Szabadság kiadása munkáltatóként – mik a szabályok?

by | nov 28, 2023 | Kiemelt-2, Munkaadók - HR Blog

Közelednek az ünnepek és az év vége, ezért egyre több munkavállaló szeretne szabadságra menni, hogy egybeköthessék a karácsonyt, a szilvesztert és a pihenőjüket, meghosszabbítva ezzel annak idejét. Sokszor azonban egyértelműnek tartják, hogy ők megfogják azt kapni akkorra, amikorra ők kérték és szeretnék. Ez azonban nincs így. Nézzünk néhány főbb törvényi szabályozást  a szabadság kiadása tekintetében.

szabadság

Bár a munkavállalók tisztában vannak ezzel, mégis néha elfelejtik, hogy nem ők döntenek a szabadságukról, hanem a munkáltató engedélyezheti a távollétüket. Tény, hogy egy részével ők rendelkeznek, tehát a munkáltató köteles kiadni nekik, amikor kérik, azonban még erre is van némi korlátozás.

Munkavállalói szabadság: 7 nap szabadon, de nem korlátlanul

Először is, legfeljebb 7 nappal rendelkezhetnek természetesen úgy, hogy amennyiben évközben érkeztek meg a céghez akkor, ahogy a szabadnapjaik arányosak az ott töltött idejükkel, úgy azoknak a napoknak a száma is, amikről ők dönthetnek. Ezen felül az első három hónap ebbe az időszakba nem számít bele. Azonban itt sem korlátlan a döntési joguk, ugyanis a munkáltató vissza is utasíthatja, hogy azt úgy adja ki, ahogy a munkavállaló kérte. Például, ha a dolgozó hétszer egy napot szeretne kivenni, azt nem, de ha legfeljebb két részletben szándékozik kivenni, mint például egyszer 3 nap és egyszer 4 nap, akkor azt már köteles engedélyeznie.

Szabadság kiadása: előzetes értesítés és időkorlátok

Egyaránt a munkáltatónak és a munkavállalónak is kötelessége 15 nappal a szabadság tervezett megkezdése előtt jeleznie igényét, vagy esetleges engedélyét a másik félnek. Egy biztos, a Munka Törvénykönyve szerint „A szabadságot – eltérő megállapodás hiányában – úgy kell kiadni, hogy a munkavállaló naptári évenként egy alkalommal, legalább tizennégy egybefüggő napra mentesüljön a munkavégzési és rendelkezésre állási kötelezettsége alól.

E tekintetben – a szabadságként kiadott napon túl – a heti pihenőnap (heti pihenőidő), a munkaszüneti nap és az egyenlőtlen munkaidő-beosztás szerinti szabadnap vehető figyelembe.” Arról azonban nincs törvényi rendelkezés, hogy a szabadnapokból egyszerre mennyit használhat fel a munkavállaló maximálisan.

Abban az esetben, ha a munkaviszony október elsején, vagy utána jött létre, úgy a szabadnapokat a következő év március 31-ig lehet kiadni. Alapesetben a szabadságot mindig az esedékesség évében kell kiadni, azonban ilyennek kell tekinteni azt is „ha igénybevétele az esedékesség évében megkezdődik és a szabadság következő évben kiadott része nem haladja meg az öt munkanapot.”

pihenő dolgozó

Életkor alapján járó plusz szabadnapok

Megvannak a „szintek”, amikor egy bizonyos kor betöltése után az alapkereten felül még jár valamennyi szabadnap a munkavállalónak. Minden dolgozó

  • életévének betöltését követően: 1 munkanap
  • életévének betöltését követően: 2 munkanap
  • életévének betöltését követően: 3 munkanap
  • életévének betöltését követően: 4 munkanap
  • életévének betöltését követően: 5 munkanap
  • életévének betöltését követően: 6 munkanap
  • életévének betöltését követően: 7 munkanap
  • életévének betöltését követően: 8 munkanap
  • életévének betöltését követően: 9 munkanap
  • életévének betöltését követően: 10 munkanap

pótszabadsággal rendelkezik. Ezekre a szabadságokra abban az évben válik jogosulttá a munkavállaló, amelyik évben betölti a szükséges kort.

Gyermekek után járó pótszabadság

Az alapszabadságon felül gyermekek után is jár további pótszabadság, a gyermek születésétől egészen 16 éves koráig. Ekképpen mindkét szülőt megilleti:

  • egy gyermek után: 2 munkanap
  • két gyermek után: 4 munkanap
  • kettőnél több gyermek után: 7 munkanap
  • fogyatékos gyermek után gyermekenként: 2 munkanap
  • gyermek születése után apának járó pótszabadság: 5 munkanap
  • ikergyermek születése esetén: 7 munkanap
  • fiatal munkavállalónak járó pótszabadság (18 éves korig): 5 munkanap
  • föld alatt állandó jelleggel dolgozó munkavállaló: 5 munkanap
  • ionizáló sugárzásnak kitett munkahelyen naponta legalább három órát dolgozó munkavállaló: 5 munkanap
  • legalább ötven százalékos mértékű egészségkárosodással rendelkező munkavállaló: 5 munkanap

Szabadság módosítása egyéb esetekben

Ezen felül, amit még mindenképp érdemes megemlíteni az nem más, minthogy:

„(5) A munkáltató kivételesen fontos gazdasági érdek vagy a működését közvetlenül és súlyosan érintő ok esetén

a) a szabadság kiadásának közölt időpontját módosíthatja,
b) a munkavállaló már megkezdett szabadságát megszakíthatja,
c) kollektív szerződés rendelkezése esetén a szabadság egynegyedét legkésőbb az esedékességet követő év március 31-ig adhatja ki.”

Amennyiben a munkaviszony megszűnik, úgy a szabadság arányos része jár még, vagy ha nem kerül kiadásra, akkor meg kell váltani.

Ez csak töredék része annak a sok jogszabálynak, amelyek a szabadság kiadására vonatkoznak. Érdemes elolvasni a Munka Törvénykönyvének 115 – 135. paragrafusait, melyekben további szabályozások találhatók.

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.