Fenntarthatósági szakember – a vállalkozások új szövetségese

by | ápr 22, 2024 | kiemelt-3, Munkaadók - HR Blog

Egy fenntarthatósági szakember üzleti előnyt, jogszabályi megfelelőséget, és költségcsökkentést is jelent a cégeknek. A legtöbb vállalkozásnál mégsem foglalkoztatnak még külső vagy belső szakembert ezen a területen.

fenntarhatósági szakemberek

A fenntarthatóság ma már nem csupán egy divatos kifejezés vagy távoli cél, hanem egy alapvető üzleti stratégiai elem (és jogszabályi kötelezettség is), amely elősegíti a vállalkozások hosszú távú sikerét – és az élhetőbb holnap megteremtését is. Ebben a dinamikus környezetben a fenntarthatósági tanácsadók és szakemberek kulcsfontosságú szerepet töltenek be, segítik a vállalkozásokat abban, hogy hatékonyan integrálják az ESG szempontokat és a környezettudatosságot az üzleti modellekbe.

Miért van szükség külső vagy belső fenntarthatósági szakemberre?

A fenntarthatóság újdonsága és összetettsége

Tíz éve még csak néhány elkötelezett ember olvasott arról, hogy a világunk készleteit kimerítjük és változtatnunk kell. Ma már a klímaváltozás, az erőforrások csökkenése és a társadalmi elvárások változása új szempontokat hoz a vállalatok fenntarthatósági stratégiáiban. Ez az állandóan, gyorsan változó környezet azt jelenti, hogy a vállalkozásoknak folyamatosan alkalmazkodniuk kell, és fejlesztéseket kell tenniük a fenntarthatóság területén.

Mindez összetett kihívásokat jelent a vállalatok számára, beleértve a környezeti, társadalmi és gazdasági tényezők összehangolását. A stratégiák kialakítása magában foglalja többek között az ökológiai lábnyom csökkentését, a társadalmi felelősségvállalást és a gazdasági fenntarthatóságot, ami összetett tervezést és végrehajtást igényel. Ez egy komplex feladat, ami nem merülhet ki a szén-dioxid kibocsátás csökkentésében és az offsettingben.

Új jogszabályok és előírások

Az elmúlt években világszerte és Magyarországon is szigorodtak a környezetvédelmi és társadalmi szabályozások. Ezek magában foglalják a szén-dioxid-kibocsátásra, energiahatékonyságra, hulladékkezelésre és jelentésekre vonatkozó előírásokat. Van már ESG törvény, vonatkozik ránk az ESRS szabvány, a CSRD direktíva, az Európai Taxonómia rendelet és még számos egyéb jogszabály.

A fenntarthatósági szakértők segíthetnek a vállalatoknak megérteni a jogszabályokat és alkalmazkodni hozzájuk. A szakértők segítségével a vállalatok követhetik a szabályozási változásokat, és proaktívan alkalmazkodhatnak azokhoz.

 

Miben segíthet egy szakértő?

Stratégia tervezés

A szakemberek képesek a vállalati stratégiákat összhangba hozni és adaptálni az ESG célokkal. Segítenek a fenntarthatóságot központi elemként figyelembe venni, az üzleti modellt újragondolni úgy, hogy az tükrözze a környezeti és társadalmi célokat, valamint az értéklánc minden szegmensében megjelenítse a fenntarthatósági elveket. Felmérik és kezelik a környezeti kockázatokat, valamint biztosítják, hogy a vállalkozások megfeleljenek a környezetvédelmi előírásoknak és szabályozásoknak. A tanácsadók segítenek felismerni és megvalósítani azokat a kezdeményezéseket, amelyek nemcsak a környezeti hatásokat csökkentik, hanem hozzájárulnak az üzleti hatékonyság növeléséhez is, például energiatakarékossági intézkedések vagy a hulladék minimalizálásának módszerei által.

Célok kijelölése és követése, mérőszámok

A szakértők segítségével a vállalkozások meghatározhatnak reális, mégis ambiciózus fenntarthatósági célokat, és követhetik ezek teljesülését. Például szén-dioxid kibocsátás csökkentése, fenntartható beszerzési stratégiák, vagy a munkahelyi diverzitás és inkluzivitás növelése. Ezen kívül segítenek a vállalatoknak a teljesítmény folyamatos mérésében és elemzésében, a megfelelő KPI-ok meghatározásával, az adatgyűjtés felállításával és elemzésével, lehetővé téve a célkitűzések hatékony követését, és szükség esetén az időben történő korrekciókat. 

