Hogyan építs fenntarthatósági karriert?

by | szept 17, 2024 | Karriertanácsok, kiemelt-4

Ősszel Te is új képzéseket vadászol az interneten, mint én? Ez remek alkalom, hogy „zöld” irányba indítsd el a fejlődésedet és fenntarthatósági karriert válassz. Az ősz remek időszak arra, hogy friss tudást sajátíts el, ráadásul tanulhatsz olyat is, ami a karrieredet is új irányba mozdítja és a világnak is jót tesz. A környezettudatos gondolkodás egyre nagyobb érték a munkaerőpiacon, számos iparágban már elvárás is a fenntarthatósági ismeret. Szóval, ha ősszel egy új képzést választasz, miért ne legyen az olyan, ami segít egy zöldebb jövő felé vezető úton?

fenntarthatósági karrier

Milyen fenntarthatósági képzéseket válassz?

A klímavédelem és a zöld átállás terén a következő 5-10 évben számos új állás és karrierlehetőség jelenik meg. A piacon is egyre többféle és több szintű képzés jelenik meg. Akkor is találsz megfelelőt, ha csak egy rövidebb tanfolyamot választanál, és akkor is, ha egyetemen egy teljesen új szakmába vágnál bele.

Rövid, ingyenes fenntarthatósági kurzusokat találsz a Coursera és az Udemy felületein, számos egyetem is indít néhány hetes képzéseket. Vagy az Európai Uniónak is vannak ingyenes, alapozó szintű oktatásai. Egy rövid kereséssel megtalálod a Neked legmegfelelőbbet, igaz, a nagy részükhöz angol nyelvtudás szükséges. Ha még csak ismerkedsz a témával, jó kezdés lehet egy ilyen tanfolyam.

Számos hosszabb, szakmát is adó képzést találhatsz különféle oktatási intézményeknél. Lehet belőled tűzoltó, katona, és vadakat terelő juhász…. 😊 Ja, nem, az egy másik történet. Szóval, találhatsz energiahatékonysági, környezetvédelmi, vagy különféle szabvány szerinti tanfolyamokat, lehetsz fenntarthatósági menedzser, ESG tanácsadó, megújuló energetikára szakosodott projektmenedzser, környezetvédelmi jogász. Ha a körforgásos gazdaság, a hulladékgazdálkodás irányába lépnél tovább, vagy a zöld építészet érdekel, akkor is elegendő munkára számíthatsz a következő években.

Nem hagyhatjuk ki az adatbázisok feldolgozásának új szakembereit és a mesterséges intelligencia használatát sem a jövő zöld munkái közül.

Egyetemi szintű oktatást találsz például a következő helyeken: Fenntarthatósági menedzsment képzés a Metropolitan Egyetemen, Győrben ESG – környezeti, társadalmi és irányítási szakember, Óbudán Fenntarthatósági energetikai mérnök lehetsz, a Pannon Egyetemen többféle fenntarthatósági és körforgásos szakon is tanulhatsz.

Láthatod, a variációk száma végtelen, ezek a szakmák az elkövetkező években egyre keresettebbek lesznek. Aki most választ ilyen irányú továbbképzést, hosszú távú karrierlehetőségekre és versenyelőnyre tehet szert.

Hogyan válassz jól fenntarthatósági karriert?

Fontos, hogy a választott képzés ne csak naprakész, de a személyes érdeklődésed szerint is releváns legyen. Gondold végig, hogy a jelenlegi munkád során milyen területek jöhetnek elő, és hogyan fejlesztheted a tudásodat ezen a téren. A fenntarthatósági képzések iránti kereslet folyamatosan növekszik, hiszen egyre több vállalatnak van szüksége olyan szakemberekre, akik értenek a körforgásos gazdasághoz, az energiahatékonysághoz és a zöld technológiákhoz.

Ha idén ősszel szeretnél új területeket felfedezni és egyben hozzájárulni a zöld jövő építéséhez, ne habozz, válassz egy fenntarthatósági képzést. Nemcsak a szakmai életedet lendítheted előre, hanem te magad is része lehetsz a globális zöld változásnak!

 

Pék Anikó vagyok, fenntarthatósági menedzser, coach, mentor. Tanácsadóként segítek fenntartható, ESG alapú működés felé indulni és átállni, növelve a versenyképességet és optimalizálva a költségeket. Edukációs programokon élmény alapon adom át a szükséges elméleti és gyakorlati tudást a cégeknek. Mentorprogram keretében cégre szabott támogatást nyújtok a fenntartható fejlődési célok eléréséhez. 18 év szakmai háttér, stratégiai gondolkodás és nemzetközi tapasztalat segítségével támogatlak.

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.