Karrier egy jövőálló vállalkozásnál: a fenntartható munkahely megtalálása

by | jan 15, 2024 | Álláskeresési tippek, kiemelt

Te is vágysz egy igazán hosszútávú, jövedelmező munkahelyre? A fenntarthatóság napjaink egyik legfontosabb társadalmi és gazdasági trendje, a munkahelyek és munkavállalók életében is egyre nagyobb szerepet tölt be. Egy zöldebb munkahely nemcsak a környezetvédelemhez járul hozzá, hanem hosszú távú karrierlehetőségeket és jobb munkakörülményeket is kínál számodra.

Ha Te is olyan munkahelyet szeretnél, ami sokáig szolgálja a szakmai és emberi fejlődésedet, és megfelelő megélhetést biztosít számodra sok évig, akkor egy fenntartható vállalkozás mindenképpen megfelelő választás.

munkahely

Hogyan ismerd fel a fenntartható vállalkozásokat?

Egyre több vállalat fordul a zöld gazdaság felé, de hogyan található meg a számodra ideális, fenntartható munkahely? Ezekre figyelj oda:

Fenntarthatósági célok és/vagy stratégiák

Azok a vállalkozások, amelyek elkötelezettek a témában, világosan meghatározott fenntarthatósági célokkal, stratégiákkal rendelkeznek. Ezeket gyakran kommunikálják is, és legtöbbször nyilvánosan elérhetőek a honlapjukon is. A vállalatok hosszú távú kötelezettséget vállalnak a fenntarthatóság iránt, ami a vállalati kultúrájukban és jövőbeli terveikben is megmutatkozik.

Zöld termékek és szolgáltatások

A tudatos vállalat hasznos, újra felhasználható, fenntartható termékeket és szolgáltatásokat kínál, és ezek fejlesztésébe bevonja a munkavállalókat is. Nem termel felesleges hulladékot, a lehető legkevesebb nyersanyag felhasználásával készíti el a termékeit, figyel a beszállítói láncára és a termékei utóéletére is.

Azonnal megpályázható remote - távoli munkavégzéses állások:

InformatikaGyártás/TermelésMűszakiPénzügy/Számvitel | MUTASS TÖBBET >>

Átláthatóság és nyitottság

Azok a cégek, amelyek fenntarthatóan működnek, a nyitott és átlátható működés mellett is leteszik a voksukat. Így a tevékenységeik és erőfeszítéseik nyilvánosak, jól kommunikáltak. Gyakran rendelkeznek (akár nemzetközileg elismert) tanúsítványokkal, védjegyekkel. A vállalkozásukat környezetvédelmi szabványok (pl. ISO 14001) alapján és transzparensen működtetik.  

Munkavállalói jólét és jóllét

Az ilyen cégek munkavállalói politikája és gyakorlatai támogatják a dolgozók egészségét és jólétét, beleértve a munka-magánélet egyensúlyát és a munkahelyi stressz kezelését is. Megfelelő anyagi javadalmazással honorálják a munkát, ezáltal is biztosítják a jó légkört.

A vállalat biztosítja a munkavállalók számára a szakmai képzéseket és lehetőséget ad a folyamatos fejlődésre soft skill területeken is. Sőt, akár fenntarthatósági továbbképzéseket is tart az alkalmazottai számára.

Társadalmi felelősségvállalás

A vállalat aktívan részt vesz társadalmi felelősségvállalási programokban, támogatja a helyi közösségeket és ösztönzi a társadalmi jólétet.

Hogyan tudod mindezeket ellenőrizni?

Mivel most nagyon divatos fenntarthatónak lenni, ezért sok cég megjeleníti ezt a kommunikációjában. De honnan tudod, hogy nem csak greenwashingot látsz, azaz csak a felszínen mutatják magukat környezetbarátnak, de valójában csak látszatintézkedéseket vezetnek be? Egy fenntartható vállalat kultúrája mélységében, átfogóan kezeli a környezeti, társadalmi és gazdasági fenntarthatóságot.

