy viszonylag állandó munkaerőbázist, hiszen a növekedő munkavállalói elégedettség és elköteleződés, valamint az egészséges motiváció és életmód miatt, lecsökken a fluktuáció.

Az anyagi megtakarítás mellett, lényegesen kevesebb erőbefektetést igényel a meglévő munkatársak esetleges továbbképzése, mint új munkaerő keresése és betanítása. A munkaerő növekvő jólléte, növeli a produktivitást, amely a vállalati teljesítmény növekedését szolgálja, ezzel támogatva a vállalati célok elérését. Annak érdekében tehát, hogy a szervezet jól működjön, mindkét oldalról szükséges a változás.

A Te munkahelyeden érték az egészség?

Szakterületem az egészségmegőrzés, és -helyreállítás egyéni, csoportos és vállalati szinten egyaránt. Eredményeim objektív élettani mutatók változásában - például: vérkép, vérnyomás, testösszetétel - mérhetőek, melyhez megvalósuló egészségcélok társulnak. Rendszeresen adok elő konferenciákon, rendezvényeken, ahol az egészség edukáció mellett, friss adatokkal alátámasztott sikertörténeteket ismerhet meg a hallgatóság, valamint kollégámmal együtt kétszeres Best Poster Award (SELYE START 2022, SELYE SYMPOSIUM 2023) győztesek vagyunk. - Pszichológus, tanácsadó, MINDiet

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.