Vedd könnyebben az akadályokat – tippek álláskereséshez

by | szept 2, 2010 | Álláskeresési tippek

Aki pályázott már meg állást eddigi pályafutása során, az tudja, hogy ilyenkor mi mindenre kell figyelni, milyen az, amikor várjuk a visszajelzést (és esetleg nem érkezik), és milyen az, amikor jön a telefonhívás, hogy „Meg tudnánk beszélni egy időpontot egy állásinterjúra?”. Sokféle tapasztalat kering a különböző fórumokon és blogokon, amik alapján úgy tűnik, hogy itthon még viszonylag kialakulatlan az állásra jelentkezés kultúrája.

Túl hosszú kiválasztási folyamat

Sok esetben panaszkodnak az álláskeresők arra, hogy túl hosszúra nyúlik az állásra jelentkezés. Ilyenkor alábbhagy a lelkesedés és a visszajelzések alapján, a hosszas huzavona után már nem tudják az álláskeresők komolyan venni a megpályázott pozíciót. A legnagyobb gond ugyanis az, hogy a munkaadók többsége megfeledkezik arról, hogy tájékoztassa a jelölteket a kiválasztási folyamat aktuális helyzetéről. Ritkán érkezik – akár automatikus – válaszlevél arról, hogy a cég megkapta a jelentkezést. Még ritkábban értesítik azokat, akiknek az önéletrajza nem felelt meg a meghirdetett pozíció elvárásainak. Ideális esetben a továbbjutott jelölteket ugyanaz a személy vezetné végig a kiválasztási folyamaton, ami sok stressztől és idegeskedéstől kímélné meg azokat, akik az állásra jelentkeztek.

Amennyiben nem kaptál kellő információt a kiválasztásról, nyugodtan keresd fel a kapcsolattartót a hirdetésben megadott telefonszámon (ha nincs más elérhetőség, csak az e-mail cím, akkor érdemes egy e-mailt küldeni). Sosem lehet tudni. Elképzelhető, hogy szabadságok miatt eltolódott a kiválasztás vagy nem sikerült még dönteni, mert nagyon sok jelentkezés érkezett. A nagyobb cégeknél például az sem ritka, hogy csak a jelentkezési határidő végével kezdik el feldolgozni a jelentkezéseket, és a több körös interjúk miatt, akár hosszú hetekig is eltarthat a kiválasztás.

Sablonos álláshirdetések

Másik probléma, hogy az álláshirdetések zöme sablonos, amivel ugyanaz a gond, mint amikor sablonos önéletrajzot küld be egy jelölt a meghirdetett pozícióra. Álláskeresőként ezt is figyelembe kell venni. Ne riasszon vissza azonnal egy semmitmondó vagy túl nagy követelményeket támasztó álláshirdetés. A feltüntetett elvárások közül a legtöbb esetben a több éves szakmai tapasztalat vagy a magas szintű nyelvtudás az, ami visszariasztja a jelölteket.
Ha megtetszik egy pozíció, de nem tudod a hirdetés alapján eldönteni, hogy érdekelne-e vagy elegendő tapasztalatokkal rendelkezel az állás betöltéséhez, akkor két irányból is megközelítheted a kérdést. Nézz utána a cégnek, aki a pozíciót meghirdette (gyakran fordul elő, hogy az álláshirdetésben nem szerepel a cég neve, ilyenkor sajnos erre nincsen mód). Másrészt, ha még nincsen tapasztalatod abban, hogy az adott pozícióhoz milyen elvárásoknak kell megfelelni, akkor nézz meg több hirdetést ebben a kategóriában, illetve érdeklődj ismerősöknél, hátha valakinek vannak konkrét tapasztalatai. Ne riadj vissza egy nehéznek tűnő állástól. Inkább pályázd meg, legjobb tudásod szerint, minthogy egy jó lehetőségtől eless, egy túl szigorúan megfogalmazott álláshirdetés miatt.

Szűkítsd le a találatokat

Az álláskeresők zöme egy jó ideje már az internetes álláskereső portálokra látogat, amikor álláskeresésbe kezd. Az álláskeresés annál eredményesebb lesz, minél jobban tudja az álláskereső, hogy mit szeretne. Ha ugyanis nagy általánosságban kezd el böngészni egy ilyen oldalon, akkor hamar belefáradhat a keresgélésbe. Szűkítsd le a keresést legalább a munkavégzés helye szerint, de még eredményesebb lehetsz, ha a pozíción belül is szűkíted a találatokat. Ha ugyanis nagy általánosságban keresel, akkor nem biztos, hogy tovább lapozol a 3. találati oldalnál. Minél tovább kell lapozni, annál inkább az az érzése az embernek, hogy a hátrébb lévő állások már vagy túl régiek vagy érdektelenek. A szűkítésnél tehát több eséllyel találunk rá ezekre a „rejtett” állásokra.

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.