Szociális hatás növelése

Együttműködve a szakértőkkel a vállalkozások jobban képesek bevonni és tájékoztatni munkatársaikat, ügyfeleiket és partnereiket a fenntarthatósági kezdeményezéseikről. A támogató vállalati kultúra növeli a munkavállalói elkötelezettséget és hozzájárul a pozitív munkahelyi légkör kialakításához. Ez magában foglalhatja a belső zöld kampányokat, a munkahelyi ösztönzők bevezetését, és a dolgozók bevonását a fenntarthatósági kezdeményezések tervezésébe és végrehajtásába. Ez nemcsak a munkavállalók motivációját növeli, hanem hozzájárul a vállalat társadalmi felelősségvállalási célkitűzéseinek megvalósításához is.

képzés

Képzések, oktatások, előadások

A munkavállalók számára fontos átadni ezt a kultúrát, tudást és szemléletmódot. Ezeknek az előadásoknak, képzéseknek a kialakításában, összefogásában, megtartásában is számíthat a vállalkozás a szakemberek segítségére. Ez lehet egyszeri alkalom, vagy a nagyobb hatás elérése érdekében érdemes tréningsorozatot, vagy folyamatos tudásátadást szervezni a dolgozók részére.

Marketing és kommunikációs folyamatok megfeleltetése

Az üzleti etika és a greenswashing törvény miatt sem tehetik meg a cégek, hogy a tevékenységüket úgy állítják be fenntarthatónak, hogy a kijelentéseik nem adatokon és igazolható tényeken alapulnak. Ezeknek az üzeneteknek a kommunikációba és a marketingfolyamatokba építése szintén kihívást jelenthet egy vállalkozás számára – itt léphetnek a színre az ESG tudással is rendelkező kommunikátorok. Tisztán és átláthatóan kell megjeleníteni az erőfeszítéseket és eredményeket, így a cég hírnevét is erősítik az üzenetek.

Kapcsolatépítés és partnerségek

A fenntarthatósági tanácsadók segíthetnek a vállalatoknak abban, hogy együttműködjenek hasonló gondolkodású szervezetekkel és kezdeményezésekkel, ezáltal bővítve üzleti hálózatukat és erősítve piaci pozíciójukat. Ez magában foglalhat együtt gondolkodást más cégekkel, kormányzati szervezetekkel, non-profit szervezetekkel és akadémiai intézményekkel. A szakértők segítségével a vállalatok hozzáférhetnek szélesebb szakmai hálózatokhoz és tudásmegosztó platformokhoz. Ez lehetőséget biztosít a legújabb trendek, technológiák és jó gyakorlatok megismerésére és alkalmazására.

Fenntarthatósági jelentés

A fenntarthatósági jelentés annyira sokrétű tudást feltételez, hogy ennek előkészítése és elkészítése nem képzelhető el külső vagy belső szakértő nélkül. Ez egy annyira komplex témakör, hogy ezt majd egy későbbi cikkben fogom részletezni.

Mivel mindegyik témakör túl nagy a területet ölel fel, ezért nem minden fenntarthatósági szakember foglalkozik minden részletével, ezért nagyon fontos a megfelelő segítség megtalálása.

A fenntarthatósági tanácsadók és szakemberek által nyújtott támogatással a vállalatok nemcsak a környezeti fenntarthatóság és társadalmi felelősségvállalás terén lesznek képesek eredményeket elérni, hanem a vállalati kultúra, a munkavállalói elkötelezettség és a szélesebb üzleti hálózatok fejlesztése révén a vállalat teljesítményét is javítani tudják. A szakemberekkel való együttműködés tehát nem csupán egy etikai döntés, hanem stratégiai lépés is a vállalatok hosszú távú sikerének és versenyképességének biztosításához.

Kijelenthetjük, hogy jelenleg sokkal kevesebb fenntarthatósági szakember van a piacon, mint akire az elkövetkező egy-másfél évben szükség lesz a növekvő piaci igények kielégítéséhez. Lépjünk időben, hogy megtaláljuk a megfelelő segítséget a vállalkozásunk sikeréhez.

Pék Anikó vagyok, a CreArt Consulting alapítója. Vállalkozásoknak segítek abban, hogy fenntartható, környezetbarát módon működjenek, és ezáltal a versenyképességüket is növeljék. Mivel fontos számomra a téma, ezért egyéni ügyfelekkel is foglalkozom, akik szintén szeretnének fenntartható módon élni. Ebbe beletartoznak a hétköznapi tevékenységek, a pénzügyek, a karrier vagy a fejlődés is. Hiszek benne, hogy ha ezek mind rendben vannak, akkor energiában, anyagilag és lélekben is harmóniába kerülsz.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.