Munkaerőpiaci trendek 2024 nyarán: Tovább nő az álláshirdetések és a jelentkezők száma

by | júl 17, 2024 | Hírek, Kiemelt-2, Munkaadók - HR Blog

Az év közepén gyakran tapasztalható nyári uborkaszezon a munkaerőpiacon, amikor a vállalatok toborzási tevékenysége lelassul, és a munkakeresők aktivitása is csökken. Azonban a 2024-es év nyarán ez a tendencia megdőlni látszik. Az álláshirdetések száma nemcsak hogy nem csökkent, hanem jelentős növekedést mutat március első két hetéhez képest. A CVonline.hu adatai szerint július első két hetében több mint 14%-kal nőtt az álláshirdetések száma március első két hetéhez képest. Úgy tűnik, hogy ez nem egy szokásos nyári uborkaszezon, hanem egy élénkebb munkaerőpiac.

munkaerőpiaci trendek 2024 nyarán

Globális munkaerőpiaci trendek

Az Egyesült Királyság munkaerőpiaca is hasonlóan pozitív képet mutat. A munkavállalói létszám 2024 augusztusában 241 000-rel nőtt, elérve a 29,1 millió főt, amely meghaladja a járvány előtti szinteket. Az álláshirdetések száma különösen a mérnöki, pénzügyi és kék galléros munkák területén növekedett, míg más területeken, mint az adminisztratív és informatikai pozíciók, csökkenést tapasztaltak.

Fizetések és munkavállalói igények

A munkaadók egyre magasabb fizetéseket kínálnak a tehetségek megszerzése érdekében. Az Egyesült Királyságban például a kezdő fizetések inflációja felgyorsult júniusban, elérve a nyolc hónapos csúcsot, mivel a munkáltatók versenyeznek a legjobb jelöltek megszerzéséért a magas megélhetési költségek közepette.

Növekszik az álláshirdetések és a jelentkezők száma

A CVonline.hu adatai alapján látható, hogy az álláshirdetések száma júliusban jelentősen meghaladta a március első két hetében tapasztaltakat. Ez azt jelzi, hogy a vállalatok nem lassítanak a nyár folyamán, hanem továbbra is aktívan keresnek új munkavállalókat. Ezzel párhuzamosan a jelentkezők száma is emelkedik, ami arra utal, hogy a munkavállalók is aktívan keresnek új lehetőségeket, még a nyári hónapokban is.

Kiberbiztonság és digitalizáció

A kiberbiztonság és a digitalizáció is kulcsfontosságú szerepet játszik a munkaerőpiacon. A vállalatok egyre robusztusabb biztonsági intézkedéseket vezetnek be a kiberfenyegetések növekedése miatt. Emellett a digitális munkahelyek száma folyamatosan növekszik, ami új lehetőségeket teremt a tehetségek számára világszerte.

A 2024-es nyár a szokásos uborkaszezonnal ellentétben élénk aktivitást mutat a munkaerőpiacon, mind az álláshirdetések, mind a jelentkezők számának növekedésével. A vállalatok tehát nem lassítanak a nyár folyamán, és a munkavállalók is aktívan keresik az új lehetőségeket.

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.