Így hozza ki a legtöbbet munkáltatóként a SZÉP-kártya-juttatásból

by | dec 5, 2023 | kiemelt-3, Munkaadók - HR Blog

Év végéig még két olyan átmeneti szabály van érvényben, ami anyagilag kedvezőbbé, és ezáltal a szokásosnál is vonzóbbá teszi a SZÉP-kártya-juttatást mind a munkavállalók, mind a munkáltatók számára.

szép kártya

2023 december 31-ig

  • élelmiszert is lehet vásárolni SZÉP-kártyával;
  • a normál éves keretösszeg felett további 200 ezer forint adható béren kívüli juttatásként, nagyon kedvező adózással.

A magas infláció és a reálbércsökkenés miatt a munkavállalók jelentős részének nehezebb lett a napi megélhetés, mint akár csak egy éve. Az OTP 2023-as kvantitatív Cafeteria-kutatásából1 is látszik, hogy a korábbi éveknél fontosabb lett a napi kiadások biztonságos fedezése, az ehhez szükséges anyagiak megteremtése. A munkahelyüktől is ezt várják most leginkább. Jól jelzi ezt a változás a kutatás azon eredménye, mely szerint a jelenlegi munkahelyük kiválasztásakor a válaszadók 23%-ának volt a legfontosabb szempont a jó alapbér, viszont, ha most kellene munkahelyet választaniuk, akkor már 46%-uk számára lenne ez elsődleges.

Az élelmiszervásárlási lehetőséggel a SZÉP-kártyára érkező juttatás hétköznapi használhatósága a munkavállalók számára már nagyon hasonló a pénzhez. Élelmiszert mindenki vásárol, így a SZÉP-kártya ezzel a változással – ha csak átmenetileg is – belépett az alapvető szükségletek finanszírozási módjai közé.

Munkáltatóként ez azért előnyös, mert a kedvezőbb adózás miatt ugyanannyi nettó juttatás jelentősen kevesebbe kerül, ha SZÉP-kártyán adja, mint ha bérként fizetné. Vagy a másik oldalról: ugyanakkora bruttó ráfordításból jelentősen több nettó marad a munkavállalók zsebében, ha SZÉP-kártyán, és nem pénzben kapják.

Összehasonlító példák:

  1. Ha Ön 100 ezer forint nettó juttatást szeretne adni a munkavállalójának, annak a költsége bérként 170 ezer forint, viszont SZÉP-kártya-juttatásként csak 128 ezer forint lenne.
  Bér SZÉP-kártya
Munkavállaló nettó juttatása 100.000 Ft
Munkáltató összes költsége 169.920 Ft 128.000 Ft
Spórolás a bérhez képest   41.920 Ft

 

  1. Ha Ön 200 ezer forintot fordítana egy munkavállaló juttatására, akkor a munkavállaló bérként 117.700 forintot, SZÉP-kártyán viszont 156.250 forintot kapna.
  Bér SZÉP-kártya
Munkáltató összes költsége 200.000 Ft
Munkavállaló nettó juttatása 117.700 Ft 156.250 Ft
Nettó többlet a bérhez képest   38.550 Ft

 

Ha a munkavállalóinak még az idén extra juttatást tervez adni, fontolja meg, hogy azt nem pénzben, hanem SZÉP-kártyán adja!

Már sok munkáltató reagált a változásokra

Az új jogszabályok életbe lépése óta ugrásszerűen megnőtt a SZÉP-kártyákra érkező feltöltések összege. Augusztus és október között az egy évvel korábbinál 53%-kal több, 73 milliárd forint érkezett a kártyákra – mondta el Lendvai Mónika, az OTP Bank SZÉP-kártya üzletágvezetője.

Az adatok azt mutatják, hogy a kártyabirtokosok is örömmel élnek az élelmiszervásárlási lehetősséggel. Az augusztus elseje óta eltelt 3 hónapban 93 milliárd forintot költöttek a kártyákról, 25%-kal többet, mint tavaly ugyanekkor. A teljes költés 16%-a történt élelmiszerboltokban ebben a három hónapban.

Ez most tényleg egy win-win helyzet a munkáltatóknak és a munkavállalóknak. Őszintén javaslom minden munkaadónak, hogy gondolja át az idei évre tervezett dolgozói juttatásokat, és tegyen bele minél több SZÉP-kártya utalást – tette hozzá Lendvai Mónika.

Érdemes jó cafeteria-csomagot adni

Az OTP Bank már említett kutatásából az is kiderült, hogy azok a munkavállalók, akik jónak tartják a cafeteria juttatásukat, jelentősen elégedettebbek a munkahelyükkel. A valamilyen béren kívüli juttatásban részesülő dolgozók 49%-a elégedett a munkahelyével, ezen belül azok körében, akik jónak tartják a cafeteria-juttatásaikat, 76% ez az arány.

És hogy milyen a jó cafeteria juttatás? A kutatás alapján a legfontosabb az összeg: évi nettó 300 ezer forint juttatás felett látványosan elégedettebbek a munkavállalók. E mellett lényeges szempont, hogy maguk dönthessenek a keret felosztásáról, és hogy olyan juttatásokat kapjanak, amelyek az élethelyzetükhöz igazodnak, vagyis hasznosnak érzik azokat.

Az élelmiszerbolti felhasználási lehetőséggel a SZÉP-kártya most önmagában is sokféle juttatást ötvöz, így egyszerű, de mégis testre szabható segítség lehet a munkavállalóknak.

Hogyan tud SZÉP-kártya-juttatást adni?

A juttatás összegét át kell utalni a munkavállaló SZÉP-kártya számlaszámára, egy bármilyen más banki átutalással megegyezően.

Ha Ön most készül először SZÉP-kártya juttatást utalni, a teendőket az OTP ezen az oldalon foglalta össze lépésről lépésre.

[1] A cikkben hivatkozott kutatást az OTP Pénztárszolgáltató Zrt. megbízásából az NRC Marketingkutató és Tanácsadó Kft. készítette 2023. augusztus-szeptemberben, 18-59 éves munkavállalókat tartalmazó 1600 fős, nemre, korcsoportra, végzettségre, lakóhely típusra és régióra reprezentatív mintán.

A tájékoztatás nem teljes körű, további részletekről, kérjük, tájékozódjon a www.otpszepkartya.hu honlapon.

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.