Miért hagyják el a magasan képzett nők korábbi munkahelyüket a szülési szabadság után? És mit tehet ez ellen a munkáltató?

by | máj 4, 2023 | kiemelt-4, Munkaadók - HR Blog

Az amerikai Forbesban még 2018-ban jelent meg egy cikk az anyák munkába való visszatéréséről. Azóta túl vagyunk egy Covid sokkon, és az USA helyett Magyarországon élünk, de az adatok a saját tapasztalataimmal is párhuzamot mutatnak. Miért hagyják el a magasan képzett nők a korábbi munkahelyüket?

magasan képzett nők

A magasan képzett nők majdnem felét elveszítheti a munkáltató

A cikkben kifejtik, hogy míg az átlag dolgozó nőknek csupán 2%-a tervezi, hogy családi okok miatt elhagyja a munkahelyét, a magasan képzett nők 43%-a nem akar a szülési szabadság után visszamenni munkahelyére dolgozni, vagy visszamegy, de rövid idő után felmond.

A millenniumi anyák túlterheltnek és támogatás nélkül érzik magukat – az egész nyugati világban, így Magyarországon is -, amikor az otthon töltött idő után visszatérnek a karrierjükhöz, és dolgozó anyává válnak.

    Az anyaság és a modern munkakultúra kihívásai

    Az anyaság és a munka összemosódása miatt csalódottak, kiábrándultak és eszköztelenek. Egyetlen korábbi generációnak sem kellett ennyit küzdenie a munka és magánélet egyensúlyának megteremtéséért.

    Az X generációig bezárólag normálisnak számít, hogy elválasztják a családi életet és a munkát. A technológia azonban jelentősen megváltoztatja a mai és a jövőbeni munkamódszereket, egyre nehezebb szétválasztani a kettőt. Aki pedig ebbe szocializálódott, az nem is tudja ezt megtenni.

    De nézhetjük a Covid időszakát vagy a munkáltatónak költséghatékony, ezért egyre népszerűbb home office-t.

    A milleniumi anyák félelmei a munkahelyen

    Egy magasan képzett, karrierjét fontosnak tartó milleniumi anya tart attól, hogy elveszítheti a munkáját, ezért képes a szabadidejét, az estéjét és a hétvégék gyerekmentes óráit is beáldozni munkája érdekében. Közben retteg, hogy mit szólnak ahhoz a főnökei, a gyermektelen és/vagy férfi kollégái, hogy délután ötkor, a túlórák helyett elindul a gyerkőcért a bölcsibe, oviba. Pedig mindenkinél korábban kezdte a munkát és mindenkinél kevesebb szünetet tartott.

    Közben pedig már el is késett a bölcsiből vagy az oviból.

    A magasan képzett nők küzdelme az elismerésért

    Elgondolkodik, miért kell még mindig megalkudnia. Miért kell küzdenie azért, hogy elismerjék a munkáját, az erőfeszítéseit? Miért kell bizonyítania, hogy ér annyit a munkája, mint a gyermektelen és/vagy férfi kollégáké?
    Akik esetleg sűrűn tartanak kávé és cigi szünetet…
    Akik esetleg kevésbé hatékonyan dolgoznak…
    Akik esetleg meetingek tömkelegével igyekeznek igazolni fontosságukat…

    Holott anyaságából adódóan rugalmasabb, célorientáltabb és fókuszáltabb munkát képes végezni. Nem akar maszatolni, nem akar felelősséget hárítani. Mert neki mélyebb céljai vannak. Ott a gyermeke, akiért tenni akar. Mentálisan-lelkileg és egzisztenciálisan egyaránt. Ez motiválja.

    Az anyaság által nyert plusz képességek

    Arról nem is beszélve, hogy édesanyává válva mennyi plusz képességre tett szert. Például arra, hogy kezelje a körülötte zajló, céltalan vitás helyzeteket. Nem is akar ilyenbe belemenni.
    Például arra, hogy kezelje a félreértéseket, és valódi win-win szituációkat és kompromisszumokat akarjon teremteni.
    Például arra, hogy párhuzamosan több dologra tud fókuszálni.

    Hogy mit tehet a munkáltató ezekért a magasan képzett, motivált, de mentálisan és érzelmileg is leterhelt nőkért, édesanyákért?

    1. Legyen lojális, ha már a munkavállalója lojális hozzá, a cégért dolgozik, és nem saját vállalkozást indított el a gyermeke születésével. (Pedig megtehette volna.)
    2. Legyen támogató, és ezt mutassa is ki egyértelműen. Ne csak szavakban, hanem tettekben is. Olyan tettekben, ami az édesanyát támogatja.
      Mint például egy anyáknak szóló work-life balance coaching folyamat, hogy segítse a törékeny egyensúly megvalósításában.
    3. És hallgassa meg őket.

    Hogyan?

    A vezetők gondolkodásmódjának és hozzáállásának változtatásával.

    – Támogató, az anyaságot és az édesanyákat értő szakemberek bevonásával.
    – Szakmai és személyes életük támogatásával: kismamáknak és édesanyáknak szóló tréningekkel, workshopokkal vagy a már említett, rájuk szabott coaching folyamattal.

    Miért?

    Mert talán leakaszthat a HR-es a magasan képzett és az elején még elhivatott édesanya helyére mást, de…

    – Azt a mást be kell tanítani. Ez idő, vagyis költség.
    – Azt a mást lehet, hogy még képezni kell. Ez is idő, vagyis költség.
    – Az a más lehet, hogy sokkal többe fog kerülni a cégnek.
    – Azt a mást egészen más célok fogják hajtani, mint egy édesanyát. Ez megint lehet plusz költség.

    Élj a magasan képzett nők rejtett erőforrásaival

    Egy szervezetben a magasan képzett édesanyák jól működő, fókuszált, eredményorientált és lelkes motorok lehetnek. Az önismeretük egészen más szinten mozog, amiből hatalmas előny kovácsolható. Sajnos ezt a munkáltatók még nem ismerték fel, mert nagyon kevesen foglalkozunk ezzel a mai magyar piacon.

    Azonban ezeknek az előnyöknek a támogatásához és kiaknázásához a cégvezetés és a tulajdonosok nyitottsága szükséges.

    Az anyaság előtt kommunikációs szakemberként dolgoztam reklámügynökségnél operatív és kreatív oldalon, majd egy országos HR cégcsoportnál a marketing osztály vezetőjeként. Anyává válva azonban megfordult velem a világ, és a coachingban találtam meg a hivatásomat. Szakterületem a kiégés, a mininimalista mindset és az érzelmi intelligencia fejlesztés. Tudásommal és tapasztalataimmal pedig elsősorban édesanyákat támogatok, hogy kialakíthassák azt az életet, anyaságot és karriert, amit szeretnének.

    Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

    Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.