Komoly lelki terhet okoz a válság a munkavállalóknak

by | dec 16, 2010 | Hírek

Egy nemrég közzétett brit felmérés eredményei szerint lelkileg is erősen megterheli a brit munkavállalókat a nemzetközi gazdasági válság, és a céges válságkezelés miatt jelentkező többletmunka. A kevesebb alvás és a gyengébb munkamorál miatt jelentős számú alkalmazott kért orvosi segítséget, és többen kezdtek hangulatjavító gyógyszereket szedni.

Válság okozta stressz

A lelki egészség támogatásával foglalkozó brit jótékonysági szervezet, a Mind megbízásából készült felmérés szerint sok munkavállaló nehezen dolgozza fel a válság hatására fokozódó munkahelyi stresszt. A több mint kétezer munkavállaló megkérdezésével készült kutatás eredményei szerint a dolgozók közel harminc százaléka túlórázik rendszeresen, és ugyanennyien kényszerülnek közvetlen kollégáikkal versengeni munkájuk megtartásáért. A válaszadók ötven százaléka általános munkamorál romlásról is beszámolt. A lelki teher feldolgozásához tízből egy dolgozó kért orvosi segítséget, míg összesen 7 százalékuk kezdett el antidepresszánsokat szedni a válság kezdete óta.

Munkahelyi stressz

A Mind által korábban megrendelt másik kutatás szerint mintegy 5 millió brit munkavállaló érzi úgy, hogy foglalkozásából eredően jelentős lelki terhet kell elviselnie, amelynek okán munkahelyi pályafutása során hatból egy munkavállalónál jelentkeznek mentális betegségek tünetei.

A friss felmérés munkahelyi stresszel kapcsolatos adatai szerint a dolgozók fele szenved alvásproblémáktól, amelyet a napi feladatok elvégzése során jelentkező feszültség okoz. A megkérdezettek 22 százaléka számolt be a depresszió jelentkezéséről, négyből egy dolgozó sírta el magát tehetetlenségében a munkahelyén, míg ötből egy fő a lelki megterhelésből fakadó fizikai rosszullétekre is panaszkodott. Mindemellett a válaszadóknak csak 38 százaléka érzi úgy, munkaadójától elég támogatást kap a napi stressz kezeléséhez.

A munkahelyen töltött órák mennyiségét tekintve nem meglepő, hogy a munkának komoly hatása van a lelki egészségre – hangsúlyozta Paul Farmer, a Mind főigazgatója. A rossz munkakörnyezet a kimerültségtől a depresszióig a legkülönfélébb mentális panaszok jelentkezését okozhatja, míg az ideális munkahelyi viszonyok fontos szerepet játszanak az egyén lelki egyensúlyának fenntartásában. A szakértő kiemelte, a munkaadóknak és munkavállalóknak egyaránt felelőssége, hogy a mentális egészség fontosságát felismerjék, és az egészséges munkakörnyezet kialakítását ösztönözzék.

Forrás: ELTE Társadalomtudományi kar

További érdekességekért, hírekért látogasson el a CV-Online oldalára!

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!

Szeretnél olyan munkahelyet találni, ahol tényleg támogatnak mindenben és kapsz fejlődési lehetőséget?

Cvonline.hu ebben is segít, hiszen több mint 500 munkaadó 10.000 állásajánlata közül válogathatsz! Nézz szét legfrissebb állásajánlataink között, hogy megtaláld a számodra megfelelő munkahelyet! Ha még több esélyt szeretnél adni magadnak, töltsd fel önéletrajzod is, vagy kérj állásértesítőt, hogy elsők közt értesülj a legújabb ajánlatokról! Nem akarsz a nulláról megírni egy önéletrajzot? Használd önéletrajz sablonjainkat.