Eljött a pályakezdők ideje

by | jún 24, 2010 | Hírek

Ahogy lábalunk ki a válságból, a pályakezdők esélyei is javulhatnak. Ez jó hír, azonban semmi sem jön magától, ezért most sorra vesszük, hogy pályakezdőként hogyan tudod növelni esélyeid. Most, hogy a munkaerőpiac kezd újra életre kelni, a pályakezdők esélyei is nagyban megnőhetnek.

Az első és legfontosabb, hogy már a tanulmányok alatt el kell kezdeni tapasztalatokat gyűjteni. Ez akkor is hasznos lehet, ha esetleg nem a szakmádhoz kapcsolódó tapasztalatról van szó. A munkakeresést már időben el kell kezdeni ahhoz, hogy tényleg olyan munkát találhass, ami illeszkedik az elképzeléseidbe. Nem elég, ha a tanulmányok befejezése után kezdesz neki a karrierépítésnek, munkakeresésnek. Ma már köztudott, hogy szakmai tapasztalatok nélkül nehezen lehet labdába rúgni, ezét nem árt a tapasztalatokat még a tanulmányok alatt begyűjteni, amikor még nem féltétlenül szükséges égetően a pénzkeresés. Járj utána, hogy hol tudnál szakmai gyakorlatot szerezni, nyári munkát vállalni. Gyakorlatra igyekezz olyan céget találni, ahol valóban tudsz fejlődni és nem csak unatkozol néhány hétig. Sok esetben fordul elő ugyanis az, hogy a gyakorlat után, ha elégedettek voltak a gyakornokkal, teljes állásban kívánják tovább alkalmazni.

Tudd, hogy mire vagy képes

Fontos, hogy tudd, mire vagy képes, miben vagy még gyenge és miben szeretnél fejlődni. A tudásszomj és motiváció fontos tényezők egy pályakezdő esetében egy állásra jelentkezésnél. Tudd, hogy mik az elvárások, legyen a kezedben használható nyelvtudás.

Az önismeret azért nagyon fontos eleme az álláskeresésnek, mert a technikai tudás és szakmai tapasztalatok mellett annak is hatalmas jelentősége van, hogy mennyire jó a kommunikációs készséged, mennyire vagy rugalmas, képes vagy-e a csapatmunkára, megfelelő-e a problémamegoldó képességed. Ezek fejlesztésére gyakorlásra van szükség, de tanácsot is kérhetünk.

Networking toborzás

Azaz, mikor a cégek kapcsolatokon keresztül keresnek új alkalmazottakat. Néhány tipp annak érdekében, hogy minél nagyobb kapcsolati hálóval rendelkezzenek a pályakezdők. Tartsd a kapcsolatot az évfolyamtársakkal az iskola befejezése után. Ma már számos cég mutatkozik be a főiskolákon, egyetemeken. Ezen érdemes részt venni, illetve az előadások után odamenni a vállalat képviselőjéhez, beszélgetni vele, névjegykártyát cserélni. Az állásbörzék, szakmai kiállítások szintén alkalmasak a kapcsolatépítésre.

Telített szakmák

Mindig vannak tendenciák arra vonatkozóan, hogy mely szakmákban könnyebb és melyekben nehezebb elhelyezkedni. Tanácsadók véleménye szerint azonban a lelkesedés a legfontosabb. Ha ugyanis van egy terület, amiért hajlandóak vagyunk sok mindent megtenni, időt és energiát fektetni, akkor nem számít, hogy mekkora a szakmában a kereslet.

A munkáltatók is egyre tudatosabbak és a HR stratégiát üzleti stratégiájuk részének tekintik. Egyelőre csak elszórtan lehet ilyen jellegű kezdeményezésekről hallani, igazi stratégiáról még nem beszélhetünk, de a folyamat elindult.

Tudd, hogy mit akarsz

Sokan a tanulmányaik befejezése után tanácstalanul állnak és nem tudják, hogy mit is szeretnének. Az okok egyrészt az oktatási rendszerben keresendők, mivel ott a hangsúly az elméleten van és nem a gyakorlaton. Az oktatási intézmények nem fektetnek elég hangsúlyt arra, hogy használható tudást adjanak a tanulók kezébe, illetve, hogy segítsék őket a pályaválasztásban. Ennek köszönhetően sokan pályát tévesztenek, nem a megfelelő iskolát választják és olyan területen helyezkednek el, ami igazán nem hozzájuk való. Később pedig ezen nehezebb változtatni.

Érdemes állásbörzére menni?

Az állásbörzék jó lehetőséget nyújtanak az oda látogatóknak arra, hogy felmérjék a piacot, és lássák, hogy az igényeknek mennyire felelnek meg. Az állásbörzékkel kapcsolatban bővebben ITT olvashatsz.

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.