Európa városai a munkahelyi kiégés csapdájában

by | okt 10, 2024 | Hírek, kiemelt-4, Munkaadók - HR Blog

A munkahelyi kiégés napjaink egyik legjelentősebb mentálhigiénés kihívása, amely globálisan egyre nagyobb figyelmet kap. Az Instant Offices friss kutatása szerint London Európa legkiégettebb városává vált. A brit munkavállalók 91%-a számolt be nagy vagy extrém stresszről az elmúlt év során, és havonta átlagosan 2240 Google-keresést indítottak kiégésre vonatkozó témákban. Ez azt mutatja, hogy a brit főváros dolgozói jelentős nyomás alatt állnak, ami már a mindennapi életükben is megmutatkozik.

munkahelyi kiégés

A munkahelyi kiégés Londonban és más európai városokban

A kutatásból kiderült, hogy nemcsak London küzd a munkahelyi stresszel. Amszterdamban és Berlinben is magas a kiégéssel kapcsolatos keresések száma, ami rávilágít arra, hogy a probléma Európa-szerte jelentős. Amszterdamban például havonta 520, Berlinben pedig 420 alkalommal keresnek rá a kiégéshez köthető témákra. Ezek az adatok arra utalnak, hogy a gyorsan változó munkahelyi környezet és a megnövekedett munkaterhelés súlyos hatással van a munkavállalók mentális egészségére.

Magyarország helyzete

Magyarországon a kiégésről kevesebb adat áll rendelkezésre, ám a globális trendek itt is megjelennek. Egy 2019-es kutatás szerint a magyar munkavállalók mintegy 50%-a érzi magát rendszeresen stresszesnek, és a mentális egészség támogatása egyre nagyobb hangsúlyt kap. Bár a kiégésről és a munkahelyi stresszről nincs annyi konkrét adat, mint például Londonban, a jelenség itthon is egyre elterjedtebb. A COVID-19 járvány óta sokan újraértékelik a munkával kapcsolatos elvárásokat, ami hozzájárulhat a stresszkezelési megoldások iránti igény növekedéséhez.

Miért fontos a munkahelyi kiégés felismerése?

A kiégés nemcsak a dolgozók egyéni egészségét veszélyezteti, hanem a vállalatok működésére is jelentős hatással lehet. A stressz és a túlterheltség hosszú távon a termelékenység csökkenéséhez vezet, és növeli a betegszabadságok számát. Az Egyesült Királyságban dolgozók 20%-a volt kénytelen szabadságra menni a stressz mentális egészségügyi hatásai miatt. A cégek számára ez jelentős költségekkel jár, mivel a munkavállalói elégedetlenség és a magas fluktuáció komoly gazdasági terhet jelenthet.

Mit tehetnek a munkáltatók?

A stressz kezelése és a kiégés megelőzése érdekében a munkáltatóknak proaktívnak kell lenniük. Számos intézkedés segíthet a munkavállalói jólét javításában: ilyenek például a rugalmas munkaidő, a hibrid munkavégzési lehetőségek, a stresszkezelési tréningek, és a mentálhigiénés támogatás. Magyarországon is egyre több vállalat ismeri fel ennek fontosságát, és kezdenek olyan programokat bevezetni, amelyek a dolgozók mentális egészségének megőrzését szolgálják.

Az Instant Offices tanulmánya rávilágít arra, hogy a kiégés nem csupán egyéni probléma, hanem egy globális kihívás, amely a vállalatok és a munkavállalók közös felelőssége. London, Amszterdam és Berlin példái jól mutatják, hogy milyen fontos a stressz időben történő felismerése és kezelése. Magyarország számára is fontos, hogy lépést tartson ezekkel a trendekkel, és olyan környezetet biztosítson, ahol a dolgozók mentális egészsége prioritást élvez.

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.