Üzleti tervezés: Vállalati vízió, misszió és stratégia

by | márc 30, 2023 | Kiemelt-2, Munkaadók - HR Blog

Annyira sokszor használjuk a fenti kifejezéseket, de tudjuk-e, hogy pontosan mit jelentenek vagy hogy mi a különbség köztük, és milyen szereppel bírnak az üzleti tervezés során? A vállalati stratégia, küldetés és vízió meghatározása kulcsfontosságú lépés minden vállalkozás életében. Sokszor használjuk a szavakat egymás szinonimájaként, pedig mindegyik kifejezésnek egyedi jelentése, tartalma van.

üzleti tervezés

A célok meghatározásának szerepe az üzleti életben

Tapasztalatom szerint a stratégiát egész jól körbe tudjuk írni, de a víziót, missziót és a célt sajnos sokszor még hitelesnek számító üzletemberek is keverik. Pedig ezekkel tudjuk meghatározni a cég kitűzött céljait, azokat az értékeket, amelyek mentén működtetni fogjuk a hétköznapi feladatokat, meghatározzuk azt a jövőbeli irányt, amelyet a cég követni kíván.

    Az üzleti tervezés hatása az eredményességre

    A jól megalkotott stratégia, küldetés és vízió lehetővé teszik, hogy a vállalkozás fókuszált legyen és összpontosítson azokra a feladatokra, amelyek sikeressé teszik, miközben segít az alkalmazottaknak is megérteni, hogy a cég hogyan kíván hozzájárulni a világhoz vagy környezetéhez. Ebben a cikkben szeretném bemutatni a vállalati stratégia, küldetés és vízió fogalmát, valamint azt, hogy hogyan kell meghatározni és használni őket az eredményességünk érdekében.

      Vállalati vízió az üzleti tervezésben

      Nem tudom elképzelni, hogy vízió nélkül bárki létre tud hozni egy vállalkozást. Mindenkinek van a fejében egy elképzelés, mit szeretne elérni a jövőben a vállalkozásával. Egyszerűen megfogalmazva, ez a vállalati vízió.

      A vízió megjelenít egy (remélhetőleg) mindenki számára inspiráló jövőképet, célkitűzést, amely segít nekünk a hétköznapokban a vállalat távlati céljaira összpontosítani. A vízió ugyan egy általános megfogalmazást tartalmaz (sokszor még nem is mérhető elemekkel), és egy jövőbeni állapotot vázol fel, amely egy hidat képez a cég jelene és a jövője között. A vízió megfogalmazza, mivel szeretne kitűnni a vállalat a saját területén (termékeikkel, szolgáltatásukkal, piaci helyzetükkel stb.).

      Egy vállalat víziójának segítségével, azon keresztül tudja megértetni az ügyfeleivel, vevőivel, akár a munkatásakkal, befektetőkkel, milyen irányban szeretne haladni. Ez az irány fogja meghatározni a céget az ügyfélszerzésben, a munkatársak toborzásában és a befektetők meggyőzésében. A vízió fogja a cégben dolgozókat inspirálni arra, hogy tevékenységét folyamatosan fejlessze és egyre jobb eredményeket érjenek el.

        Vállalati misszió: Az értékek mentén történő működés kulcsfontosságú

        Ha a vízió egy felfelé ívelő út vége, akkor a misszió ennek az útnak az eleje. A misszió (másnéven küldetés) megmutatja a világnak, miért jött létre a vállalkozás, kiket és hogyan szeretne szolgálni, milyen társadalmi szerepet szeretne betölteni, hogyan szeretne a világ hasznára válni. A küldetés nem az üzleti eredményekre koncentrál, hanem sokkal inkább azt mutatja meg hogyan működik a cég a mindennapokban. Míg a víziót külső szempontok alapján fogalmazzuk meg, a missziónál a belső értékekre koncentrálunk, azokat szeretnénk megjeleníteni.

        A misszió egy nyilatkozat arról, hogy milyenek vagyunk – a cég és a benne dolgozók-, mit tartunk fontosnak és milyen értékek mentén működünk a mindennapokban. Miért nem szabad a missziót és a víziót összekeverni? Egyrészt, mert a vízió az évek során változhat, a küldetés általában nem szokott változni. Hiszen a kinyilatkoztatott céges értékek ritkán változnak az évek folyamán. Az etikus üzleti viselkedés vagy az innováció iránti elköteleződés értéke nem változik az idő előrehaladtával. Lehetséges, hogy a tartalma alkalmazkodik a környezeti változásokhoz, de maga a törekvés és hozzá kapcsolódó érték nem.

