Külföldi munka – Hogyan lesz biztonságos?

by | máj 2, 2024 | Álláskeresési tippek, Karriertanácsok, kiemelt-3

A külföldi munka vonzó lehetőség lehet, legyen szó rövid távú projektről vagy hosszú távú állásról. Azonban fontos felkészülni a kockázatokra és tenni azért, hogy a külföldi munkavállalás biztonságos legyen. Ebben a cikkben áttekintjük, hogyan lehet megfelelően felkészülni és minimalizálni a kockázatokat a külföldi munkavállalás során.

kulfoldi utazas

Tájékozódás

Az első lépés a külföldi munkavállalás előtt az alapos tájékozódás. Ismerd meg az adott ország munkajogi rendszerét, az egészségügyi ellátást, a biztonsági helyzetet és a kulturális különbségeket. Ha van rá lehetőséged, akkor kérj tanácsot olyan emberektől, akik már dolgoztak külföldön.

Nyelvtudás – Kell avagy sem a külföldi munkához?

Ahhoz, hogy biztonságban legyünk egy országban nélkülözhetetlen egy alapfokú nyelvtudás (minimum). Ha olyan helyre megyünk dolgozni, ahol erre nincs szükség, valószínűleg olyanokkal leszünk körülvéve, akik szintén nem beszélik az adott nyelvet, így mi sem fogunk tudni fejlődni. Nem érthetjük meg így teljes körűen sem a munkavédelmi előírásokat, sem pedig a jogainkat, amely legjobb esetben is félreértéshez, rosszabban félrevezetéshez, netán balesethez is vezethet.

Keressünk itthonról

Ugyan sokan mondják, egyszerűbb helyben keresni munkát, mint itthonról, viszont ha nem jön össze, bizony felélhetjük minden tartalékunkat – már ha volt. Készüljünk fel rá, hogy ha idénymunkákat szeretnénk végezni, és nincs előre szerződésünk, mennyi idő lehet munkát találni, és azalatt mennyi pénzből tudunk megélni, hol fogunk lakni… stb. és ezt duplázzuk meg kettővel a biztonság kedvéért. Érdemesebb azonban már itthon szétnézni a külföldi állásajánlatok között.

Előre fizetni?

Magyarországon tilos elkérni munkaerőközvetítésért pénzt, jogszabály írja elő, hogy közvetítő az álláskeresőnek díjat nem számolhat fel. Különböző tanfolyamok, nyelvi kurzusokhoz azonban köthetik felvételünket, amelyekre nem vonatkozik a törvény. Legyünk óvatosak mindig, amikor ilyennel találkozunk.

Egészség és biztonság

A külföldi munkavállalás során az egészséged és a biztonságod megőrzése kulcsfontosságú. Győződj meg róla, hogy rendelkezel az összes szükséges oltással és egészségügyi dokumentummal az adott országba való belépéshez. Ismerd meg az egészségügyi ellátás elérhetőségét és minőségét, és gondoskodj arról, hogy rendelkezz elegendő egészségügyi biztosítással a váratlan esetekre.

Érdemes kiváltani az Európai Egészségbiztosítási Kártyát, mellyel egy másik tagállamban a magyar egészségbiztosítás terhére vehetsz igénybe – orvosilag szükséges – egészségügyi szolgáltatásokat. 

repülés

Szerződés

Egy szerződést magyarul sem egyszerű megérteni, nemhogy angolul. Ha tényleg nem beszéljük a nyelvet, semmi esetre se írjuk alá anélkül, hogy valaki lefordította volna nekünk. Érdemes már itthon egyeztetni szakfordítóval vagy egy ismerőssel, hogy számítson egy szkennelt szerződésre, amit értelmeznie kell majd az aláírás előtt. Az sem baj, ha előre bekérjük a szerződést a munkáltatótól, ha van erre lehetőségünk, hogy már itthon átnézhessük.

Személyes okmányok

Utazás előtt mindenképp ellenőrizzük a személyes okmányaink érvényességi idejét és azokat ne adjuk ki a kezeinkből. Érdemes róluk fénymásolatot készíteni és azokat használni, az eredeti mindig maradjon nálad. 

Fontos elérhetőségek

Legyen nálunk mindig az adott országban működő magyar nagykövetség, konzulátus címe és elérhetősége, írjuk be a telefonunkba is, jegyezzük fel több helyre. Bármi baj történne velünk, hívjuk őket. Természetesen az ország rendőrségi, tűzoltó és mentő telefonszáma is legyen a fejünkben.

A külföldi munkavállalás számos izgalmas lehetőséget kínál, de fontos, hogy megfelelően felkészülj és vigyázz a biztonságodra. Tájékozódj alaposan az adott országról, kérj tanácsot és jogi segítséget, és mindig tartsd szem előtt az egészséged és biztonságod fontosságát. A megfelelő előkészületekkel és óvintézkedésekkel a külföldi munkavállalás sokkal biztonságosabb és élvezetesebb élmény lehet.

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.