Az életvezetési és stresszkezelési tréningek hatása a munkahelyi teljesítményre

by | jún 21, 2023 | kiemelt, Munkaadók

Növekvő teljesítmény – csökkenő fluktuáció. Hogyan?

Relaxációs youtube videók, társasjáték est a barátokkal, egy pohár bor a nap végén és még napestig sorolhatnám mennyi mindent teszünk annak érdekében, hogy kikapcsolódjunk es csökkentsük a mindennapi stresszt. Na de mit tehet a munkáltató annak érdekében, hogy egy stresszmentes, jól működő, egészséges dolgozókból álló munkahely valósulhasson meg? Vajon milyen hatással vannak a stresszkezelési tréningek a munkahelyi teljesítményre?

stresszkezelési tréningek

Az egyéni és szervezeti megközelítés szerepe és a fizikai környezet átalakítása

A munkahelyi egészségfejlesztés legfőbb küldetése, hogy az egyén képes legyen önmaga gondoskodni saját egészségéről, melyhez a tudatosítás, edukáció és életmódváltó programok mellett, a munkahely egy támogató környezetet biztosít az egészség fejlesztéséhez a munkavállaló számára (Juhász, 2000).

Az egyéni megközelítés legfőbb célja, hogy a munkavállaló megküzdési stratégiáit fejlessze, ellenállóbb legyen és javuljon az életmódja. A szervezeti megközelítésének kiemelt célja, hogy ahelyett, hogy a kialakult stressz és annak következményeit kezelné, a hangsúlyt a stresszorok csökkentésére és a stressz megelőzésre helyezi.

Ennek egyik kulcsfontosságú összetevője a fizikai munkakörnyezet átalakítása. Ergonómiai szempontokat figyelembe véve, úgy alakítják ki a munkahelyet, hogy az a legideálisabb legyen a munkavégzéshez.

Gondoljunk csak bele, mennyire lehet kiegyensúlyozott munkát végezni, ha a lámpa folyamatosan villog a plafonon, vagy ha túl zsúfolt és hangos irodában kellene végeznünk a feladatainkat nap, mint nap. Az egyén és a szervezet együttműködésének szempontjából a legfőbb cél a hatékonyság növelése, melyhez megfelelő vezetőség, munkaerő, társas közeg kialakítása is szükséges.

Az egészségfejlesztés eszközei között kiemelkednek a stresszkezelési tréningek

Az egészség fejlesztéséhez több módszer is a munkavállaló rendelkezésére állhat, ha a vállalati értékrendszerben szerepel az egészség és a munkáltató felismeri saját felelősségét az egészséges életmód segítésében.

Relaxációs technikákkal a test és az izomzat ellazítása lehetséges, amely segít a zavaró izomfeszültségek oldásában. Továbbá a különböző mindfulness technikák, belső koncentráció és imaginációs gyakorlatok is segíthetnek. Az izomzat és a test karbantartása okán, a rendszeres testmozgás is ajánlott, amely szintén javíthat a munkavállaló egészségi állapotán.

Különösen kiemelendő a pszichére mért pozitív hatása, például növeli a kontrollérzetet, melynek köszönhetően csökkenhet a depresszió mértéke. A stresszkezelő-tréningek kifejezetten a keletkezett munkahelyi stressz oldására szolgálnak. Sokszor egy-egy relaxációs technika megtanítását jelenti, de akár komplex, csomagban átadott, többféle módszert és anyagot tartalmazó tréning is létezik.

Eredmények (De Greef & van den Broek, 2004)

Az egészséges munkahelyi környezet és a stresszkezelési tréningek hatása a teljesítményre

A munkahelyen végbemenő változások, végső soron a munkavállaló jólléte mellett, a vállalati célok megvalósulását is szolgálják. Az ergonómiai és munkakörnyezeti szempontok változásával, a zavaró környezeti tényezők hatása lecsökken, így jobb munkakörülmények alakulnak ki.

A szerkezeti struktúra, csapatépítő programok, közös szabadidős tevékenységeknek köszönhetően, mely akár a közös testmozgás is jelenthet, kialakul egy ideális társas légkör a vállalaton belül. Mindez segít a jobb szervezeti munka megvalósulásában. Egyéni szinten egészséges attitűdök alakulnak ki a szervezet felé és a szervezetben elfoglalt pozíció, munkakör iránt.

A különböző jutalmi rendszerek kialakítása elősegíti a motiváció növekedését az adott projekt iránt, amely nagyobb elköteleződést vonhat maga után. Végül, de nem utolsó sorban, a munkavállaló életstílusa egészségesebbé válik, amely növeli az egyéni és szervezeti eredményeket egyaránt.

Egészséges munkavállaló = hatékonyabb munkaerő

A szervezet szempontjából nagy előnyt jelent, ha a munkavállaló egészséges testileg, lelkileg és mentálisam is. Az egészséges életmódra való áttérést követően, egyre kevesebb lesz a hiányzás, a betegszabadság, amely lényeges anyagi megtakarítást jelent a szervezetnek.

Kívülről is javul a vállalat megítélése, nő a fogyasztói elégedettség, valamint képes a szervezet megtartani egy viszonylag állandó munkaerőbázist, hiszen a növekedő munkavállalói elégedettség és elköteleződés, valamint az egészséges motiváció és életmód miatt, lecsökken a fluktuáció.

Az anyagi megtakarítás mellett, lényegesen kevesebb erőbefektetést igényel a meglévő munkatársak esetleges továbbképzése, mint új munkaerő keresése és betanítása. A munkaerő növekvő jólléte, növeli a produktivitást, amely a vállalati teljesítmény növekedését szolgálja, ezzel támogatva a vállalati célok elérését. Annak érdekében tehát, hogy a szervezet jól működjön, mindkét oldalról szükséges a változás.

A Te munkahelyeden érték az egészség?

Szakterületem az egészségmegőrzés, és -helyreállítás egyéni, csoportos és vállalati szinten egyaránt. Eredményeim objektív élettani mutatók változásában - például: vérkép, vérnyomás, testösszetétel - mérhetőek, melyhez megvalósuló egészségcélok társulnak. Rendszeresen adok elő konferenciákon, rendezvényeken, ahol az egészség edukáció mellett, friss adatokkal alátámasztott sikertörténeteket ismerhet meg a hallgatóság, valamint kollégámmal együtt kétszeres Best Poster Award (SELYE START 2022, SELYE SYMPOSIUM 2023) győztesek vagyunk. - Pszichológus, tanácsadó, MINDiet