Provident-kutatás: nagy kihívás a nyaralás az egyedülálló szülők számára

by | júl 2, 2024 | Fizetés, Hírek

Minden második egyedülálló szülő megpróbálja idén biztosítani a gyereke számára a nyaralás élményét, ám ennek anyagi terheit jobbára egyedül viselik, szinte semmilyen segítségre nem számíthatnak. A legtöbben 150 ezer forintnál kevesebben tudnak erre a célra áldozni – derül ki abból az átfogó felmérésből, amely a Provident megbízásából készült az érintettek körében a vakációszezon küszöbén.

egyedülálló szülők nyaralási tervei

A Provident által készített kérdőívet közel 200 egyedülálló szülő töltötte ki. Az egyedülálló szülők közel fele tervez idén nyaralást, szinte kizárólag a gyerekkel együtt – derül ki a Provident megrendelésére készült országos felmérés eredményeiből. Az egyszülős családban felnövő gyerekek bő 50 százaléka nem fog 2024-ben nyaralni, minden bizonnyal elsősorban anyagi okok miatt.

Aki számára reális opció a nyaralás, azok közül háromból ketten belföldön vakációznának, és csupán minden hetedik egyedülálló szülő engedheti meg magának, hogy külföldi és belföldi nyaralásra egyaránt gondoljon. A relatív többség – a nyaralást tervező válaszadók mintegy harmada – 150 ezer forintnál kevesebbet tud, illetve fog a pihenésre áldozni, és csak minden ötödik egyedülálló szülő esetében lépi át a keret a 300 ezer forintot. A tipikus egyedülálló szülő a 31-50 éves nők közül kerül ki, városokban (de nem feltétlenül Budapesten) vagy községekben él.

egyedülálló szülők nyaralási tervei

Viszonylag népszerű a megkérdezettek körében a táborozás, egyharmaduk számol ezzel a lehetőséggel. A többség a napközbeni (otthonalvós) táborokat részesíti előnyben, a tematikus programok között az első két helyen a sport- illetve a tánctáborok állnak, de a hittantáborok iránt is sokan érdeklődnek. A legtöbben 100 ezer forint alatt húzzák meg azt a határt, amennyit a gyerek táborozására tudnak költeni.

– A nyári táborok és a közös nyaralás minden családnál előrelátó pénzügyi tervezést igényelnek. Aki egyedül van a gyermekével, vagy gyermekeivel, talán segítség nélkül nem is tudja fedezni ennek az anyagi feltételeit. Amikor a szeptemberi iskolakezdésen túlestünk, már akkor elkezdek félretenni a következő nyárra, mert tudom, hogy a fiatal gyermekeimnek ezek az élmények nagyon sokat jelentenek – mondta a gyermekét egyedül nevelő Pozsonyi Réka, aki adminisztrátorként dolgozik.

egyedülálló szülők táborozási tervei

Hatból öten kizárólag saját erőből finanszírozzák a pihenést, legalábbis azok közül, akik válaszoltak a forrást firtató kérdésre. Az adatokból kiolvasható, hogy jellemzően nem is számíthatnak másra: a saját erő mellett egyedül a banki kölcsön szerepel, mint alternatíva, de ez sem mindig lehetőség az egykeresős családokban, hiszen az egyedülálló szülők nem mindig rendelkeznek a hitelképességhez elegendő jövedelemmel.

„Tudjuk, hogy az egyedülálló szülők számára a nyári szünet legalább akkora kihívást jelent, mint a tanév. A kutatás adatai szerint a nyaralás finanszírozásához a szülők felelősen és konzervatívan állnak. Kereskedelmi tanácsadóink az év egészében támogatják az egyedülálló szülőket is a pénzügyi tervezésben annak érdekében, hogy a lehetőségekhez képest minél többen biztosíthassák gyermeküknek a nyaralás élményét” – fogalmazott Pálfalvi Márta, a Provident Pénzügyi Zrt. vállalati kapcsolatok és kommunikációs igazgatója.

„Meg kell fontolni minden pénzügyi döntést. Mindig azt javasoljuk, hogy hitelt olyan termékre vagy szolgáltatásra érdemes felvenni, amely a későbbiekben is hasznos lesz, és valóban szükséges. Nem szoktuk tanácsolni, hogy nyaralásra vegyenek fel jelentősebb összeget, mert az élmény gyorsan elmúlik, de utána még sokáig fizetni kell a törlesztőrészleteket. Ki kell emelni az előtakarékosság fontosságát is, mivel biztonságot nyújt a váratlan kiadások esetén, és hozzájárul a háztartás pénzügyi stabilitásának megőrzéséhez” – tette hozzá Sulyok László, a Provident Pénzügyi Zrt. szenior kereskedelmi és ügyfélélmény vezetője.

Akik úgy érzik, hogy számukra az adott anyagi helyzetben az alacsony költségű, jellemzően önkormányzati szervezésű gyerektáborok jelentik a nyaralás legmegfizethetőbb módját, azoknak már most érdemes áttekinteniük a lehetőségeket, mielőtt a helyek esetleg betelnek. Az Eduline oktatási portál készített is egy tematikus összeállítást a kínálatról, és várható, hogy a következő napokban-hetekben is jelennek meg újabb ajánlatok az egyedülálló szülők számára is igénybe vehető költséghatékony megoldásokról.

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.