Előzetes kutatás

Mielőtt jelentkezel egy állásra, végezz alapos kutatást a potenciális munkáltatóról, és keress felhasználói véleményeket. Ezek az információk segíthetnek abban, hogy megbizonyosodj a vállalat valódi fenntarthatósági elkötelezettségéről. Keresd a vállalatok fenntarthatósági jelentéseit, minősítéseit és díjait, amelyek segíthetnek felmérni a vállalat valódi elkötelezettségét a fenntarthatóság iránt. Egy nemzetközi B-Corp, Ecocert vagy Fair Trade minősítés többet ér, mint a cég által a termékekre rányomtatott környezetbarát szó.
CSR

Tegyél fel megfelelő kérdéseket az interjún

Ha eljutsz az állásinterjúig, ne habozz feltenni kérdéseket a vállalat fenntarthatósági gyakorlataival kapcsolatban. Kérdezd meg, hogy milyen fenntarthatósági projekteken dolgoznak, hogyan integrálják a fenntarthatóságot a mindennapi munkába, és milyen jövőbeli terveik vannak ezen a téren. Kérdezz bele az üzleti döntések menetébe, hogy a vállalati kérdéseknél mennyire veszik figyelembe a környezeti hatásokat, és törekednek-e a fenntartható megoldásokra.

A munkakörnyezet megfigyelése

Ha lehetőséged van megnézni, figyelj oda a munkakörnyezetre. Keresd a fenntartható gyakorlatok jeleit, mint például az energiahatékony világítás, újrahasznosítás, vagy akár a dolgozók számára biztosított fenntartható közlekedési lehetőségek. Nézd meg, milyen anyagokat, irodaszereket használnak. Ha a szelektív szemétgyűjtésben merül ki a fenntarthatósági gyakorlat, akkor nem a megfelelő helyen vagy.

Munkavállalói juttatási csomag

Nézd meg, hogy mit ajánl a vállalkozás a munkádért. Ha a munkabér nem áll arányban a munkáddal, nem figyelnek a jóllétedre, nincs lehetőség képzésekre, akkor hosszú távon nem tudod ott biztosítani a jövődet. Győződj meg róla, hogy a munkahely támogatja az egészséges munka-magánélet egyensúlyt, és lehetőséget nyújt a fejlődésre. Egy igazán fenntartható cég számára fontos, hogy tovább náluk maradj, ez az ő érdekük is. Értékelik a megfelelő munkavállalót és tesznek is azért, hogy megtartsák és fejlesszék.

Mi a legfontosabb tényező?

A saját értékeid és a cég összhangja

Ez nem a cég fenntarthatóságának a fokmérője, de a jövőd szempontjából meg kell vizsgálnod, hogy a választott munkahely összhangban van-e a saját fenntarthatósági értékeiddel és a személyes céljaiddal. Olyan munkahelyet válassz, amit büszkén tudsz képviselni akár az üzleti életben, akár a barátaid előtt. Ha olyan vállalkozás mellett köteleződsz el, ahová szívesen mész be, amelynek a céljait a sajátodénak tudod, akkor szintén nagy lépést tettél a jólléted és a hosszú távú, sikeres karriered felé.

Ha pedig megtaláltad a megfelelő munkahelyet, akkor bevezethetsz új fenntartható szokásokat a munkanapjaidba.

 

Pék Anikó vagyok, a CreArt Consulting alapítója. Vállalkozásoknak segítek abban, hogy fenntartható, környezetbarát módon működjenek, és ezáltal a versenyképességüket is növeljék. Mivel fontos számomra a téma, ezért egyéni ügyfelekkel is foglalkozom, akik szintén szeretnének fenntartható módon élni. Ebbe beletartoznak a hétköznapi tevékenységek, a pénzügyek, a karrier vagy a fejlődés is. Hiszek benne, hogy ha ezek mind rendben vannak, akkor energiában, anyagilag és lélekben is harmóniába kerülsz.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.