Hogyan keressek állást gyermekvállalás után?

by | nov 16, 2022 | Álláskeresési tippek, Karriertanácsok, kiemelt-3

Lejárt a GYES/GYED időszaka, vagy épp az édesanya dönt úgy, hogy a gyermekvállalás után bölcsődébe adva gyermekét visszatér a munkaerőpiacra, azaz első körben volt cégéhez, és szembesül a lehetőségekkel.

Vissza a munkába gyermekvállalás után: ismerd meg a lehetőségeket

Az egyes számú forgatókönyv szerint a gyermekvállalás után megvan a pozíciója és megy minden tovább a szokásos kerékvágásban. A másik lehetőség. hogy akár szervezet átalakítás miatt, akár egy új kolléga érkezésével már nincs meg a munkaköre, és felajánlanak neki egy másikat. Ennek szintén két kimenete lehet, mint a menzán: vagy elfogadja, vagy nem.

Az első esetben egy kis zökkenő után, de folytatódik a munkavégzés, míg a nemleges választ – és a visszatérést követő kötelező 30 nap letöltését – követően távozik és elkezd állást keresni. Természetesen ez történik akkor is, ha a már nem meglévő pozíció helyett nem is tudnak ajánlani másikat.

  Álláskeresés az anyaság után: lásd meg az erősségeidet

  Ekkor kezdődik az álláskeresés, aminél a hátrány mellett – 1-2 esetleg 3 év kiesés a munkaerőpiacról – vannak olyan kompetenciák, amikkel mindezt lehet “kompenzálni”.

   gyermekvállalás után kompetenciák

   Hűséges munkatársak a kisgyerekesek

   Egy, a szülés után visszatérő lojalitására is számíthat a munkáltatója, hiszen nagyon örül annak, hogy “megmaradt az állása”, vagy új állást kapott, így végre a “gyerekezés” után ismét dolgozik, nem kell attól tartania, hogy egy szembejövő lehetőségre rögtön igent mond.

    Új kompetenciák: a gyermekvállalás után is sikeres lehetsz a munkaerőpiacon

    Egyrészt a koncentrált munkavégzés, amely egy 6 órás munkaidőben a gyermek bölcsődei/óvodai logisztikája miatt mindenképpen alap egy anyának. Ezzel nem ritkán hatékonyságban meg is haladja a napi 8 órás munkavégzéssel kényelmesebben dolgozó kollégákat, – ez sajnos kevés munkáltató tudja.

    Másrészt a szervezőképesség, ami szintén fejlett, hiszen a gyermek(ek) mellett mindenképp szükséges, hogy a velük való törődés és a hozzájuk kapcsolódó feladatok elvégzése mellett a háztartást, a bevásárlást és a takarítást is tudja menedzselni egy anya.

    A “multitasking”, azaz az egyszerre több dologra való figyelés, azok végzése eleve jellemző a nőkre, ami csak gyakorlattal erősödik, miközben a fent nevezett feladatokat természetesen nem egymás után, hanem többet is, parallel, egy időben kell menedzselni. Emiatt egy nagy munkabírású kollégát nyer a cég – természetesen az egészséges keretek között -, akire lehet számítani.

     A kisgyerekes szülők időbeosztásból jelesek

     Az utóbbi években, persze nem minden pozícióban, de elterjedt a home office, ami egy gyermekes munkavállaló esetében megoldás lehet olyan esetekben, ha egy esetleges betegség esetén otthon kell maradni a kiskorúval, és az említett kompetenciák mellett az időbeosztásnak, ismertebb nevén a time managementnek köszönhetően nem kell attól tartania a vezetőnek, hogy a feladatok elvégzetlenek maradnak.

      Az állásinterjún is mutasd be az új készségeidet

      Emellett az álláskeresés folyamata nem más, mint gyermek nélkül, csak ezzel szerettem volna megerősíteni az édesanyákban, hogy rendelkeznek ezekkel a kompetenciákkal, amelyeknek a prezentálása az önéletrajzban és gyakorlati példákkal történő alátámasztása egy interjún hozzájárulhat a sikeres elhelyezkedéshez.

       Szemán Zoltán karrier coach és tanácsadó vagyok, és itt a CV Online blogjában hétről hétre egy-egy témában nyújtok segítséget az álláskeresőknek, karrier váltóknak vagy jelenleg állásban lévő munkavállalóknak - legyenek ők beosztottak vagy vezetők -, akik valamiért nem érzik jól magukat a jelenlegi pozíciójukban. Azoknak, akik vágynak egy olyan állásra, ahol a helyükön érzik magukat, mert munkájukra szinte hivatással tekintenek, támogató közösségben töltik a 4-6-8, illetve az esetleges túlórájukat, valamint mindezért megbecsülik őket.