Álláskeresési járadék 2024: fontosabb tudnivalók

by | jan 9, 2024 | Álláskeresési tippek, kiemelt-3

Manapság már egyetlen dologban lehetünk biztosak: ez pedig a folyamatos változás. Sajnos akarva-akaratlanul előfordulhat, hogy új munka után kell néznünk. Ilyenkor pedig az első dolog, amit megtehetünk magunkért, hogy utánajárunk az álláskeresési járadéknak. Nézzük hát, melyek a legfontosabb tudnivalók a munkanélküli segéllyel kapcsolatban!

malacpersely

Jogosult vagyok rá?

Ahhoz, hogy igénybe vehessük az álláskeresési járadékot egy feltételnek meg kell felelni: akkor kaphatunk járadékot, ha a munkánk elvesztését megelőző 3 évben legalább 360 napot dolgoztunk. Ebbe az időtartamra beletartozik a közfoglalkoztatottság, illetve he egyéni/társas vállalkozásban dolgoztunk.

Azonnal megpályázható állások:

AdminisztrátorKisegítőRaktárosÉrtékesítőFejlesztő| MUTASS TÖBBET >

Jár nekem, ha én mondtam fel?

Sokszor felmerülhet kérdésként, hogy mi van abban az esetben, ha a munkavállaló mond fel a munkahelyén, nem pedig elbocsátják őt. Szerencsére ilyen esetben is jogosult az álláskeresési járadékra, ez nem befolyásoló tényező.

munkanélküli

Álláskeresési járadék összege 2024-ben

Az álláskeresési járadék összegének kiszámításához megnézik, hogy az igénylést megelőző 4 naptári negyedévben mennyi volt a befizetett munkaerő-piaci járulék havi átlaga, és annak veszik a 60 százalékát. Meg kell jegyezni viszont, hogy ez az összeg nem lehet magasabb a minimálbérnél, ami 2024-ben bruttó 266 800 forint, nettó 177 422 forint. 

Abban az esetben, ha az előző négy naptári negyedévben nem volt munkaviszonyod, akkor a legkisebb kötelező bér 130%-át veszik alapul a számításhoz.

Mennyi ideig tart a folyósítás?

A munkanélküli segély folyósításának leghosszabb időtartama 90 nap. A folyósítási idő számítása során tíz nap jogosultsági idő egy nap járadékfolyósítási időnek felel meg, így tehát attól függ, hogy milyen hosszú ideig kapod, hogy mennyi ledolgozott munkanappal rendelkezel az igénylést megelőző három évben. 

TB hozzájárulás

Addig, amíg az álláskeresési járulékot folyósítják a részedre, nem kell foglalkoznod a társadalombiztosítási járulékkal sem, viszont miután megszűnik a folyósítás, onnantól – amennyiben még nem lesz munkaviszonyod – neked kell gondoskodnod havonta a TB-járulék összegének befizetéséről! 

Álláskeresési járadék igénylése

Első körben regisztráni kell álláskeresőként, majd ezt követően lehet az álláskeresési járadékot megigényelni.  Ezekre kétféle módon van lehetőséged:

  • személyesen a munkaügyi központban,
  • elektronikus úton azoknak, akik rendelkeznek ügyfélkapuval. Bővebb információért kattints ide

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.