Ha használsz ChatGPT-t a munkádhoz, erre figyelj!

by | okt 16, 2024 | Hírek, kiemelt-3

Az AI technológia egyre nagyobb szerepet kap a munka világában, legyen szó adminisztratív feladatokról, kreatív írásról vagy akár bonyolultabb elemzésekről. Az olyan eszközök, mint a ChatGPT, hatékony segítséget nyújthatnak, de fontos, hogy megértsük a korlátaikat is. Egy friss kutatás szerint a nagyobb és fejlettebb nyelvi modellek (Large Language Models) nem feltétlenül megbízhatóbbak, sőt, bizonyos esetekben inkább nő a hibák aránya. Összegyűjtöttük, mire érdemes figyelni, ha ChatGPT-t vagy más hasonló eszközt használsz a munkádhoz.

ChatGPT

A ChatGPT okos, de nem tévedhetetlen

A kutatások azt mutatják, hogy bár a nyelvi modellek egyre intelligensebbek, ezzel együtt hajlamosabbak is „kamuzni” vagy látszólag értelmes, de hibás válaszokat adni. Ennek oka, hogy a modell akkor is próbál választ adni, amikor valójában nem ismeri a helyes megoldást. Például egy egyszerű matematikai kérdésre olykor hibás eredményt adhat, és még inkább zavarba ejtheti a felhasználót, ha a kérdés megfogalmazásának apró változtatása esetén helyes választ ad.

Tipp: Mindig ellenőrizd a kapott válaszokat, különösen, ha az információ kritikus a munkád szempontjából. Egy gyors keresés vagy más forrás segítségével biztosíthatod, hogy az AI által adott válasz helyes legyen.

A nagyobb nem mindig jobb

Ahogy a modellek egyre nagyobbak és kifinomultabbak lesznek, a megbízhatóságuk nem feltétlenül nő. A kutatás szerint az OpenAI ChatGPT, a Meta LLaMA és a BLOOM modellek fejlettebb verziói hajlamosabbak a hibákra, mint korábbi, egyszerűbb változataik. Bár ezek a rendszerek egyre precízebbek lehetnek bizonyos feladatokban, például nyelvi feldolgozásban vagy tudományos kérdések megválaszolásában, az egyszerűbb kérdéseknél még mindig gyakran tévedhetnek.

Tipp: Ha egyszerűbb feladatokat adsz a modellnek, legyél tudatában annak, hogy nem biztos, hogy helyes választ fog adni. Az AI gyakran túlbonyolít egyszerű feladatokat is, például egy sakklépésnél szabálytalan megoldást kínálhat.

A felhasználók túlzott bizalma veszélyes lehet

Az AI rendszerek látszólagos tudása gyakran lenyűgözi a felhasználókat, és sokan elfelejtik, hogy ezek a modellek hibázhatnak. A felmérésből kiderült, hogy a felhasználók a nyelvi modellek hibaarányát 10-40 százalékra becsülik, miközben a valós szám ennél jóval magasabb. Ez különösen problémás lehet azoknál, akik kritikus döntéseket hoznak az AI által nyújtott információk alapján, például az oktatásban vagy az egészségügyben.

Tipp: Ne hagyatkozz vakon a ChatGPT-re! Ha egy fontos döntés meghozatalához használod az AI által adott információt, mindig ellenőrizd le, hogy biztosan elkerüld a hibás adatok miatti félreértéseket.

Az utasítások finomítása növeli a megbízhatóságot

A kutatások azt mutatják, hogy a modellek jobban teljesítenek, ha pontos és világos utasításokat kapnak. Azonban a felhasználóknak érdemes észben tartaniuk, hogy a modell különbözőképpen reagálhat apró kérdésmódosításokra. Egy-egy kérdés másképp megfogalmazva teljesen eltérő választ eredményezhet, még akkor is, ha a tartalom látszólag azonos.

Tipp: Ha nem vagy elégedett az első válasszal, próbáld meg más szavakkal megfogalmazni a kérdést. A nyelvi modellek néha pontatlanul reagálnak, de egy másik megfogalmazás segíthet pontosabb választ kapni.

Az emberi felügyelet elengedhetetlen

Ahogy a nyelvi modellek egyre elterjedtebbé válnak különböző iparágakban, úgy egyre nagyobb felelősség hárul a felhasználókra is, hogy figyelemmel kísérjék a modellek működését. A kutatás rávilágít arra, hogy a felhasználóknak aktívan kell felügyelniük az AI-t, és szükség esetén korrigálniuk kell a kapott válaszokat. Az AI nem képes minden esetben felismerni, ha hibát követ el, ezért ilyenkor az embereknek kell beavatkozniuk.

Tipp: A felügyelet nélküli alkalmazás komoly hibákhoz vezethet, amelyek érzékeny területeken komoly következményekkel járhatnak.

A ChatGPT és más mesterséges intelligencia modellek nagy segítséget nyújthatnak a mindennapi munkában, de tisztában kell lennünk a korlátaikkal. Fontos, hogy kritikusan álljunk hozzá az AI által adott válaszokhoz, és mindig legyen kéznél egy terv a hibák kezelésére. Ha figyelembe veszed a fenti a szempontokat, akkor hatékonyan használhatod a ChatGPT-t és más AI eszközöket a munkádhoz – anélkül, hogy a hibák miatt aggódnod kellene!

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.