A klímaváltozás hatása a vállalkozások életére

by | márc 20, 2024 | kiemelt-3, Munkaadók - HR Blog

Cikkünk első részében megnéztük, hogy milyen hatással van a klímaváltozás a munkaerőpiacra, most pedig azt tekintjük át, hogy a vállalatok életére hogyan hat az éghajlatváltozás. Milyen kihívásokkal kell megküzdeniük a cégeknek és ezekre milyen megoldási stratégiák léteznek.

klímaváltozás

Fenntartható vállalati stratégiák bevezetése, fenntarthatósági tanácsadók és jogi szakértők iránti igény növekedése

A januárban megjelent hazai ESG törvény, és az ezzel összefüggő európai szabályozások alapján a vállalatoknak integrálniuk kell a fenntarthatósági stratégiákat az üzleti modelljükbe, ami nemcsak a környezeti hatásuk csökkentését, hanem a munkavállalóik és a közösségek támogatását is jelenti. Jelenleg még csak a nagyvállalatok kötelesek jelentést készíteni, de egyrészt a kötelezettek csoportja évre-évre bővülni fog, másrészt pedig a cégek beszállítói is bekerülnek az érintetti körbe, így a kisvállalkozásoknak is foglalkozniuk kell a jelentésekkel.

Ez alapján a fenntarthatósági szakértők és tanácsadók iránti igény megnövekszik. A vállalatok egyre inkább fordulnak fenntarthatósági szakértőkhöz, hogy segítsenek nekik megérteni és kezelni a klímaváltozás hatásait. Ez a szerepkör magában foglalhatja a fenntarthatósági stratégiák kidolgozását, akciótervek megtervezését, és a zöld innovációk bevezetését. Ezen felül a fenntarthatósági jelentések elkészítésében is szükséges lesz szakértők bevonása. Jelenleg a szabályozás még nem teljes, még várunk a törvényhez kapcsolódó kormányrendeletre, de annyi bizonyos, hogy hatalmas munkát fog jelenteni a cégek számára.

Ehhez szorosan kapcsolódik, hogy a jelentésekhez szükséges lesz a szén-dioxid-kibocsátási, termelési, beszállítói és egyéb adatok elemzése és feldolgozása. Az adatelemzés és feldolgozás szintén jelentős erőforrásigényű, mind munkaerő, mind anyagi szempontból. Az már most látszik, hogy a jelentéstételhez érdemes lesz legalább másfél-két évvel korábban elkezdeni kidolgozni az adatgyűjtéseket, hogy kielégítő minőségű adatokból dolgozhassunk, feltárjuk a hiányokat és hibákat, ezáltal megfelelő jelentést tudjuk elkészíteni, és ez alapján érdemi válaszintézkedéseket tudjunk bevezetni.

A környezetvédelmi jog és szabályozás változásai miatt szükségünk lesz megfelelő tudással rendelkező jogi segítségre is. Ahogy a jogalkotók új környezetvédelmi előírásokat és szabályozásokat vezetnek be, a jogi szakemberek és szabályozási tanácsadók iránti kereslet növekedni fog, akik képesek kezelni ezeket a komplex kérdéseket.

munkaasztal

Céges kockázatkezelési és csökkentési stratégiák

A klímaváltozás egyre nagyobb kockázatot jelent a vállalatok számára, az ezekhez való alkalmazkodás pedig a versenyképességünk és hosszú távú működésünk szempontjából is alapvető. Ezért fontos, hogy hatékony kockázatelemzési, -kezelési és -csökkentési stratégiákat dolgozzunk ki.

A saját igényeinken felül várhatóan (a még nem véglegesített) európai CSDDD (Corporate Sustainability Due Diligence Directive – Vállalati fenntarthatósági átvilágításról szóló irányelv) is elő fogja írni a kockázatkezelési rendszer működését.

A kockázatkezelés magában foglalja a potenciális veszélyek és bizonytalanságok azonosítását, értékelését és mérséklését, amelyek befolyásolhatják a szervezet célkitűzéseit. Egy hatékony kockázatkezelési rendszer elősegíti a proaktív kultúrát, növelve a szervezet ellenállóképességét és képességét a bizonytalanságok közötti navigálásban.

Klímaváltozáshoz kapcsolódó kockázatelemzés: A vállalatoknak értékelniük kell, hogy a klímaváltozás milyen hatással lehet üzleti tevékenységükre, beleértve az ellátási láncokat, az ügyfélkéréseket és a működési körülményeket.

Adaptációs és kockázatcsökkentési intézkedések: A vállalatoknak ki kell dolgozniuk az adaptációs és kockázatcsökkentési intézkedéseket, mint például az energiahatékonyság javítása, a környezetbarát anyagok használata, vagy a károsanyag-kibocsátás csökkentése.

Zöld pénzügy és beruházások

A zöld beruházások a klímaváltozás elleni küzdelemben és a fenntartható fejlődés elősegítésében kulcsfontosságúak. Ezek olyan befektetések, amelyek célja a környezeti hatások csökkentése, az erőforrások hatékonyabb felhasználása, és a fenntartható gazdálkodás előmozdítása. A zöld beruházások közé tartoznak a megújuló energiaforrásokba, energiatakarékos technológiákba, fenntartható mezőgazdasági gyakorlatokba és környezetbarát infrastruktúrába történő befektetések.

Jelenleg is már több olyan pályázat folyik, ahol csak olyan beruházások kaphatnak támogatást, amelyek harmóniában vannak az EU Taxonómia rendeletével. Ezek száma várhatóan emelkedni fog. 

A klímaváltozás hatása a munkaerőpiacra és a vállalkozások életére komplex és sokrétű. A vállalatoknak, a kormányzatoknak és az egyéneknek együtt kell működniük, hogy kezelni tudják ezeket a kihívásokat és kiaknázzák az új lehetőségeket. Ez a folyamat nemcsak a munkahelyek és szakmák átalakulását foglalja magában, hanem a munkaerőpiac egészének adaptációját és fejlődését is a fenntartható jövő érdekében.

Annyi bizonyos, hogy nagyszabású és jelentős változásokra számíthatunk. A klímaváltozás hatása exponenciálisan növekszik, ha nem teszünk a zöldebb jövő érdekében.

Az pedig rajtunk múlik, hogy mennyire vesszük sikeresen az akadályokat, mennyire reziliensen állunk a változásokhoz, milyen lehetőségeket ragadunk meg és mennyit tudunk a saját fejlődésére használni belőle. Készüljünk fel minél jobban, és tegyünk már ma lépéseket a sikerünk érdekében.

Pék Anikó vagyok, a CreArt Consulting alapítója. Vállalkozásoknak segítek abban, hogy fenntartható, környezetbarát módon működjenek, és ezáltal a versenyképességüket is növeljék. Mivel fontos számomra a téma, ezért egyéni ügyfelekkel is foglalkozom, akik szintén szeretnének fenntartható módon élni. Ebbe beletartoznak a hétköznapi tevékenységek, a pénzügyek, a karrier vagy a fejlődés is. Hiszek benne, hogy ha ezek mind rendben vannak, akkor energiában, anyagilag és lélekben is harmóniába kerülsz.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.