Mikor törölhető a szakmai gyakorlat az önéletrajzból?

by | febr 3, 2023 | Álláskeresési tippek, kiemelt-4, Önéletrajz és motivációs levél

Az önéletrajz megírása fontos része az álláskeresésnek, ebben a dokumentumban van lehetőségük a jelölteknek bemutatni a munkatapasztalatukat, készségeit, és a szakmai gyakorlat is kiemelt szerepet kap, azonban vannak olyan esetek, amikor már törölhető a szakmai gyakorlat az önéletrajzból.

törölhető a szakmai gyakorlat

A kiszemelt pozícióra optimalizáld az önéletrajzot

Ahogyan haladsz előre a karrieredben egyre több szakmai tapasztalatra teszel szert, és egyre kevesebb hely marad az önéletrajzban a készségeid, ismereteid, feladataid bemutatására. Ekkor következhet a régebbi vagy kevésbé releváns tapasztalatok eltávolítása. Az egyik ilyen, amin elsőként érdemes elgondolkodni az önéletrajz szerkesztésekor, hogy mennyire releváns a megpályázott pozícióhoz, karriercéljaidhoz a korábban megszerzett szakmai gyakorlat. Az alábbi tippek segítenek abban, hogy mikor nem érdemes helyet szorítani a szakmai gyakorlatnak, ami által több lehetőséged nyílik bemutatni a valódi, konkrét szakterülethez kapcsolódó tapasztalatokat.

Törölhető a szakmai gyakorlat, ha elavult

Előfordulhat, hogy a szakmai gyakorlatra olyan régen tettél szert, hogy az ott megszerzett tudás már túl réginek, elavultnak számít, vagy egyszerűen már nem kapcsolódik relevánsan a karrierutadhoz. Ha a szakmai gyakorlatot 10 évvel ezelőtt végezted el, és azóta a területeden jelentős technológiai vagy folyamatbeli változások léptek életbe, akkor mindenképp érdemes törölni ezt a szakmai gyakorlatot az önéletrajzból.

    A nem releváns szakmai gyakorlatot se tartsd meg

    A szakmai szempontból nem releváns gyakorlatot sem érdemes az önéletrajzban hagyni. Előfordulhat, hogy karrierváltó vagy, például eltöltöttél néhány hónapot vagy évet jogi területen, de most IT cégnél szeretnél elhelyezkedni. Ebben az esetben törölheted a szakmai gyakorlatot az önéletrajzból, mert nem kapcsolódik az aktuális pozíciódhoz (kivéve persze, ha joggal kapcsolatos szoftvert fejlesztésével foglalkozik a munkáltató, ekkor még jól is jöhet a korábbi gyakorlatod).

      Amennyiben rövid ideig tartott, törölhető a szakmai gyakorlat

      Ha csak rövid ideig voltál egy adott gyakorlati helyen, valószínűsíthető, hogy nem tettél szert kiemelkedő gyakorlatra, így ez nem fogja javítani az esélyeidet jelentkezéskor, ezért nem érdemes feltüntetni az önéletrajzban. Itt is lehetnek kivételek, például határozott idejű gyakorlatról volt szó egy jó nevű cégnél, vagy a rövid idő ellenére sikerült szert tenned olyan tudásra, ami illik a megpályázandó pozícióhoz. Ebben az esetben gondold át, hogy tényleg érdemes fenntartani a helyet a gyakorlati hely megnevezésére, időpontjára, vagy elegendő a tudást készségeknél, ismereteknél megemlíteni. Azt, hogy hol szerezted, az interjú során is elmondhatod, amennyiben fontosnak érzed kiemelni.

      Törölhető a szakmai gyakorlat, ha nem érzed sikeresnek

      Megeshet az is, hogy valamelyik szakmai gyakorlat során úgy érzed, hogy nem voltál sikeres, vagy a munkáltatóval is voltak problémák, amiről nem szívesen beszélsz. Az ilyen gyakorlatot nem érdemes beírni az önéletrajzba, de ha megtetted, töröld nyugodtan, így elkerülhetők a kényes témák.

      Növeld a munkaerő-piaci esélyeidet

      A fentiekben említett tényezők mindegyike jelentősen befolyásolhatja az önéletrajzunkat és a munkakeresési esélyeinket. Amennyiben a szakmai gyakorlat nem ad pluszt az önéletrajzodhoz, nem passzol az aktuálisan megpályázandó pozícióhoz, akkor nem érdemes részletezni az önéletrajzban, inkább írj a helyére olyan információkat, amik kapcsolódnak a megpályázott álláshoz, ezáltal segítenek neked bejutni az interjúra.

      Az önéletrajzíráskor fontos, hogy a munkáltatók számára a legfontosabb és legrelevánsabb tapasztalatokat mutasd be, ezek segítenek megérteni nekik, hogy rendelkezel-e a megfelelő készségekkel a pozíció betöltéséhez. Ne foglalkozz azzal, hogy minden tapasztalatot beszoríts az önéletrajzba, törekedj az átláthatóságra és a relevanciára. Az állásinterjún bőven lesz időd mindent részletesen kifejteni.

      Szia, Zilda vagyok. Több mint 7 éves állásportálos tapasztalatom során több ezer álláshirdetést és CV-t láttam már. A CVboost.hu vállalkozásomnál a küldetésem, hogy személyre szabott önéletrajz elkészítésével segítsek az álláskeresőknek sikeresen bemutatni a releváns kompetenciáikat, és lehetővé tegyem számukra, hogy a legjobb benyomást keltsék az állásinterjún. A megszerzett tapasztalatokból osztok meg veled néhány értékes tippet.

      Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

      Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.