        Másrészt a munkatársak, ügyfelek, partnerek legtöbb esetben a misszión keresztül tudnak őszintén kapcsolódni cégünkhöz. Ez különösen fontos a fiatalabb generációnak, akik képesek elhagyni egy céget azért, mert értékrendszerük nem azonos a cég értékrendszerével, amelynél dolgoznak.  Bár korábban ritkán hangsúlyozták a megjelenített értékek jelentőségét, a korábbi generáció tagjai is szívesebben dolgoztak azoknál a cégeknél, ahol a hirdetett vállalati értékek a hétköznapokban is megjelentek. Hiába a csillogó jövőkép, ha a jelenben az értékeink nem elfogadhatóak a céggel kapcsolatban állóknak.

          Konkrét és mérhető vállalati cél

          Egy konkrét, mérőszámokkal körbeírt hosszú- vagy rövid távú célkitűzés, amelyhez általában már határidő is tartozik.  Pl. jövőre elsők szeretnénk lenni a saját piacunkon, növelni szeretnénk a piaci részesedésünket, lassítani szeretnénk a munkatársak elvándorlását stb. A vállalati cél elérésének egyik legfontosabb feltétele, hogy tovább tudják bontani funkcionális, szervezeti célokra.

          Ha szeretnénk a szektorunk legjobb munkáltatójává válni, akkor ehhez nem csak a HR-nek, hanem a többi szervezeti egységekének is rendelkezniük kell egy, a fő célhoz igazodó, támogató céllal. (Pl. pénzügyi cél lehet, hogy értékálló fizetéseket biztosítsanak) Egyetlen vállalati cél sem ér semmit, ha nem hatja át a szervezetet és nem kapcsolódik a különböző szervezeti szintekhez.

            Vállalati stratégia az üzleti tervezés során

            A stratégiai célt a vállalat jövőképéből bontjuk le és a hozzá tartozó megvalósítási, akciótervet hívjuk startégiának. Magában foglalhatja a termékfejlesztést, a piaci terjeszkedést vagy az üzleti folyamatok javítását. Tehát a stratégia mindazon akciók összessége, amelyek azt szolgálják, hogy a vállalati célok megvalósuljanak.

            A stratégiának is vannak különböző szervezeti és hierarchikus szintjei is. (A korábban megadott vállalati, stratégiai célt támogató HR akciótervet HR stratégiának hívjuk.) A legtöbb cég az első lépésénél csúszik félre, azaz a vállalati szintű célokat nem osztják meg jól érthetően és/vagy a szervezeti szintű célok és stratégiák nem támogatják a fő célt.

            A megfelelően lebontott, jól strukturált tervezési folyamat eredményeként létrejött stratégia segít minden szervezeti egységnek, hogy képes legyen összpontosítani tevékenységeit és erőforrásait a közös cél elérése érdekében. A stratégia kulcsfontosságú feladatai közé tartozik a tervezés, a megvalósítás, az eredmények ellenőrzése és értékelése.

            Egy megtervezett stratégia másik nagy előnye, hogy mérni tudjuk vele a cég és a szervezeti egységek eredményességét, emellett segítenek a vállalatnak mérni és értékelni a teljesítményét, és biztosítani tudja, hogy a vállalat időben és megfelelően reagáljon az új kihívásokra és lehetőségekre.

            Összefoglalva, a vállalati vízió, misszió, stratégia kidolgozása elengedhetetlen a vállalkozás hosszú távú sikeréhez és fenntarthatóságához. Segíti a vállalatot, hogy hatékonyan válaszokat találjon a változó piaci környezetre, és növelje a versenyképességét.

            Karriertanácsadóként állásváltóknak és álláskeresőknek segítek megtalálni azt a hivatást, amelyben megtalálják önmagukat és megkapják a kellő elismerést munkájukban. Hiszem, hogy a munka és az öröm nem kizárja, hanem kiegészíti egymást. Miben tudok Neked segíteni? Közösen tudatosítjuk, milyen értékekkel rendelkezel, amelyekkel könnyeben tudsz elhelyezkedni, és gyakorlatban támogatlak az állások felkutatásában, a pályázati anyagok megírásában, interjúra való felkészítésben és social media jelenlétedben. 17 éve dolgozom különböző nagyságú cégekkel, akiknek segítettem megtalálni a számunkra megfelelő munkatársat. Itt a CV Online oldalán írásaimmal beviszlek a „színfalak” mögé és beavatlak a HR-esek kulisszatitkaiba, hogy milyen elvek és gyakorlat mentén választják ki a számukra megfelelő munkatársat.

            Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

            Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.