Komoly lelki terhet okoz a válság a munkavállalóknak

by | dec 16, 2010 | Hírek

Egy nemrég közzétett brit felmérés eredményei szerint lelkileg is erősen megterheli a brit munkavállalókat a nemzetközi gazdasági válság, és a céges válságkezelés miatt jelentkező többletmunka. A kevesebb alvás és a gyengébb munkamorál miatt jelentős számú alkalmazott kért orvosi segítséget, és többen kezdtek hangulatjavító gyógyszereket szedni.

Válság okozta stressz

A lelki egészség támogatásával foglalkozó brit jótékonysági szervezet, a Mind megbízásából készült felmérés szerint sok munkavállaló nehezen dolgozza fel a válság hatására fokozódó munkahelyi stresszt. A több mint kétezer munkavállaló megkérdezésével készült kutatás eredményei szerint a dolgozók közel harminc százaléka túlórázik rendszeresen, és ugyanennyien kényszerülnek közvetlen kollégáikkal versengeni munkájuk megtartásáért. A válaszadók ötven százaléka általános munkamorál romlásról is beszámolt. A lelki teher feldolgozásához tízből egy dolgozó kért orvosi segítséget, míg összesen 7 százalékuk kezdett el antidepresszánsokat szedni a válság kezdete óta.

Munkahelyi stressz

A Mind által korábban megrendelt másik kutatás szerint mintegy 5 millió brit munkavállaló érzi úgy, hogy foglalkozásából eredően jelentős lelki terhet kell elviselnie, amelynek okán munkahelyi pályafutása során hatból egy munkavállalónál jelentkeznek mentális betegségek tünetei.

A friss felmérés munkahelyi stresszel kapcsolatos adatai szerint a dolgozók fele szenved alvásproblémáktól, amelyet a napi feladatok elvégzése során jelentkező feszültség okoz. A megkérdezettek 22 százaléka számolt be a depresszió jelentkezéséről, négyből egy dolgozó sírta el magát tehetetlenségében a munkahelyén, míg ötből egy fő a lelki megterhelésből fakadó fizikai rosszullétekre is panaszkodott. Mindemellett a válaszadóknak csak 38 százaléka érzi úgy, munkaadójától elég támogatást kap a napi stressz kezeléséhez.

A munkahelyen töltött órák mennyiségét tekintve nem meglepő, hogy a munkának komoly hatása van a lelki egészségre – hangsúlyozta Paul Farmer, a Mind főigazgatója. A rossz munkakörnyezet a kimerültségtől a depresszióig a legkülönfélébb mentális panaszok jelentkezését okozhatja, míg az ideális munkahelyi viszonyok fontos szerepet játszanak az egyén lelki egyensúlyának fenntartásában. A szakértő kiemelte, a munkaadóknak és munkavállalóknak egyaránt felelőssége, hogy a mentális egészség fontosságát felismerjék, és az egészséges munkakörnyezet kialakítását ösztönözzék.

Forrás: ELTE Társadalomtudományi kar

További érdekességekért, hírekért látogasson el a CV-Online oldalára!

Találd meg álmaid állását egy kattintásra! Látogass el a www.cvonline.hu oldalunkra és böngéssz a több ezer álláslehetőség között!